ξεκινώντας-το-διαλογισμό

Διαλογισμός. Μία πρακτική που ακούγεται ολοένα και περισσότερο καθώς γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο δυτικό κόσμο.

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει είναι πολλά. Αρκεί να γίνει σωστά.

Θα ακούσεις αρκετούς να σου λένε ότι ο διαλογισμός δεν είχε για αυτούς κανένα αποτέλεσμα. Ήμουν κι εγώ μία από αυτούς. Μέχρι που συνειδητοποίησα πόσα πράγματα έκανα λάθος.

Δες λοιπόν 8 λάθη στο διαλογισμό που πρέπει να αποφύγεις.

  1. Προσπαθείς να αποφύγεις τους περισπασμούς αντί να τους αγκαλιάσεις

Ένα λάθος που συναντάει συχνά κανείς σε σχέση με το διαλογισμό είναι η προσπάθεια να αποκλείσει κάθε είδους περισπασμό προκειμένου να τον πραγματοποιήσει. Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη εντύπωση ότι ο διαλογισμός απαιτεί απόλυτη ηρεμία.

Το νόημα ωστόσο δεν βρίσκεται στο να αποφύγει κανείς τους περισπασμούς, αλλά να τους παρατηρήσει τη στιγμή που συμβαίνουν.

  1. Κάνεις διαλογισμό χρησιμοποιώντας πάντα εξωτερική βοήθεια

Καθώς ο διαλογισμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής πληθαίνουν τα βοηθήματα που σχετίζονται με αυτόν. Σήμερα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις εφαρμογές ή μουσική για διαλογισμό, ακόμα και έτοιμους καθοδηγούμενους διαλογισμούς.

Αν και όλα τα παραπάνω μπορούν να σε βοηθήσουν, ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα σε κρατάν ταυτόχρονα μακριά από τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

  1. Μέσα από το διαλογισμό προσπαθείς να αποφύγεις τα προβλήματά σου

Μία ακόμα συνηθισμένη λανθασμένη αντίληψη σε σχέση με το διαλογισμό είναι ότι μπορεί κανείς να βρει την ηρεμία μέσα από την καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα ωστόσο κανείς δεν βρίσκει την εσωτερική του γαλήνη καταπιέζοντας τα αρνητικά του συναισθήματα.

Μέσα λοιπόν από το διαλογισμό θα πρέπει να παρατηρήσεις αυτό που αισθάνεσαι, να το αφήσεις να αναπτυχθεί και στη συνέχεια να το αφήσεις να σβήσει σαν ένα σύννεφο που διαλύεται στον αέρα.

  1. Επιλέγεις λάθος διαλογισμό σε σχέση με τον τύπο του σώματός σου

Δεν υπάρχει κανένας πραγματικά λόγος να μην νιώθεις άνετα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Είτε ψυχικά, είτε σωματικά.

Πρέπει να διαβάσεις  5 τρόποι για να βρεις την εσωτερική γαλήνη

Αν λοιπόν κάτι τέτοιο συμβεί για οποιονδήποτέ λόγο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο είδος διαλογισμού απλά δεν σου ταιριάζει. Άφησέ το λοιπόν και προχώρησε σε κάποιο άλλο.

  1. Δεν προσπαθείς να δοκιμάσεις άλλους τύπου διαλογισμού

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και τεχνικές διαλογισμού χωρίς κάποιο από αυτά να υπερτερεί απέναντι στα άλλα.

Ακόμα λοιπόν κι αν έχει βρει έναν τύπο διαλογισμού που σου ταιριάζει, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει κάποιος άλλος που να είναι καλύτερος για εσένα. Κι αυτό δεν θα το μάθεις ποτέ αν δεν τον δοκιμάσεις.

  1. Δεν ασχολείσαι με μία τεχνική διαλογισμού για αρκετό διάστημα

Εκτός κι αν κάποια τεχνική διαλογισμού σου είναι ξεκάθαρα δυσάρεστη ψυχικά ή σωματικά, το να αλλάζεις τεχνικές διαλογισμού χωρίς να αφήσεις να περάσει αρκετός χρόνος δεν σε αφήνει να δεις πραγματικά πια είναι τα πλεονεκτήματα που μπορούν να σου προσφέρουν.

Φυσικά και θα πρέπει να δοκιμάσεις διάφορες τεχνικές διαλογισμού. Όχι όμως χωρίς να αφήσεις αρκετό χρόνο να περάσει ώστε να μπορείς να ανακαλύψεις τι έχει κάθε μία από αυτές να σου προσφέρει.

  1. Έχεις εξωπραγματικούς στόχους

Ο διαλογισμός μπορεί να σου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Χρειάζεται ψστόσο9 χρόνος και εξάσκηση.

Μην περιμένεις άμεσα θαύματα. Εστίασε το ενδιαφέρον σου στην ίδια την πρακτική του διαλογισμού και όχι σε όσα πρόκειται να σου προσφέρει στο μέλλον.

  1. Δεν έμαθες ποτέ πώς να κάνεις διαλογισμό

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι μεγάλα όταν αυτός γίνεται σωστά. Διαφορετικά μπορεί ακόμα και να γίνει βλαπτικός για το μυαλό ή το σώμα.

Μάθε. Διάβασε. Ενημερώσου. Ψάξε βιβλία σε σχέση με το διαλογισμό. Δες videos που αναφέρονται σε αυτόν μέσα από διαλέξεις καθηγητών.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς αποδεδειγμένα μπορείς να σπάσεις μία κακή συνήθεια

Κυρίως βρες ένα δάσκαλο με κύρος που μπορείς να εμπιστευτείς που μπορεί να σε μυήσει στα δυσκολότερα μονοπάτια.

Μέχρι να αποκτήσεις τη γνώση που χρειάζεσαι μείνετε σε βασικές τεχνικές και απόφυγε τον οραματισμό, τις σκέψεις και τα εσωτερικά μάντρα που δεν καταλαβαίνεις.

Διάβασε το άρθρο Διαλογισμός Μικρός Οδηγός για Αρχάριους

Comments

comments