τεχνικές-χαλάρωσης

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά προσωπικού χρόνου στο τέλος της ημέρας είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας.  Στόχος αυτού του προσωπικού χρόνου είναι όχι μόνο η ανασκόπηση της ημέρας και ο τελικός απολογισμός της, αλλά και η αποφόρτιση του μυαλού από την πίεση της δουλειάς.

Η χαλάρωση αυτή λίγο πριν την ώρα του βραδινού ύπνου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. Έτσι πέρα από το γεγονός της ίδια της ξεκούρασης του μυαλού μπορείς να πετύχεις:

 • Καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο
 • Ουσιαστικότερη ξεκούραση
 • Χαλάρωση του σώματος που ασυναίσθητα πιέζεται από το άγχος
 • Θετικότερη οπτική και σκέψη

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις οι τεχνικές είναι στην ουσία να σε βγάλουν εντελώς από το χώρο που σου προκαλεί το άγχος, την ένταση, της πίεση με σκοπό να δημιουργήσεις ένα δικό σου προσωπικό χώρο μέσα στον οποίο τα αρνητικά συναισθήματα αντικαθίστανται από θετικά. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με αρκετούς διαφορετικού τρόπους. Μέσα σε αυτούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

 • Συνήθειες που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν
 • Τεχνικές αναπνοής
 • Τεχνικές διαλογισμού
 • Τεχνικές χαλάρωσης του σώματος

Τώρα αυτό που είναι σημαντικό ανεξάρτητα από αυτό ή αυτά που θα επιλέξεις να κάνεις, είναι ότι πρέπει να εστιάσεις συνειδητά σε αυτό που θα αποφασίσεις. Ακόμα κι αν επιλέξει κάτι εντελώς απλό όπως το να ακούσεις για παράδειγμα μουσική θα πρέπει να συγκεντρωθείς σε αυτή, να την αφήσεις να μπει μέσα σου, να εστιάσεις ίσως το ενδιαφέρων σου στο συναίσθημα που σου δημιουργεί η ακρόαση.

Παρακάτω μπορείς να δεις τέσσερις ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις μετά από μία δύσκολη μέρα.

 1. Το άνοιγμα των αισθήσεων

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να χαλαρώσεις μέσα στον προσωπικό σου χώρο είναι ο παρακάτω. Βάλε χαλαρωτική μουσική και γέμισε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κλείσε τα μάτια και αφέσου στο χαλαρωτικό άκουσμα. Πλησίασε το ποτήρι στη μύτη σου και απόλαυσε το άρωμα του κρασιού. Επικεντρώσου συνειδητά στη γεύση και προσπαθώντας να διακρίνεις κάθε μικρογεύση και κάθε μικροάρωμα που υπάρχει μέσα σε αυτό.

 1. Η βαθιά αναπνοή

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί να πει κανείς ότι είναι στο νούμερο των τεχνικών χαλάρωσης καθώς η βαθιά αναπνοή φαίνεται ότι δρα αγχολυτικά, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και ελαττώνοντας τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Παρακάτω μπορείς να δεις μία από τις πολλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Η αγάπη είναι μακριά; Δες γιατί.

Κάθισε προσέχοντας η πλάτη σου να είναι ίσια. Άρχισε να αναπνέεις αργά και σταθερά φουσκώνοντας πρώτα την κοιλιά σαν μπαλόνι και στη συνέχεια τραβώντας τον αέρα προς τα πάνω. Εξέπνευσε βγάζοντας απότομα τον αέρα και σκέψου ότι μαζί του βγάζεις όλες τις έγνοιες και τα άγχη της ημέρας.

 1. Χτίζοντας τη δική σου εικόνα

Ξάπλωσε ή κάτσε σε μία στάση στην οποία είσαι αναπαυτικά. Ξεκίνα να αναπνέεις ήρεμα όπως παραπάνω με αργή ωστόσο εκπνοή. Φέρε στο μυαλό σου μία εικόνα που σου δημιουργεί χαρούμενα συναισθήματα και επικεντρώσου σε αυτή. Στη συνέχεια κάνε στην εικόνα τις αλλαγές που θέλεις προσθέτοντας ή αφαιρώντας πράγματα.

 1. Δυναμώνοντας τα νεύρα

Στάσου όρθιος με τα χέρια τεντωμένα μπροστά. Ξεκίνησε να αναπνέεις αργά όπως παραπάνω ενώ ταυτόχρονα μαζεύεις τα χέρια προς τα εσένα σφίγγοντας τα ολοένα και περισσότερο. Κράτα για λίγο την αναπνοή σου με τα χέρια σφιγμένα. Εξέπνευσε απότομα αφήνοντας ταυτόχρονα τα χέρια ελεύθερα να έρθουν στην πρώτη στάση.

Comments

comments