βρες-την-εσωτερική-σοθ-γαλήνη

«Το ήρεμο μυαλό φέρνει εσωτερική δύναμη και αυτοπεποίθηση, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία». Δαλάι Λάμα

Τρέξιμο. Άγχος. Αποτυχία. Σχεδόν όλοι τα έχουμε βιώσει σε κάποιες στιγμές τις ζωής μας. Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε. Κάποιοι τομείς τις ζωής μας πηγαίνουν καλά. Κάποιοι όχι και τόσο.

Και τι με αυτό;

Η ζωή είναι ένα παζλ με μαύρα και άσπρα κομμάτια. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν δεν είναι να πετυχαίνεις μόνο άσπρα κομμάτια. Μεταξύ μας αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Αυτό που είναι ωστόσο σημαντικό, είναι να διατηρείς την εσωτερική σου γαλήνη ακόμα κι όταν κάποια κομμάτια της περιοχής που βρίσκεσαι είναι μαύρα.

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο του καθηγητή ιστορίας Mr. Bacchus. Έχοντας και ο ίδιος διδάξει μου έκανε εντύπωση η εισαγωγική προσέγγιση στους μαθητές του. Μετά λοιπόν τα εισαγωγικά λέει τα εξής:

«Τώρα χρειάζομαι ο καθένας από εσάς να αφιερώσετε μια στιγμή και να ευχαριστήσετε όποιον πιστεύει, τις γνωστές δυνάμεις ή ακόμα και το μαγικό τζίνι που σας χάρισε αυτή την επιθυμία, επειδή είστε ένας από τους λίγους τυχερούς που είναι στην τάξη της ιστορίας μου αυτή την χρονιά.
Γιατί τυχεροί;
Επειδή πρόκειται να υπάρξει μια μέρα που δεν θα θέλετε να βγείτε από το κρεβάτι, αλλά θα θυμάστε ότι έχετε σήμερα τον κ. Bacchus και θα σηκωθείτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση προσέγγιση. Έτσι δεν είναι;

Ίσως φανεί παράξενο ότι αυτός ο άνθρωπος που εισάγει τους μαθητές του με αυτόν τον τρόπο στην τάξη του, χρειάστηκε να αναζητήσει βοήθεια σε κάποια περίοδο της ζωής του που κάποια κομμάτια της έμοιαζαν να πηγαίνουν πολύ στραβά.

Πρέπει να διαβάσεις  16 πράγματα που εύχομαι να μου είχαν διδάξει στο σχολείο Μέρος Α

Η συμβουλή που πήρε ήταν η εξής: Ζήσε όπως διδάσκεις.

Και το αποτέλεσμα αυτής μέσα σε πολλά άλλα 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη γαλήνη.

Ξέρω ότι οι παρακάτω 5 τρόποι λειτουργούν. Με έχουν βοηθήσει να βρω την ηρεμία μέσα σε έναν τρόπο ζωής που δεν χαρακτηρίζεται για αυτήν. Ξέρω επίσης ότι έχουν βοηθήσει και άλλους. Κι ελπίζω ότι μέσα από αυτό το άρθρο θα μπορέσουν να βοηθήσουν πολλούς ακόμα.

  1. Να είσαι ο εαυτός σου

    μάθε-την-αξία-σου

Πόσο πραγματική σημασία έχει το να είσαι ο εαυτός σου. Για όποιον το καταφέρνει είναι εύκολο να καταλάβει πόσο πραγματικά απελευθερωτική εμπειρία είναι.

Πολλές φορές προσποιούμαστε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι. Για διάφορους λόγους. Εγώ προσωπικά προσπάθησα να το κάνω στην πρώτη περίοδο που δίδαξα. Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι το να είμαι ο εαυτός μου ήταν περισσότερο αποτελεσματικό.

Και με έκανε να νοιώθω πολύ, μα πολύ καλύτερα.

  1. Μην μένεις αυστηρά προσκολλημένος σε σχέδια

Φυσικά και κάποια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Τι έγινε; Βρες μια εναλλακτική και προχώρα.

Το να μένεις προσκολλημένος σε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν τη δεδομένη στιγμή φέρνει μονάχα περισσότερο άγχος και στενοχώρια.

Άσε πίσω σου όσα δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις. Δεν έχουν σημασία. Προχώρα για να πετύχεις αυτό που θέλεις χρησιμοποιώντας τους άσους που έχεις στα χέρια σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κι αν κάπου πρέπει να βρεις ένα εναλλακτικό σχέδιο κάνε το. Είναι πολύ καλύτερο από το να κοιτάζεις άπραγος τον τοίχο που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σου και να γκρινιάζεις επειδή πριν από λίγο δεν ήταν εκεί.

  1. Μην κολλάς σε κάτι αρνητικό

Πολλές φορές οι άνθρωπο έχουμε την τάση να κολλάμε σε ένα αρνητικό σχόλιο που θα ακούσουμε για τη δουλειά μας ξεχνώντας ότι θετικό έχουμε ακούσει πιο πριν.

Δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Αποκλείεται αυτό που κάνουμε να αρέσει σε όλους. Αποδέξου ότι κάποιοι μπορεί να εκφραστούν αρνητικά. Σεβάσου αυτές τις γνώμες. Μην μένεις όμως σε αυτές. Ιδιαίτερα όταν μια μεγαλύτερη μερίδα εκφράζεται με θετικό τρόπο πάνω στο ίδιο θέμα.

  1. Κάθε μέρα είναι καινούργια

νέα-μέρα-νέα-ελπίδα

Ο κίνδυνος να μπει κανείς σε μία επαναλαμβανόμενη ρουτίνα είναι μεγάλος. Πολλές φορές οι μέρες, ακόμα και τα χρόνια περνούν σαν μια επανάληψη των προηγούμενων.

Όμως κάθε νέα μέρα φέρνει μαζί της κάτι καινούριο. Δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό. Αξίζει να το δούμε. Αξίζει να το νοιώσουμε. Αξίζει να πιαστούμε από αυτό για να φύγουμε από την ιδέα της επανάληψης ζώντας μια ζωή περισσότερο γεμάτη και με μεγαλύτερο νόημα.

  1. Μάθε να γελάς. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό

Το γέλιο δίνει χαρά. Το γέλιο δίνει ζωή. Μην προσπαθείς να κλείσεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα κουτί σοβαροφάνειας.

Γέλα με την ψυχή σου και αυτό είναι βέβαιο ότι θα σου χαρίσει πολύ μεγαλύτερη καθαρότητα. Θα σε κάνει πολύ πιο χαρούμενο. Θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο γαλήνιος.

Comments

comments