εγκέφαλος-αλλαγές

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι τόσο δύσκολο να σπάσεις μία κακή συνήθεια;

Ίσως να έμενες έκπληκτος αν σου έλεγα ότι ο εγκέφαλός μας, αυτό το κατά τα άλλα εκπληκτικό όργανο, είναι…πώς να το πω…λίγο τεμπέλης.

Αντιλαμβάνεται τις συνήθειες και σε κάποιο βαθμό τις εκτελεί αυτόματα. Δεν μπορεί ωστόσο να διακρίνει μία καλή από μία κακή συνήθεια.

Ενώ λοιπόν για να εκτελέσουμε κάτι που είναι γνωστό – να ανασύρουμε μια ανάμνηση ή να εκτελέσουμε μια ρουτίνα ενεργοποιείται ένα συγκεκριμένο κέντρο του εγκεφάλου, δεν συμβαίνει το ίδιο για κάτι άγνωστο. Κάθε τι καινούργιο απαιτεί την ενεργοποίηση ενός διαφορετικού κέντρου. Με απλά λόγια ο εγκέφαλός μας πρέπει να δουλέψει υπερωρίες…

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή. Κάθε τι καινούργιο απειλεί να αλλάξει τις καθιερωμένες συνήθειες μας. Και αυτή η αλλαγή μας προκαλεί δυσφορία.

Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που η στασιμότητα και η προσκόλληση σε παλιές συνήθεις μας στερεί τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο δρόμος προς την προσωπική ή επαγγελματική μας ανάπτυξη. Μας κλείνει την πόρτα που οδηγεί στην ευτυχία ή την ευημερία.

Κάποιο παλιό ρητό λέει ότι «Αν κάνεις αυτό που κάνεις πάντα, θα πάρεις αυτό που πάντα έπαιρνες». Έτσι η αλλαγή στη ζωή σου περνάει μέσα από το να οικοδομήσεις καινούργιες συνήθειες.

Και σε αυτή την πορεία θα σε βοηθήσει να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω.

  1. Μην προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα με την λογική

συναίσθημα-και-λογική

Είναι πολλοί αυτοί που θα προσπαθήσουν να αναλύσεις τα συναισθήματα που θα σου προκαλέσει η αλλαγή με τη λογική. Να προσπαθήσεις να βρεις νόημα σε αυτά.

Πρέπει να διαβάσεις  Μπορούν οι Μουσικές επιλογές να προβλέψουν την προσωπικότητα;

Το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο είναι φυσιολογικά συναισθ7ήματα. Και δεν χρειάζεται να τα εκλογικεύσεις. Απλά να τα παρατηρήσεις χωρίς να τα κρίνεις. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αγκαλιάσεις την αλλαγή.

  1. Προσδιόρισε ποιο είναι το κίνητρο για την αλλαγή

Οι παλιές συνήθειες είναι συχνά βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Δεν είναι εύκολο να τις αλλάξεις. Χρειάζεσαι λοιπόν ένα κίνητρο για να καταφέρεις να ξεπεράσεις το άβολο συναίσθημα και την ταλαιπωρία που σου προκαλεί η αλλαγή.

Τι θα κερδίσεις αλλάζοντας μια συνήθεια; Ή αν δεν μπορείς να βρεις κάτι θετικά ισχυρό, τι έχεις να χάσεις αν μείνεις προσκολλημένος στην παλιά;

  1. Προσδιόρισε αυτά που σε εμποδίζουν και σχεδίασε πως θα τα ξεπεράσεις

Είναι βέβαιο ότι στο δρόμο σου για την αλλαγή των συνηθειών σου θα βρεις εμπόδια. Θέλεις να υιοθετήσεις ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής. Ξέρεις ωστόσο ότι ο χρόνος για την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι είναι ελάχιστος. Να ένα εμπόδιο. Πως θα το ξεπεράσεις; Σχεδίασε τα γεύματά ρου και κάνει από πριν ένα κατάλογο με αυτά που μπορείς να φας όταν δεν είσαι σπίτι σου.

  1. Κράτα στη ζωή σου τους σωστούς ανθρώπους

κέρδισε-τους-ανθρώπους

Ποιους ανθρώπους θέλεις στη ζωή σου; Αυτούς που υποστηρίζουν τις επιλογές σου ή αυτούς που σε γεμίζουν άγχος ή ενοχές; Προσδιόρισε σε πια κατηγορία ανήκουν τα άτομα του περιβάλλοντός σου και επέλεξε να περνάς περισσότερο χρόνο με όσους συμβάλλουν στο να νιώθεις καλά.

  1. Κράτησε στο μυαλό σου τη μεγάλη εικόνα

Είναι λογικό η αλλαγή να σε τρομάζει. Το μυαλό αντιδράει σε αυτή. Μπορούμε ωστόσο να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να σκέφτεται διαφορετικά. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η θέληση να βγεις έξω από τη ζώνη της ασφάλειας και να δεις την αλλαγή ως αυτό που πραγματικά είναι: το δρόμο προς την ευτυχία. Και κάθε βήμα που κάνεις προς τη σωστή κατεύθυνση θακαλές συνήθειεςκάνει ολοένα και πιο εύκολο να συνεχίσεις να ακολουθείς αυτό το δρόμο.

Comments

comments