Αυτοπεποίθηση. Η λέξη που ακούς παντού γύρω σου και φαντάζει το πιο πελώριο εμπόδιο, που στέκεται ανάμεσα σε αυτό που είσαι αυτή την στιγμή και σε αυτό που ονειρεύεσαι να γίνεις.

Η αυτοπεποίθηση είναι το βασικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι πτυχές της ζωής μας. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι, που παλεύουν καθημερινά για να καταφέρουν να την βρουν μέσα τους. Μπορεί και εσύ να είσαι ένας από αυτούς.

Η σκληρή αλήθεια είναι πως η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένας φαύλος κύκλος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στο να είναι επιτυχημένοι.

Σκέψου για μια στιγμή αυτό που θα σου πω. Ας υποθέσουμε πως έχεις μια παρουσίαση στην δουλειά σου και νιώθεις ανασφάλεια. Ανησυχείς διαρκώς. Δεν έχεις καταφέρει να κοιμηθείς όλη νύχτα από τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου. Δεν πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις.

Τώρα θέλω να σε ρωτήσω κάτι.

Πόση εμπιστοσύνη πιστεύεις πως θα εμπνεύσει αυτή η συμπεριφορά σου σε αυτούς που θα σε δουν; Αυτό που θα αντικρύσουν μπροστά τους θα είναι ένα άτομο νευρικό, γεμάτο άγχος, που χάνει τα λόγια του και ίσως είναι υπερβολικά απολογητικό.

Από την άλλη πλευρά, δεν σε εντυπωσίαζαν πάντα αυτοί οι άνθρωποι που καταφέρνουν και πείθουν; Είναι λες και έχουν όλη την αυτοπεποίθηση του κόσμου. Μιλάνε ξεκάθαρα, κρατάνε το κεφάλι τους ψηλά, μπαίνουν σε έναν χώρο και η στάση του σώματός τους δείχνει πως έχουν απόλυτη σιγουριά στον εαυτό τους.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση όμως;

Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε πως η αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας που πηγάζει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσα από 2 βασικά πράγματα

 • Την αυτεπάρκεια, δηλαδή την ικανότητα που έχει ένα άτομο να πετυχαίνει τους στόχους του και να κατακτά ορισμένες δεξιότητες που σχετίζονται με τους στόχους που έχει βάλει
 • Την αυτοεκτίμηση, δηλαδή ο βαθμός σύμφωνα με τον οποίο ένα άτομα εκτιμά, σέβεται και αποδέχεται τον ίδιο του τον εαυτό

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, εμπνέουν αβίαστα αυτοπεποίθηση και στους υπόλοιπους.

Είτε είναι οι συνεργάτες τους, είτε είναι οι φίλοι τους, η οικογένειά τους ή το αφεντικό τους. Η εμπιστοσύνη και η σιγουριά άλλων ανθρώπων σε σένα, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να ζεις χαρούμενος τώρα, κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία

Τα καλά νέα είναι πως  αυτοπεποίθηση είναι κάτι που πραγματικά μπορείς να το μάθεις και να το χτίσεις. Και παρότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο, το μόνο σίγουρο είναι πως πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Εσύ πόση αυτοπεποίθηση έχεις στα μάτια των άλλων ανθρώπων;

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το επίπεδο της αυτοπεποίθησής σου φαίνεται παντού πάνω σου:

 • Στην συμπεριφορά σου
 • Στην γλώσσα του σώματος
 • Στον τρόπο που μιλάς
 • Σε αυτά που λες

Ας κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που έχει αυτοπεποίθηση και στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου χωρίς αυτοπεποίθηση.

Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση:

 • Κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι σωστό και δεν ενδιαφέρεται αν οι άνθρωποι γύρω του τον κοροϊδέψουν ή του ασκήσουν κριτική
 • Είναι διατεθειμένο να πάρει ρίσκα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του και να πετύχει ακόμα πιο σπουδαία πράγματα
 • Παραδέχεται τα λάθη του και φροντίζει να μάθει από αυτά
 • Δέχεται τα κομπλιμέντα των άλλων ανθρώπων, χωρίς να τα απορρίπτει ή να τα αμφισβητεί

Ένα άτομο χωρίς αυτοπεποίθηση

 • Προσαρμόζει την συμπεριφορά του ανάλογα με το τι πιστεύουν οι άλλοι γύρω του
 • Μένει πάντα μέσα στην ζώνη ασφαλείας του και φοβάται την αποτυχία, οπότε δεν παίρνει ποτέ κανένα ρίσκο
 • Προσπαθεί να καλύψει τα λάθη του και ελπίζει πως θα καταφέρει να διορθώσει το πρόβλημα, πριν το καταλάβει κάποιος
 • Δυσκολεύεται να δεχτεί οποιοδήποτε κομπλιμέντο. Δεν τα πιστεύει, τα αγνοεί και θεωρεί πως απλά του τα λένε από ευγένεια

Όπως μπορείς να δεις και μόνος σου από τα παραπάνω παραδείγματα, η χαμηλή ή καθόλου αυτοπεποίθηση, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ζωή σου. Συνήθως η έλλειψη αυτοπεποίθησης συνοδεύεται από αρνητικότητα.

Αν έχεις παρατηρήσει, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι γενικά πιο θετικοί. Πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους και γνωρίζουν πως πρέπει να ζουν την κάθε μέρα, όσο πιο έντονα και δυνατά μπορούν.

Χτίζοντας την αυτοπεποίθησή σου

Μπορεί τώρα να αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις αυτή την λεπτή ισορροπία μέσα σου.

Τα κακά νέα είναι πως δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή που θα σου χαρίσει αυτοπεποίθηση στην στιγμή, ούτε θα δεις ένα 5λεπτο tutorial και ξαφνικά θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης απαιτεί:

 • Αποφασιστικότητα
 • Προσήλωση
 • Αφιέρωση χρόνου

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις για την αυτοπεποίθηση, είναι πως ουσιαστικά λειτουργεί σαν το κλειδί, που ανοίγει όλες τις πόρτες στην ζωή σου. Όταν καταφέρεις να χτίσεις αυτοπεποίθηση, τότε κανένας δεν μπορεί να στην πάρει μακριά.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να Νικήσεις το Φόβο της Αποτυχίας

Είσαι εσύ ο κύριος του εαυτού σου, εσύ ορίζεις τις πράξεις σου και εσύ έχεις τον έλεγχο.

 

Τα 3 βήματα προς την αυτοπεποίθηση

Παρακάτω θα βρεις τα 3 βήματα της αυτοπεποίθησης, τα οποία μπορείς να σκεφτείς σαν ένα ταξίδι. Ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης, που χρειάζεται να κάνει ο καθένας μας μόνος του και που είναι ίσως, το πιο σημαντικό ταξίδι που θα κάνει σε ολόκληρη την ζωή του.

Βήμα 1ο – Η προετοιμασία για το ταξίδι

Σε αυτό το πρώτο βήμα, πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά για το ταξίδι που θα κάνεις. Όπως ακριβώς θα ετοιμαζόσουν για ένα ταξίδι που έχεις να πας, έτσι και εδώ χρειάζεται να σκεφτείς που βρίσκεσαι αυτή την στιγμή στην ζωή σου και που θέλεις να φτάσεις.

Αυτό σημαίνει πως χρειάζεσαι 5 βασικά πράγματα για να ξεκινήσεις:

 • Σκέψου τα πράγματα που έχεις ήδη καταφέρει στην ζωή σου
 • Σκέψου ποια είναι τα δυνατά σου σημεία
 • Σκέψου όλα όσα είναι σημαντικά για σένα και ποιος είναι ο στόχος σου
 • Μάθε να επιβάλλεσαι στο μυαλό σου και διώξε κάθε αρνητική σκέψη και αμφιβολία
 • Δώσε μια ξεκάθαρα υπόσχεση στον εαυτό σου πως θα πετύχεις και θα κάνεις ότι μπορείς για να τα καταφέρεις

Βήμα 2ο – Το ξεκίνημα του ταξιδιού

Σε αυτό το βήμα αρχίζεις σιγά σιγά να κάνεις τα πρώτα σου βήματα προς τον στόχο σου. Ξεκινώντας με απλά και μικρά πράγματα, θα καταφέρεις να χτίσεις αργά και σταθερά την αυτοπεποίθησή σου και θα έχεις βάλει τον εαυτό σου στον δρόμο της επιτυχίας.

