Αρχαίες φράσεις

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η επαφή των σημερινών Ελλήνων με την αρχαία ελληνική παράδοση και γλώσσα, κοντεύει να εξαφανιστεί εντελώς. Πλέον όλα είναι διαφορετικά στον τρόπο που μιλάμε.

Όταν μιλάμε, για την ακρίβεια και δεν είμαστε μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, πληκτρολογώντας.

Παρότι όμως φαίνεται πως όλα έχουν αλλάξει, στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα αρχαίες λέξεις και φράσεις, που πέρασαν αναλλοίωτες από τα βάθη χιλιάδων χρόνων και κατάφεραν να χρησιμοποιούνται μέχρι και στις μέρες μας.

Όλοι τις χρησιμοποιούμε, ή τις έχουμε ακούσει στην καθημερινότητά μας και κάποιες φορές, μπορεί να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι ακριβώς σημαίνουν, ή πως προέκυψαν.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε μερικές αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα και θα μάθουμε τι πραγματικά σημαίνουν, από που προήλθαν και πως προέκυψαν.

 

  1. Αιδώς Αργείοι: όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.

Ειπώθηκε από τον Στέντορα προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη.

 

  1. Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.

 

  1. Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.

 

Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη πλοκή του έργου και στο οποίο κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανιζόταν ένας Θεός επάνω σε εναέρια κατασκευή (γερανός).

 

  1. Αρχή άνδρα δείκνυσι: όταν οι πράξεις – έργα χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο στον οποίο αναφερόμαστε.

 

  1. Ασκός του Αιόλου: σε περιπτώσεις επικείμενων δεινών – καταστροφών.

 

Ο Αίολος έδωσε έναν ασκό στον Οδυσσέα ο οποίος περιείχε ανέμους. Όταν λοιπόν οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον ασκό, απελευθερώθηκαν οι άνεμοι και παρέσυραν το πλοίο στο νησί των Λαιστρυγόνων.

 

  1. Αχίλλειος πτέρνα: αδύνατο σημείο.

Η φράση προέρχεται από το μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός.

 

  1. Βίος αβίωτος: ζωή ανυπόφορη.

 

  1. Γαία πυρί μειχθήτω: σε περιπτώσεις καταστροφής, όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση.

 

  1. Γη και ύδωρ: υποδηλώνει περιπτώσεις υποταγής , πλήρους υποχώρησης, παράδοσης άνευ όρων.

 

Η φράση προέρχεται από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο οι Πέρσες απεσταλμένοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες γη και ύδωρ σε ένδειξη υποταγής.

 

  • Γόρδιος δεσμός: αναφέρεται σε περιπτώσεις δύσκολων προβλημάτων (άλυτων).

Η φράση λέγεται σε περιπτώσεις δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν προσπάθησε να λύσει ένα πολύπλοκο κόμπο, το «γόρδιο δεσμό» τον οποίον σύμφωνα με τον χρησμό όποιος τον έλυνε θα γινόταν κυρίαρχος της Ασίας.

 

  • Δαμόκλειος σπάθη: υποδηλώνει απειλητικές καταστάσεις.

Η φράση προέρχεται από επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου και του Δαμοκλή, ενός αυλικού κόλακα , όταν ο πρώτος θέλοντας να δείξει στο Δαμοκλή πόσο επικίνδυνο ήταν το αξίωμα του τυράννου τον έβαλε να καθίσει στο θρόνο, ενώ από πάνω του κρεμόταν ξίφος σε μια τρίχα αλόγου.

 

  • Διέβην τον Ρουβίκωνα: σε περιπτώσεις που λαμβάνεται μία παράτολμη απόφαση.

Η φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος όταν αποφάσισε να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο στην Ιταλία, πέρασε με το στρατό του τον ποταμό Ρουβίκωνα κατευθυνόμενος προς την Ρώμη.

 

  • Δούρειος Ίππος: αναφέρεται σε περιπτώσεις δολιότητας, ή δώρων τα οποία υποκρύπτουν δόλο.

Η φράση προέρχεται από τον Όμηρο και αναφέρεται κατά την περίοδο των Τρωικών πολέμων τότε που οι Έλληνες ενώ χάρισαν στους Τρώες ξύλινο άλογο μεγάλων διαστάσεων ως αφιέρωμα στους Θεούς, στο εσωτερικό του ήταν κρυμμένοι ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, οι οποίοι άνοιξαν τις πύλες της Τροίας στους υπόλοιπους Έλληνες

 

 

  • Δρακόντεια μέτρα: αναφέρεται σε περιπτώσεις λήψης αυστηρών ή σκληρών μέτρων.

Η φράση προέρχεται από τον Δράκοντα αρχαίο νομοθέτη των Αθηνών, ο οποίος ήταν γνωστός για τους αυστηρούς και σκληρούς νόμους που επέβαλε.

 

  • Eξ απαλών ονύχων: αναφέρεται στην νηπιακή ηλικία κυριολεκτικά, ή σε παλαιότερη χρονική περίοδο μεταφορικά.

Η φράση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τη νηπιακή ηλικία κατά την οποία ο άνθρωπος έχει μαλακά νύχια.

Πρέπει να διαβάσεις  10 Αποφθέγματα (Quotes) Για Το Χαμόγελο : Αποφάσισε Να Αλλάξεις Την Ζωή Σου

Comments

comments