τα-στάδια-του-ύπνου

Ο ύπνος είναι αυτή η χρυσή αλυσίδα που συνδέει την υγεία και το σώμα μας μαζί. Thomas Dekker

Η έλλειψη ύπνου είναι θα μπορούσε να πει κανείς μία ακόμα μάστιγα ης εποχής μας. Αν και ένας  ενήλικας χρειάζεται 8 με 9 ώρες ύπνο, για τον περισσότερο κόσμο ο αριθμός αυτός μειώνεται στις 4 με 5 ώρες.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει σοβαρές συνέπιες για την υγεία και την ευεξία. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κακής ποιότητας ύπνο που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερο κόσμο στην εποχή μας. Όλο και πιο συχνά συναντάς άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Που ξυπνάνε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Που ο ύπνος τους δεν τους προσφέρει την ξεκούραση και την αναζωογόνηση που έχουν ανάγκη.

Οι παράγοντες της σύγχρονης ζωής που ευθύνονται για τον κακής ποιότητας ύπνο

Τι είναι αυτό που έχει δυσκολέψει το ύπνο μας ακόμα κι όταν θέλουμε να κοιμηθούμε 8 με 9 ώρες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι βασικότεροι παράγοντες είναι η φωτομόλυνση και οι συνήθειες που υιοθετούμε στη ζωή μας.

Η προσομοίωση του φωτός της ημέρας από τα κινητά και τα tablet διαταράσσει την απελευθέρωση μελατονίνης προκαλώντας μεταβολές στα πρότυπα του  ύπνου μας.

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, το άγχος και το στρες, είναι επίσης γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο.

Το μυστικό για ποιοτικότερο ύπνο μέσα από την επιστημονική έρευνα

Νέα επιστημονική έρευνα ωστόσο υποστηρίζει ότι  το πόσο καλά θα κοιμηθείς έχει ήδη αποφασιστεί πριν πέσεις για ύπνο.

Σύμφωνα με την νέα αυτή έρευνα η ύπαρξη σκοπού στη ζωή φαίνεται ότι μειώνει τους εφιάλτες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Πρέπει να διαβάσεις  Όνειρα: Πως θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους σου

Στην έρευνα συμμετείχαν 823 άτομα στα οποία δόθηκαν δυο ερωτηματολόγια. Το πρώτο σχετιζόταν με το σκοπό στη ζωή τους και το δεύτερο με την ποιότητα του ύπνου τους.

Σύμφωνα με τον Jason Ong  βοηθό καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του  Northwestern «O σκοπός στη ζωή είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί με θεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην mindfulness«.

Διάβασε το άρθρο η επιστημονική ανάλυση του ύπνου.

Comments

comments