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να θυμάσαι τα εξής:

 • Χτίσε την γνώση που είναι απαραίτητη για να πετύχεις – Δες τους στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου και σύλλεξε όλες τις δεξιότητες που θα χρειαστείς για να τους πετύχεις. Στην συνέχεια δες τι χρειάζεται να κάνεις ώστε να αποκτήσεις αυτές τις δεξιότητες
 • Εστίασε την προσοχή σου στα βασικά – Μην έχεις στο μυαλό σου πως πρέπει να πετύχεις την τελειότητα εξαρχής. Απόλαυσε απλά τα μικρά πράγματα που καταφέρνεις σε καθημερινή βάση
 • Θέσε μικρούς στόχους στην αρχή και κυνήγησέ τους μέχρι να τους πετύχεις – Με αυτό τον τρόπο θα σου γίνει συνήθεια να θέτεις στόχους για τον εαυτό σου και όσο προχωράς και τους πετυχαίνεις, θα θέτεις σταδιακά, όλο και πιο σημαντικούς και μεγάλους στόχους για την ζωή σου
 • Συνέχισε να επιβάλλεσαι στο μυαλό σου – Να διατηρείς πάντα τον θετικό τρόπο σκέψης. Να χαίρεσαι με τις επιτυχίες σου και μάθε να δέχεσαι και τις αποτυχίες σου. Αποδέξου το γεγονός πως σε καθετί νέο, θα γίνουν λάθη και δεν είναι αρνητικό. Έτσι θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα λάθη σου σαν μαθήματα ζωής, που θα σε κάνουν καλύτερο, πιο έξυπνο και πιο δυνατό
Πρέπει να διαβάσεις  Τύχη: Σύμπτωση ή Αποτέλεσμα;

Βήμα 3ο – Προχωρώντας προς την επιτυχία

Φτάνοντας στο τρίτο αυτό στάδιο θα έχεις ήδη αρχίσει να νιώθεις την αυτοπεποίθησή σου να χτίζεται. Θα έχεις ήδη καταφέρει αρκετά από αυτά που είχες θέσει σαν στόχους και θα έχεις αρκετούς λόγους για να γιορτάσεις τις επιτυχίες σου.

Αυτή όμως είναι η ιδανική στιγμή για να μην επαναπαυθείς σε όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και να συνεχίσεις να σπρώχνεις τον εαυτό σου για να πετύχει περισσότερα. Ξεκίνα να θέτεις ακόμα μεγαλύτερους στόχους και αποδέξου ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις.

Όσο πιο πολύ σπρώχνεις τον εαυτό σου στο να δουλεύει και να προσπαθεί να πετύχει, τόσο πιο έντονο θα είναι και το αίσθημα της αυτοπεποίθησης που θα αποκτάς. Μην ξεχνάς ποτέ πως η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια, πάντα θα ανταμείβονται. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορείς να πάρεις από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θέλω να θυμάσαι πως η αυτοπεποίθηση έχει τεράστια σημασία για κάθε τομέα της ζωής σου και οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, πάντα θα δυσκολεύονται να νιώσουν ευτυχισμένοι, ολοκληρωμένοι και πετυχημένοι.

Πάρε σήμερα την απόφαση ότι θα σταματήσεις να είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους.

Η αυτοπεποίθηση, η ευτυχία και η επιτυχία που τόσο ονειρεύεσαι, σου αξίζουν.

Οι στόχοι που θέτεις για εσένα και την ζωή σου, είναι το πιο σημαντικό βήμα προς την αυτοπεποίθηση που θέλεις να χτίσεις. Μην ξεχνάς πως όπως ακριβώς και η ζωή, έτσι και η αυτοπεποίθηση, είναι ένα ταξίδι γεμάτο από περιπέτειες και κρυμμένες αλήθειες, που σιγά σιγά θα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου.

Και δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, από το να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Comments

comments