Σκέψου-θετικά

Τελικά ποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι; Αυτοί που βλέπουν το φως ακόμα κι αν τα πάντα γύρω τους μοιάζουν μαύρα; Ή μήπως αυτοί που ψάχνουν να βρουν δυσκολίες ακόμα κι όταν αυτές δεν υπάρχουν;

Ο τρόπος που βλέπει κανείς τα πράγματα μπορεί τελικά να αλλάξει την ποιότητα της ζωής του;

Σύμφωνα με τη συγγραφέα Joyce Meyer μία καλή ζωή δεν μπορεί να συνυπάρξει με ένα αρνητικό μυαλό. Τι γίνεται όμως με το αντίθετο; Μπορεί η θετική σκέψη να βελτιώσει τη ζωή σου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόσους πραγματικά επιτυχημένους ανθρώπους έχεις γνωρίσει οι οποίοι σκέπτονται με αρνητικό τρόπο; Ελάχιστους; Μήπως κανέναν;

Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ευτυχούς πορείας απαλλαγμένης από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο τους. Μήπως όμως είναι ακριβώς αυτό το χάρισμα που έχουν να βλέπουν τα πράγματα θετικά μέρος του μυστικού της επιτυχίας τους;

Άσπρο ή Μαύρο: Εσύ τι θα επιλέξεις;

Σύμφωνα με τον Roch υπάρχουν δύο φωνές σε κάθε άνθρωπο τις οποίες ο ίδιος ονομάζει «φωνή της επιτυχίας» και «φωνή της αποτυχίας». Οι δύο αυτές πλευρές του εαυτού μας βρίσκονται σε μία μόνιμη και συνεχή πάλη για το ποια θα επικρατήσει. Στις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε καθημερινά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποια από τις δύο μας οδηγεί στις σωστές και ποια στις λάθος αποφάσεις. Αυτό όμως που είναι σημαντικό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι είμαστε εμείς αυτοί που είμαστε υπεύθυνοι για το ποια φωνή επιλέγουμε να ακούσουμε κάθε φορά. Κανείς άλλος.

Πρέπει να διαβάσεις  8 Συνήθειες που είναι βέβαιο ότι σκοτώνουν τα όνειρα και τις επιθυμίες σου

Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι η ύπαρξη των δύο αντίθετων πόλων. Το μέρος ωστόσο στο οποίο γέρνει η ζυγαριά είναι μία ξεκάθαρα δική μας επιλογή. Στόχος μας λοιπόν θα πρέπει να είναι όχι να διαγράψουμε το σκοτάδι του αρνητισμού, αλλά να το στριμώξουμε στη γωνία, να το φιμώσουμε έτσι ώστε να το καταστήσουμε ανίσχυρο να μας επηρεάσει.

Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου πρέπει να αλλάξεις αυτό που σκέφτεσαι

Μα πώς μπορώ ένα ξεκάθαρα αρνητικό γεγονός να το δω από μία θετική οπτική γωνία; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να περάσει εύλογα από το μυαλό μας.

Όλοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με δυσκολίες. Άλλες φορές μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες. Όλοι επίσης σε κάποια στιγμή της ζωής μας θα βιώσουμε κάποιο άσχημο συναίσθημα – είπαμε ακόμα και αδύναμη η αρνητική φωνούλα μέσα μας συνεχίζει να υπάρχει και αγωνιά να βγει στην επιφάνεια. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην αφήσουμε τον αρνητισμό να μας κατακλύσει αφαιρώντας μας την  ελπίδα για την βελτίωση των πραγμάτων. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει καθώς ο αρνητικός πόλος θρέφεται και ενισχύεται από τις άσχημες καταστάσεις.

Πώς μπορείς να αποφύγεις κάτι τέτοιο;

Το ευτυχές είναι ότι όσο εύκολο είναι να ενισχυθεί η αρνητική πλευρά άλλο τόσο είναι να ενισχυθεί και η θετική. Όσο περισσότερες θετικές σκέψεις κάνεις, όσο περισσότερα θετικά πράγματα λες τόσο πιο δυνατή κάνεις αυτή την πλευρά.  Έτσι ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις ότι καλό μπορεί να έχουν να προσφέρουν μετατρέποντας κάποιες από αυτές ακόμα και σε πλεονέκτημα. Κι αυτό θα γίνεται ολοένα και δυνατότερο καθώς « όσο έχεις στραμμένο το βλέμμα σου στις ηλιαχτίδες δεν θα υπάρχει για εσένα καμία σκιά».

Η μάχη με τις σκιές του παρελθόντος

άσε-το-παρελθόν-πίσω-σου

Τι γίνεται όμως με τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος; Αυτές που σαν βαρίδια μας τραβάνε ολοένα και πιο πίσω;

Πρέπει να διαβάσεις  Θέλεις να δημιουργήσεις δική σου επιχείρηση: Αυτά είναι τα 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Το παρελθόν είναι σημαντικό. Μπορούμε να πάρουμε πολλά μαθήματα από αυτό έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη μια δεύτερη ακόμα και μία τρίτη φορά.

Ταυτόχρονα είναι και ασήμαντο. Δεν είναι στο χέρι σου να το αλλάξεις για αυτό θα πρέπει να το αφήσεις στην ησυχία του. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον κι αυτό εξαρτάται από εσένα.

Εσύ λοιπόν ποιο μέλλον θα επιλέξεις; Αυτό στο οποίο είσαι νικητής ή αυτό στο οποίο είσαι χαμένος;

Comments

comments