τρόποι μείωσης του άγχους και τους stress

Λένε η κατάθλιψη σχετίζεται με τα γεγονότα του παρελθόντος που θα ήθελε κάποιος να αλλάξει. Η ανησυχία πάλι έχει τις ρίζες τις στα γεγονότα του μέλλοντος που νιώθει κανείς ότι δεν μπορεί να ελέγξει.

Όμως η ανησυχία δεν μας βοηθάει σε τίποτα. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις θολώνει την ικανότητα του μυαλού μας να σκεφτεί καθαρά, έτσι ώστε να βρει ουσιαστική λύση σε κάποιο πρόβλημα.

Υπάρχει τρόπος να ελέγξεις την ανησυχία. Αποδεικνύεται επιστημονικά. Η επιλογή είναι στο χέρι σου και αν το κάνεις έχεις πολλά να κερδίσεις τόσο σε σχέση με την ψυχική όσο και με την σωματική σου υγεία.

Παρακάτω μπορείς να δεις 3 τρόπους με τους οποίου μπορείς αποτελεσματικά να εξασκήσεις το μυαλό σου σε αυτό.

  1. Γράψιμο

Το γράψιμο, με οποιανδήποτε μορφή και αν γίνεται έχει αποδειχθεί ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εξασκήσει κανείς το μυαλό του να διώχνει την ανησυχία. Δεν έχει σημασία αν αυτό γίνει στο χαρτί ή σε ένα κάποιο ηλεκτρονικό μέσο. Το γράψιμο θέτει τον εγκέφαλο σε λειτουργία έτσι ώστε να ξεκινήσει να αναζητά λύση με ένα θετικό τρόπο.

Είναι συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους πριν ξεκινήσουν για ένα ταξίδι να γράφουν όσα θα χρειαστεί να πάρουν μαζί τους. Κι αυτό είναι μία εξαιρετική πρακτική καθώς μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία μήπως ξεχάσουν κάτι. Το πιο θετικό είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να γενικευτεί σε ένα πλήθος άλλες περιπτώσεις γλιτώνοντας μας από περιττό άγχος και ψυχική φθορά.

  1. Διαλογισμός

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι έρευνες που συνδέουν τον διαλογισμό με οφέλη για το μυαλό και το σώμα. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές απαντά στη θετική επίδραση που έχει ο διαλογισμός στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί μία πολύ συχνή επιλογή ανθρώπων πριν από μία παρουσίαση ή παράσταση.

Πρέπει να διαβάσεις  Ποιες αιτίες προκαλούν αυπνία την Κυριακή;

διάβασε το άρθρο: τα οφέλη του διαλογισμού

διάβασε το άρθρο: διαλογισμός. οδηγός για αρχάριους

Αντίθετα από ότι μπορεί πολλοί να πιστεύουν ο διαλογισμός δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Ακόμα και με μισό λεπτό μέσα στην μέρα συνειδητής προσπάθειας θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις τον εγκέφαλό σου απέναντι σε αυτά που σε ανησυχούν. Κι αν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού κάποιες από αυτές τις σκέψεις κάνουν την εμφάνισή τους είναι φυσιολογικό. Απλά άστες να περάσουν και να διαλυθούν σαν σύννεφα σε μία ηλιόλουστη ημέρα.

  1. Γυμναστική

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine έδειξε ότι όταν κανείς μειώσει τα σωματικά συμπτώματα του στρες ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως μείωση  των θεμάτων για τα οποία υπάρχει ανησυχία.

Μέσα από τη γυμναστική μπορείς να μειώσεις κάποια από τα συμπτώματα του άγχους όπως η πίεση του αίματος δίνοντας στον εγκέφαλό σου το σήμα για λιγότερη ανησυχία. Παράλληλα γυμναστική και άγχος έχουν κάποια κοινά αποτελέσματα όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η εφίδρωση με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αποδίδει στη γυμναστική τα σωματικά συμπτώματα της ανησυχίας.

Μία άμεση και απλή λύση για να ξεπεράσεις τις σκέψεις που σε αγχώνουν είναι να κάνεις ένα μικρό περίπατο.

Comments

comments