Ακούγεται παράξενο; Σίγουρα ο όρος υπναγωγία δεν είναι ο πιο συνηθισμένος ή ο ευρύτερα γνωστός. Η τεχνική που βασίζεται ωστόσο σε αυτόν μπορεί να σε βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά αν έχεις προβλήματα με τον ύπνο.

Υπναγωγία: Ένα παράξενο αλλά φυσιολογικό φαινόμενο

Πρόκειται για έναν όρο που δημιούργησε ο Δρ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο οποίος περιγράφει τις εικόνες που σχετίζονται με την μεταβατική περίοδο από την κατάσταση εγρήγορσης στον ύπνο. Αυτές οι εικόνες ονομάζονται υπνωγογικές εικόνες ή υπνωνογικές ψευδαισθήσεις. Είναι φυσικό για κάποιον να τις βλέπει, ειδικά λίγο πριν κοιμηθεί.

Μερικοί άνθρωποι τους έχουν βρει ενοχλητικές, ειδικά όταν έρχονται με τη μορφή απλών αντικειμένων, σκηνών ή ανθρώπων. Άλλες φορές, μπορεί να είναι τρομακτικές. Λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε ζήσει την εμπειρία να σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος επειδή είδαμε ή ακούσαμε κάτι.

Αν κάποιος ωστόσο έχει την υπομονή να παρατηρήσει και να εξερευνήσει τις παραπάνω εικόνες μπορεί να ωφεληθεί πολύ καθώς μια τέτοια πρακτική φυσιολογικά είναι δυνατόν να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο.

Τι πρέπει να κάνεις

Σε πολλές περιπτώσεις, βαριόμαστε να δώσουμε προσοχή στις εικόνες. Αντί για αυτό στρέφουμε την προσοχή μας στις εικόνες από την ημέρα μας.

Το πραγματικό τέχνασμα βρίσκεται στο να μπορέσεις να παραμείνεις σε αυτές τις εικόνες. Προκειμένου να το πετύχεις, θα πρέπει να δεις κάθε εικόνα που εμφανίζεται με περιέργεια. Να επικεντρώσεις τη σκέψη σου σε αυτές και να τις παρατηρήσεις δείχνοντας πραγματικά ενδιαφέρον.

Οι υπνωνολογικές εικόνες αρχίζουν να μετατρέπονται σε μακρύτερες ακολουθίες για να καταλήξουν τελικά να μετασχηματιστούν σε όνειρα καθώς θα έχεις κοιμηθεί.

Πρέπει να διαβάσεις  Πως η έλλειψή ύπνου μπορεί σύμφωνα με την επιστήμη να οδηγήσει τον εγκέφαλο «να φάει» τον εαυτό του

Υπναγωγική εξερεύνηση (βήμα-βήμα):

Βήμα 1:
Απενεργοποίησε ή χαμήλωσε τα φώτα. Απέκλεισε οποιοδήποτε θόρυβο θα μπορούσε να σου αποσπάσει την προσοχή.

Βήμα 2:
Κλείσε τα μάτια σου και άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει ξαπλωμένος άνετα στο κρεβάτι.

Βήμα 3:
Στρέψε την προσοχή σου στο σκοτάδι των κλειστών ματιών σου.
Στην αρχή θα σου φανεί ότι δεν υπάρχει τίποτα να δεις. Αν ωστόσο επιμείνεις τελικά θα εμφανιστούν εικόνες. Ένα πρόσωπο…ένα αυτοκίνητο…ένα σπίτι…εικόνες που εναλλάσσονται γρήγορα. Εικόνες που πηγάζουν μέσα από το υποσυνείδητό σου.

Βήμα 4:
Συνέχισε να παρακολουθείς αυτές τις υπνωτικές εικόνες καθώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται.
Τελικά, οι εικόνες θα γίνουν μακρύτερες ακολουθίες, αντί για γρήγορες λάμψεις που αναβοσβήνουν.

Comments

comments