Ο Βίκτωρ Ουγκώ γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1802 στην Γαλλία και πέθανε στις 22 Μαΐου 1885, σε ηλικία 83 ετών. Ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και ζωγράφος και υπήρξε ο πιο σημαντικός, αλλά και ο πιο προβεβλημένος εκφραστής του γαλλικού ρομαντισμού.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ θεωρήθηκε ως ο ποιητής του νέου κόσμου και χαρακτηρίστηκε ως προφητικός και παραισθησιακός φιλόσοφος, αλλά και ως μυθοπλάστης μιας νέας εποχής. Είναι χαρακτηριστική η ιδιαιτερότητα της γραφής και της έκφρασής του, αλλά και ο μοναδικός συνδυασμός των αντιφάσεων της προσωπικότητάς του.

Στην εποχή του ήταν γνωστός ως ο σκοτεινός εικονογράφος, αλλά παράλληλα και ένας ρομαντικός συγγραφέας. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε το έμβλημα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή του έργα είναι τα εξής:

  • Οι Άθλιοι
  • Το 1793
  • Η Παναγία των Παρισίων
  • Ο Άνθρωπος που Γελά
  • Η Τελευταία Μέρα Ενός Θανατοποινίτη
  • Οι Εργάτες της Θάλασσας
  • Μαρία Τυδώρ

Πέρα από την ενασχόλησή του με τα γραπτά, έδειξε μια ιδιαίτερη αγάπη και έφεση στην ζωγραφική. Τα έργα του είναι δουλεμένα αποκλειστικά σε χαρτί και σε μικρή κλίμακα, συνήθως με σκούρα χρώματα και σπάνια με οποιοδήποτε άλλο.

Τα έργα του που διασώζονται, είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένα και με μοντέρνο ύφος και εκτέλεση, το οποίο ήταν ο οιωνός του Σουρεαλισμού και του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ πέρα από το τεράστιο ταλέντο του, έμεινε στην ιστορία και για τα αποφθέγματα που διατύπωσε στην διάρκεια της ζωής του. Ειλικρινής, καυστικός, ρομαντικός, αλλά και πραγματιστής.

Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα διασημότερα αποφθέγματά του, τα οποία θα σου δώσουν μια καλύτερη εικόνα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας και της οπτικής του πάνω σε θέματα που παραμένουν επίκαιρα, μέχρι και στις μέρες μας.

Πρέπει να διαβάσεις  «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»: 10 + 2 γνωμικά από τον Kαζαντζάκη

 

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».

«Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις».

«Οι άνδρες κυνηγούν. Οι γυναίκες ψαρεύουν».

«Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται».

«Όταν μια γυναίκα σου μιλάει, άκου αυτά που λέει με τα μάτια της».

«Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν».

«Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, ή, μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε».

«Η ευφυΐα είναι η σύζυγος, η φαντασία είναι η ερωμένη και η μνήμη είναι η υπηρέτρια».

«Η αντιξοότητα δημιουργεί ανθρώπους και η ευημερία δημιουργεί τέρατα».

«Οι καλύτερες καρδιές τυχαίνει καμιά φορά να είναι πολύ σκληρές».

«Τα μάτια δεν βλέπουν καλά τον Θεό, παρά μόνο μέσα από δάκρυα».

«Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του».

«Η μελαγχολία είναι η ευτυχία του να είσαι θλιμμένος».

«Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, η καλοσύνη».

«Βλέπεις φλόγα στα μάτια των νέων. Μα στα μάτια των γέρων, βλέπεις φως».

Comments

comments