Τι είναι αυτό που κάνει έναν σπουδαίο ηγέτη; Αν θέλεις να είσαι leader και όχι απλά «αφεντικό» τότε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από απλώς μία υπέροχη ιδέα και μία ικανή ομάδα που θα την υλοποιήσει. Μπορεί αυτά τα στοιχεία να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης, ωστόσο αυτό που κάνει τον σπουδαίο ηγέτη να ξεχωρίζει από το σωρό, είναι ο τρόπος που χειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του που αναπόφευκτα διαφαίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Να θυμάσαι ότι αν θέλεις να προσελκύσεις  στη δουλειά και τη ζωή σου ανθρώπους, με ποιότητα και ουσία, θα πρέπει πρωτίστως να έχεις εσύ ποιότητα και ουσία!

Το να είσαι ηγέτης, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ ευρύτερο από το να είσαι απλώς ιδιοκτήτης ή διευθύνων σύμβουλος μίας επιχείρησης. Η ηγετική συμπεριφορά θα πρέπει να διακατέχει όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής αλλά και προσωπικής σας ζωής, ως ιδιοκτήτης, ως διευθυντής, ακόμα και ως γονέας.

Το να είσαι πραγματικός και σπουδαίος ηγέτης είναι η μεγάλη πρόκληση της ζωής.

Δες στη συνέχεια τις βασικές ιδιότητες που πρέπει κάθε σπουδαίος ηγέτης να έχει ώστε να είναι σεβαστός αλλά και αγαπητός από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται ή και συζεί.

Πυγμή και δύναμη αλλά όχι αγένεια

Είναι σημαντικό ο σωστός ηγέτης να αποπνέει δύναμη και πυγμή, να είναι σίγουρος και σταθερός στις αποφάσεις του και να μην φοβάται να αναλάβει δύσκολες ευθύνες. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να σέβεται τον άνθρωπο που έχει απέναντί του, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του και να αποφασίζει λαμβάνοντας και αυτές υπόψιν, χωρίς να τον υποτιμά ή να τον προσβάλλει.

Πρέπει να διαβάσεις  3 πολύτιμες Συμβουλές για να κερδίσεις Χρόνο

Καλοσύνη αλλά όχι αδυναμία

Δεν πρέπει να συγχέουμε την αδυναμία με την καλοσύνη. Η καλοσύνη δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά ένα διαφορετικό είδος δύναμης. Καλοσύνη είναι να λες σε κάποιον την αλήθεια, να μην τον υπονομεύεις και να τον βοηθάς όποτε χρειάζεται, χωρίς όμως να φοβάσαι να του πεις τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν ή να του εκφράσεις ευγενικά τη δυσαρέσκεια ή την ενόχληση σου όποτε το κρίνεις απαραίτητο!

Τιμιότητα και ειλικρίνεια

Όποιο και αν είναι το ηθικό επίπεδο που διατηρείς στον εαυτό σου, όταν είσαι υπεύθυνος για μια ομάδα ανθρώπων είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε (ακόμα περισσότερο) για οικογένεια είναι σημαντικό να ανεβάσεις τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Η επιχείρησή σου και οι υπάλληλοί της είναι μια αντανάκλαση του εαυτού σου και εάν θέσεις την τίμια και ηθική συμπεριφορά ως βασική αξία, η ομάδα σου θα ακολουθήσει το παράδειγμά σου.

Σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία

Εσύ μπορείς να ξέρεις τι θέλεις και να το έχεις σωστά στο κεφάλι σου, αλλά το να προσπαθήσεις να το εξηγήσεις σε κάποιον άλλο δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό λοιπόν, αν θες να γίνεις ένας αξιόλογος ηγέτης να τελειοποιήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Η ικανότητά σου να περιγράψεις με σαφήνεια και συνοπτικά αυτό που θέλεις να γίνει είναι εξαιρετικά σημαντική. Εάν δεν μπορείς να συσχετίσεις το όραμά σου με αυτό της ομάδας σου, δεν γίνεται να εργαστείτε όλοι μαζί για τον ίδιο στόχο.

Ταπεινότητα αλλά όχι δειλία

Δεν μπορείς να φτάσεις ψηλά αν είσαι δειλός. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να είσαι ταπεινός. Να θυμάσαι ότι η ταπεινοφροσύνη είναι αρετή αλλά η δειλία είναι αρρώστια. Μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μέχρι τότε αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα και εμπόδιο. Η ταπεινότητα από την άλλη δείχνει μια συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος, μια κατανόηση ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και ανώτερο από τα υλικά αγαθά.

Πρέπει να διαβάσεις  5 καθημερινες συνηθειες που θα σε βοηθησουν να γινεις πιο παραγωγικος

Δες το κι έτσι: υγιής ταπεινότητα είναι να κατανοείς την απόσταση που έχεις από τα αστέρια, έχοντας όμως ταυτόχρονα την αίσθηση ότι είσαι μέρος τους.

Αυτοπεποίθηση και υψηλό ηθικό

Μπορεί να υπάρξουν ημέρες όπου το μέλλον φαίνεται ανησυχητικό και τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχεις σχεδιάσει. Αυτό ισχύει για κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή, και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην πανικοβληθείς. Μέρος της δουλειάς σου ως ηγέτης είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών και η διατήρηση του ηθικού της ομάδας ψηλά. Διατήρησε την αυτοπεποίθηση σου και επικεντρώσου στον μεγαλύτερο στόχο. Ως ηγέτης, αν παραμείνεις ήρεμος και σίγουρος, θα βοηθήσεις την ομάδα σου να αισθανθεί το ίδιο. Να θυμάσαι η ομάδα σου επηρεάζεται από σένα, οπότε αν αποπνέεις ηρεμία, τότε η ομάδα σου θα έχει το ίδιο συναίσθημα και θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσης.

Διαίσθηση και Δημιουργικότητα

Όταν καθοδηγείς την ομάδα σου μέσα από άγνωστα νερά, δεν υπάρχει κανένας χάρτης πορείας για το τι πρέπει να κάνετε. Όλα είναι αβέβαια και όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση. Εκεί είναι που χρειάζεται ένας σπουδαίος ηγέτης. Πρέπει να έχεις την διαίσθηση να προλάβεις τους κινδύνους, να έχεις εκπαιδευτεί να προστατεύεις την ομάδα σου από λάθος αποφάσεις και ταυτόχρονα να έχεις την δημιουργικότητα και την οξυδέρκεια να βρεις «το άλλο μονοπάτι» όταν συναντάτε εμπόδια στο δρόμο σας, δίνοντας την ασφαλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν σπουδαίο ηγέτη να ξεχωρίζει από τον σωρό και αν πιστεύεις ότι δεν τα έχεις, βάλε επόμενο στόχο σου να τα κατακτήσεις!

Πρέπει να διαβάσεις  10 τρόποι για να γίνεις το πρόσωπο που όλοι αγαπάνε Μέρος Α

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Stephen Covey:

«Οι ηγέτες ούτε «γεννιούνται» ούτε «γίνονται».

Οι ηγέτες ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να είναι ηγέτες.»

Comments

comments