κέρδισε-το-παιχνίδι

Συχνά κατηγορούμε την τύχη για τις αποτυχίες μας. Στην πραγματικότητα  ωστόσο η τύχη ελάχιστο ρόλο παίζει για την επιτυχία ή την αποτυχία μας.

Θα ακουστεί ίσως σκληρό όμως αρχίζει πλέον να γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι δεν είναι διόλου τυχαίο αν κάποιος είναι άστεγος, βρίσκεται σε μια μέση κατάσταση ή είναι απόλυτα επιτυχημένος.

Μέσα σε χρόνια δουλειάς ανάμεσα σε άστεγους  οι κοινωνικοί λειτουργεί παρατηρούν το εξής: ενώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν διαφορές σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής τους, από τη θρησκεία, την ηλικία, τη μόρφωση, την οικογενειακή κατάσταση υπάρχει μεταξύ τους ένας κοινός παρονομαστής. Όλοι έχουν μια τραγική ιστορία να σου διηγηθούν. Και η ιστορία αυτή υπήρξε το ξεκίνημα της κατρακύλας.

Τώρα θα σου φανεί παράξενο ωστόσο με όλες τις διαφορές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες ο εκπρόσωπος της μέσης τάξης έχει ένα ουσιαστικό κοινό με τον άστεγο. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες δικαιολογίες για να εξηγήσει την απόσταση του από μια πιο επιθυμητή κατάσταση με αυτές που χρησιμοποιεί ο πρώτος για σου δείξει πως έφτασε στο σημείο μηδέν.

Στην πραγματικότητα είναι και οι δύο ηττημένοι. Ο πρώτος στο καίριο χτύπημα σωριάστηκε κάτω. Ο δεύτερος απλά σηκώθηκε στα γόνατα και τα κουτσοκαταφέρνει να προχωρήσει μπουσουλώντας.

Πώς να μετατρέψεις την ήττα σε νίκη

γνωμικά thomas edison

Η παραπάνω περιγραφή βρίσκεται στο βιβλίο του David J. Schwartz «Η Μαγεία της Μεγαλόπνοης σκέψης» και έχει σκοπό να δείξει τη διαφορά στη νοοτροπία που είναι στην πραγματικότητα το κλειδί που οδηγεί στην επιτυχία.

Έχοντας βρεθεί μέσα σε τάξη θυμάμαι τον εαυτό μου να λέει πάντα στους μαθητές να μην φοβούνται τα λάθη τους καθώς μέσα από αυτά μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα πρέπει να χαίρονται για αυτά καθώς είναι εκείνα, τα λάθη, που δίνουν πολλές φορές ώθηση για να ανέβει κάποιος ένα σκαλί παραπάνω.

Πρέπει να διαβάσεις  Όταν μια πόρτα κλείνει έχεις την ευκαιρία για κάτι καλύτερο

Να λοιπόν το πρώτο βήμα για να μετατρέψεις την ήττα σε νίκη που δεν είναι άλλο από το Μάθε από τα λάθη σου.

Βρες τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην αποτυχία την πρώτη φορά. Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Κάνε αλλαγές και διόρθωσε την πορεία σου όπου είναι αναγκαίο. Βελτίωσε τον εαυτό σου και σβήσε τις αδυναμίες σου.

Επέμεινε. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατάνε στην πρώτη αποτυχία. Οι πολλές φορές πάλι η προσοχή τους αποσπάται με αποτέλεσμα να ξεχνάνε το στόχο που έχουνε βάλει. Δεν έχει σημασία πόσο ανέφικτο σου λένε όλοι ότι είναι κάτι. Υπάρχει τρόπος να το πετύχεις και αυτό που μένει είναι ότι πρέπει να τον βρεις.

Πράγμα που μας φέρνει στο τρίτο βήμα που δεν είναι άλλο από τον πειραματισμό. Το να προσπαθείς να μετατρέψεις ένα τοίχο σε τζάμι δεν γίνεται. Κάποιες φορές θα πρέπει απλά να μεταβάλεις την πορεία σου και να αναζητήσεις καινούργιες λύσεις στα προβλήματά σου.

Να θυμάσαι ότι τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Σε κάθε κατάσταση υπάρχει κάτι θετικό. Σε εσένα μένει απλά να το βρεις συνεχίζοντας με μεγαλύτερη δύναμη την πορεία προς το στόχο σου.

Comments

comments