ελευθερία

Ονομάζονται πνευματικά σκοινιά. Είναι αόρατα και αποτελούν το βασικό λόγο για τον οποίο αποτυγχάνεις. Ξανά και ξανά.

Είναι όλα εκείνα τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σου και σου λένε με διάφορους τρόπους το ίδιο πράγμα: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ.

Το χειρότερο με αυτόν τον ύπουλο εχθρό είναι ότι θρέφουν τόσο έντονα μέσα σου το παραπάνω συναίσθημα ώστε σε οδηγούν στο να αποτύχεις χωρίς ουσιαστικά καν να προσπαθήσεις.

Η ιστορία του Ελέφαντα και του Σκοινιού

διδαχτική-ιστορία

Λένε πως στην Ινδία οι εκπαιδευτές ελεφάντων χρησιμοποιούν ένα απλό τέχνασμα προκειμένου να κάμψουν τη θέλησή τους για ελευθερία.

Όταν ο Ελέφαντας είναι μικρός τον δένουν σε ένα στύλο από το πόδι με ένα σχοινί. Ο μικρός ελέφαντας όσο και να προσπαθεί να ελευθερωθεί, δεν τα καταφέρνει. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι που στο υποσυνείδητο του ζώου περνάει η πεποίθηση ότι η προσπάθεια να απαλλαγεί από τα δεσμά του είναι μάταιη.

Μπορεί βέβαια κανείς εύκολα να καταλάβει ότι για έναν ενήλικα ελέφαντα δεν είναι φυσικά το σχοινί αυτό που τον κρατάει δέσμιο στο στύλο. Αντίθετα είναι η ισχυρή πεποίθηση που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες αποτυχίες μαζί με το φόβο μιας ακόμα προσπάθειας που είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

Το «Δεν μπορώ» πίσω από χίλια πρόσωπα

πνευματικές-αλυσίδες

Ο λαός μέσα στην απλότητα και τη σοφία του συνηθίζει να λέει πως « Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω». Με αυτό τον τρόπο δηλώνει ακριβώς το ότι «δεν μπορώ» είναι στην πραγματικότητα μια πεποίθηση που εσωτερικά ή εξωτερικά έχει επιβληθεί σε εμάς.

Είναι τα περιοριστικά μας πιστεύω. Αυτά τα αόρατα πνευματικά σκοινιά που μας κρατάν μαγκωμένους στο στύλο με τον ίδιο τρόπο που το πραγματικό σκοινί κρατάει τον ελέφαντα. Και καθώς αυτού του τύπου οι αλυσίδες είναι αόρατες, το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να τις δεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Όλα όσα μπορείς να κερδίσεις θυσιάζοντας την άνεσή σου

Το «δεν μπορώ» κρύβεται μέσα σε φράσεις και πεποιθήσεις που όλοι κατά καιρούς έχουμε πει. Αυτό που πρέπει ωστόσο να καταλάβεις είναι ότι πίσω από όλες αυτές τις φράσεις αυτό που στις περισσότερες περιπτώσεις κρύβεται είναι ένα σενάριο της ιστορίας του ελέφαντα με το σκοινί.

  • Το δοκίμασα στο παρελθόν και δεν δούλεψε
  • Δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά
  • Πρόκειται να μου πάρει πολύ καιρό
  • Είναι απλά πολύ μπερδεμένο
  • Δεν πρόκειται να δουλέψει

Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικό να σου έρχονται στο μυαλό. Και κάποιες φορές μπορεί οι λόγοι που επικαλείσαι να είναι πραγματικοί. Θα πρέπει ωστόσο να ανακαλύψεις πόσο τελικά αυτό ισχύει. Γιατί πολλές φορές είναι απλά ο φόβος σε κρατάει από το να κάνεις το επόμενο βήμα.

Τα περιοριστικά μας πιστεύω δημιουργούν γύρω μας μια πλαστή πραγματικότητα. Ένα matrix στο οποίο είμαστε παγιδευμένοι ακριβώς επειδή δεν ξέρουμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτό.

Κι όπως και οι ήρωες της ομώνυμης ταινίας, έτσι και εσύ τώρα μπορείς να συνεχίσεις να ζεις σε μία στρεβλή πραγματικότητα που καταρρακώνει το πνεύμα σου.

Ή πάλι μπορείς να σπάσεις τις πνευματικές αλυσίδες και να πετάξεις ελεύθερος.

 

Comments

comments