σημάδια-χαμηλή-αυτοεκτίμηση

Στο σχολείο ήξερα σχεδόν πάντα την απάντηση. Σχεδόν ποτέ όμως δεν σήκωνα το χέρι για να απαντήσω. Ιδιαίτερα αν τα χέρια των υπόλοιπων συμμαθητών μου ήταν κατεβασμένα. Ήδη από πολύ μικρή η δασκάλα μου είχε επισημάνει αυτό το πρόβλημα στη μητέρα μου. Αν κάποιος δεν με ήξερε καλά, δεν θα μπορούσε να καταλάβει τι ήξερα. Ή ποια ήμουν.

Η χαμηλή αυτοεκτίμησή μου μεταφράστηκε σε μια κλειστή έφηβη που δυσκολευόταν με τις κοινωνικές σχέσεις και θαύμαζε απεριόριστά οποιονδήποτε άλλον ήταν καλός σε αυτές. Και φυσικά πλήρωσα αυτό το τίμημα πολλές φορές τόσο στην ηλικίας της εφηβείας όσο και για αρκετά χρόνια της ενήλικης ζωής μου.

Το πλήρωσα με χρόνια μοναξιάς στα οποία η μία προβληματική σχέση διαδεχόταν την άλλη. Και με πολλές συνεντεύξεις στις οποίες το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Αποτυχία…

Κοιτάζοντας το παρελθόν μπορώ να το δω πλέον να το κρίνω με την ξεκάθαρη ματιά του ανθρώπου που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

Ήταν εύκολο;

Θα είμαι ειλικρινής σε αυτό. Δεν ήταν. Χρειάστηκε πείσμα και θέληση για να καταφέρω να ξεπεράσω του σκοπέλους του παρελθόντος μου. Πλέον θεωρούμε πετυχημένη στη δουλειά μου και έχω μια σχέση στην οποία μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχισμένη.

Σε επόμενο άρθρο θα σου πω ακριβώς τι είναι αυτό που μπορείς να κάνει για να μάθεις να εκτιμάς τον εαυτό σου περισσότερο. Θα σου μιλήσω επίσης για τις αιτίες που μας κρατάνε κάποιες φορές μακριά από το να αγαπήσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας. Εμάς.

Γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στην αφετηρία του ταξιδιού σου. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να αναγνωρίσεις το σημείο στο οποίο χωλαίνεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Πρακτικές Συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης

χαμηλή-αυτοεκτίμηση

Είναι τα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης ίδια για όλους;

Όχι.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, παρουσιάζεται μέσα από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που δημιουργούν συγκεκριμένα μοτίβα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι δεν εκτιμάς τον εαυτό σου αρκετά;

Μπορείς να τα δεις αμέσως παρακάτω.

  • Δεν εμπιστεύεσαι τη γνώμη σου
  • Σκέφτεσαι υπερβολικά πολύ
  • Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις, ανησυχώντας ότι δεν θα καταφέρεις τις ξεπεράσεις
  • Είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου, αλλά επιεικής με τους άλλους
  • Το άγχος και η συναισθηματική αναταραχή σου είναι κάτι οικείο

 

Λιγότερο γνωστά σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης

Όλα τα παραπάνω σημάδια είναι λίγο πολύ γνωστά. Και ξεκάθαρα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ωστόσο κρύβεται κάποιες φορές μέσα σε πιο πολύπλοκες συμπεριφορές. Πάρα το γεγονός ότι τα παρακάτω σημάδια μπορεί με την πρώτη ματιά να δείχνουν το αντίθετο, είναι πιθανόν να υποδηλώνουν κάποιον που δεν εκτιμάει τον εαυτό του.

Υπερβολική ενασχόληση με τη δουλειά

Η υπερβολική ενασχόληση με τη δουλειά δεν είναι ξεκάθαρο σημάδι φιλοδοξίας. Σε κάποιες περιπτώσεις δίνει στο άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση τον τρόπο να κρυφτεί από την πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής. Ο εργασιακός χώρος σίγουρα έχει τις προκλήσεις του. Είναι ωστόσο πολύ πιο ξεκάθαρες παρέχοντας πολλές φορές ένα πιο εύκολο και ασφαλές μονοπάτι.

Μη αποδοτικός

Πολλές φορές ο φόβος της αποτυχίας είναι και ο κυριότερος λόγος που κρατάει κάποιον μακριά από τα όνειρά του. Αυτός ο φόβος είναι δυνατόν να  οδηγεί τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση να μην αξιοποιούν τα ταλέντα τους.

Υπερ – αποδοτικός

Στον αντίποδα του παραπάνω το άτομο καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια να αποδείξει την αξία του προσπαθώντας να αποφύγει την αποτυχία ή την απόρριψη.

Comments

comments