ρολόι

Χρόνος. Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά.

Δυστυχώς μοιάζει να γίνεται ολοένα και λιγότερο διαθέσιμος καθώς όλοι μας τρέχουμε να τελειώσουμε ολοένα και περισσότερα διαφορετικά πράγματα.

Στρες. Άγχος. Πανικός. Κούραση. Περισσότερο στρες. Περισσότερη κούραση.

Προσωπικά συνήθιζα να ζω τον παραπάνω κύκλο για πολύ καιρό. Ξανά και ξανά. Ένα μοτίβο που είναι τόσο γνωστό σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Μοιάζει καταστροφικό. Είναι καταστροφικό. Και σε κάνει να νιώθεις εγκλωβισμένος μέσα σε μία κατάσταση που δεν μπορείς να αλλάξεις.

Τι θα συνέβαινε όμως αν σου έλεγα ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι;

Αν μπορούσες να βγεις από αυτόν τον κύκλο που απομυζάει σχεδόν κάθε σταγόνα από την ενέργειά σου;

Ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλη σου τη ζωή για να το πετύχεις.

Λένε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις ότι έχεις περισσότερο χρόνο.

  1. Επέτρεψε στον εαυτό σου να κερδίσει τη μέρα

Ίσως κοιτάζεις την παραπάνω φράση και αναρωτιέσαι:

«Τι στο καλό σημαίνει αυτό;»

Είναι απλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε όλα όσα θέλουμε; Νιώθουμε τύψεις. Απάντησέ μου με το χέρι στην καρδιά. Δεν σου έχει τύχει να νιώσεις άσχημα επειδή χάρισες στον εαυτό σου μερικές στιγμές ξεκούρασης αφήνοντας πίσω σου ένα κάρο εκκρεμότητες;

Το να κερδίζεις τη μέρα σημαίνει ότι κάνεις αυτό που έχεις προγραμματίσει να κάνεις. Μετά από αυτό μπορείς να ξεκουραστείς χωρίς ενοχές. Αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή που θα σου δώσω.

  1. Ξεχώρισε 3 με 5 πράγματα που θέλεις να γίνουν

Μα, θα μου πεις τώρα 3 με 5 πράγματα μέσα στη μέρα μου δεν είναι λίγα;

Πρέπει να διαβάσεις  Εσύ ζεις ή περιμένεις να πεθάνεις;

Θα σου απαντήσω με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

Όχι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προγραμματίζουν – αν προγραμματίζουν, μέσα στη μέρα τους έναν απίστευτο αριθμό από πράγματα μετά οποία πρέπει να ασχοληθούν. Τελικά δεν καταφέρνουν να κάνουν ούτε τα μισά. Και τα μισά από αυτά σίγουρα δεν πραγματώνονται με τον τρόπο που πρέπει.

Η σωματική και ψυχολογική κούραση είναι παράγοντες που δεν μπορείς να μην τους λάβεις υπόψη σου. Ακόμα και αν για κάποιο διάστημα μοιάζεις να τα καταφέρνεις, μια πιθανή υπερκόπωση είναι σίγουρο ότι θα σε φέρει πολύ πιο πίσω.

3 με 5 πράγματα μέσα στη μέρα σου είναι ένας λογικός αριθμός που θα σου επιτρέψει να τα κάνεις σωστά. Και να έχεις χρόνο για να ξεκουραστείς ουσιαστικά.

Μην ξεχνάς ότι ο εαυτός σου είναι πολύτιμος. Και πρέπει να τον προσέχεις.

  1. Γράψε

διαχείριση-χρόνου-γράψιμο

Ίσως το πολύ γράψιμο στο σχολείο να μας έκανε να πάθουμε αλλεργία, όμως ακόμα και αν δεν το θέλουμε είναι γεγονός:

Το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις χρόνο.

Γράψε αυτά που είναι να κάνεις μέσα στη μέρα σου. Γράψε επίσης οτιδήποτε θεωρείς σημαντικό. Η ενέργεια που χρειάζεται το μυαλό σου για να ανασύρει μπορεί απλά να χρησιμοποιηθεί με ουσιαστικότερο τρόπο.

Comments

comments