αιτίες-στρες

Αν και οι λόγοι για τους οποίους στρεσάρεται κάποιος μπορεί να είναι πολύ προσωπικοί, υπάρχουν κάποιες αιτίες που προκαλούν πίεση σε κάθε ένα από εμάς. Ο βαθμός της έκθεση σε κάθε αιτία, όπως και η ένταση του στρες που προκαλείται μπορεί να είναι πολύ διαφορετική για κάθε ξεχωριστό άνθρωπο. Μπορούμε ωστόσο να πούμε με σιγουριά ότι οι παρακάτω καταστάσεις αποτελούν τις βασικότερες αιτίες του στρες.

Φυσικά οι παρακάτω αιτίες δεν είναι εντελώς ανεξάρτητες. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν παύουν  ωστόσο να αποτελούν ταυτόχρονα και ξεχωριστές αιτίες.

Χρήματα

αιτίες-στρες

Τα χρήματα είναι μια πραγματικά τεράστια πηγή στρες. Φυσικά σχετίζεται με τη δουλειά, με τους λογαριασμούς με χίλια δυο άλλα πράγματα που προκαλούν πρόσθετο στρες.  Ωστόσο σε ένα κόσμο που το χρήμα αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη αξία και μέσο επιβίωσης είναι φυσικό να προκαλεί στρες καθώς σχετίζεται με τις περισσότερες από τις πτυχές της ζωής μας.

Ασθένειες

Από τη μία πλευρά η ίδια η αδυναμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει στρες. Πέρα ωστόσο από την άμεση αιτία, οι ασθένειες ως πηγή στρες συνδέονται και με δευτερεύουσες αιτίες που μπορεί να είναι οι η δουλειά που μένει πίσω ή τα έξοδα θεραπείας ή νοσηλείας.

Οι ασθένειες και το στρες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κύκλο που δύσκολα μπορεί να σπάει καθώς και οι δύο αποτελούν ταυτόχρονα αιτία και αποτέλεσμα.

Σχέσεις

αιτίες-στρες

Τόσο οι κοινωνικές όσο και οι ερωτικές σχέσεις είναι δυνατόν να αποτελέσουν στρεσογόνες πηγές για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι ασταθείς, χαλαρές ή περιστασιακές σχέσεις ιδίως, μπορούν και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις να οδηγήσουν σε εξαιρετικά πιεστικές καταστάσεις.

Πρέπει να διαβάσεις  5 τρόποι για να βρεις την εσωτερική γαλήνη

Οι άνθρωποι στο περιβάλλον σου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του στρες στη ζωή σου. Ακόμα και αν δεν συμπεριλάβουμε σε αυτούς «τοξικούς» ανθρώπους ή σχέσεις που είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρεις το θάρρος να απομακρύνεις.

Εργασία

Προθεσμίες, ένα αφεντικό που απαιτεί ολοένα και περισσότερα, ένα project που δε φαίνεται να τελειώνει. Η εργασία μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή στρες ακόμα και όταν οι συνθήκες σε αυτή είναι αρκετά καλές. Αν φυσικά προσθέσεις τις κοινωνικές σχέσεις και το κομμάτι που αφορά τα χρήματα, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι η εργασία μπορεί να γίνει σε σχέση με το στρες μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Χρόνος

15-γνωμικά-για-το-χρόνο

Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο χρόνος  βρίσκεται πίσω  από πολλές αιτίες που μας προκαλούν στρες. Ας τον ορίσουμε λοιπόν ως τον χρόνο που είναι απαραίτητος για την πλήρη χαλάρωση.  Κάτι που είναι πολύ εύκολο να χαθεί μέσα σε ένα κυκεώνα καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σχολείο

Όποιος θυμάται τα σχολικά του χρόνια μπορεί εύκολα να ανατρέξει στο άγχος που του προκαλούσαν οι εξετάσεις, τα διαγωνίσματα και η εξέταση στο μάθημα της ημέρας. Οι κοινωνικές συναναστροφές και η αποδοχή των συνομηλίκων μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντικές πηγές πίεσης για τους μαθητές.

Μετακομίσεις – Μετακινήσεις

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η μετακίνηση. Αλλάζει τη ζωή σου και  κάθε τι καινούργιο και άγνωστο δημιουργεί στρες σε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Καινούργια περιοχή, καινούργια άτομα στη ζωή σου και φυσικά το άγχος που προκαλεί η ίδια η μετακίνηση από μόνη της.

Πρέπει να διαβάσεις  Μπορούν οι Μουσικές επιλογές να προβλέψουν την προσωπικότητα;

Εκπρόθεσμες οφειλές

Συνδέεται  φυσικά με το χρήμα, ωστόσο την τοποθετούμε και ως ξεχωριστή αιτία μια και αφορά μία μεγάλη μερίδα του κόσμου. Παράλληλα εδώ η ζυγαριά του στρες γέρνει από το ίδιο το χρήμα σε κάτι πολύ συγκεκριμένο που είναι η οφειλή.

 Ηλικία

Η αύξηση της ηλικίας είναι μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει στρες με διάφορους τρόπους. Σχετίζεται με την εικόνα, την υγεία, την απώλεια της ανεξαρτησίας.

Παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν μία τεράστια πηγή στρες για τους γονείς. Ιδιαίτερα για νέους και άπειρους που βιώνουν το πως είναι να έχει κανείς παιδιά για πρώτη φορά. Το στρες μπορεί να αφορά διάφορες καταστάσεις από το φόβο μην πάθουν κάτι μέχρι τις αλλαγές τη συμπεριφοράς κατά τα διάρκεια της εφηβείας και το χτίσιμο του μέλλοντος τους.

Τραυματισμοί

Ένας τραυματισμός οδηγεί σε αλλαγές στη ζωή σου και κατά συνέπεια ανεβάζει αυτόματα τα επίπεδα του  στρες.

Ταξίδια

ταξίδια

Τα ταξίδια αποτελούν μεγάλο άγχος για πολλούς. Και αυτό συμβαίνει για πολλούς και σε πολλές περιπτώσεις εντελών διαφορετικούς λόγους, από το ίδιο το ταξίδι, τη διαδικασία του ή οποιαδήποτε τυχαία δυσκολία μπορούν να συναντήσουν.

Ατυχήματα

Κάτω  από τον όρο «ατυχήματα» μπορείς να θεωρήσεις οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός συ δημιουργεί στρες βγάζοντάς σε από την καθημερινότητά σου.

 

Comments

comments