πιστεψε-στον-εαυτό-σου

«Αντιμετώπισε τα σκοτεινά μέρη του εαυτού σου και δούλεψε για να τα εξαφανίσεις φωτίζοντάς τα και συγχωρώντας τα. Η προθυμία σου να παλέψεις με τους δαίμονες σου είναι αυτή που θα κάνει τους αγγέλους σου να τραγουδούν ». August Wilson

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν εκτιμάνε τον εαυτό τους;

Γεννήθηκαν απλά με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μήπως αυτό είναι κάτι που έχει τις ρίζες του σε εμπειρίες του παρελθόντος;

Δες τις βασικές αιτίες που σε κρατάνε μακριά από το να κτίσεις μια προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Μια προσωπικότητα που αγαπά, σέβεται και υπολογίζει τον εαυτό της.

  1. Αποδοκιμασία από πρόσωπα που έχουν κύρος

Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας ακολουθούν κάποιον και στην ενήλικη ζωή του. Αν το συναίσθημα «δεν είμαι αρκετός» από τα πρόσωπα τα οποία ένα παιδί θαυμάζει ή θεωρεί «φιγούρες εξουσίας» είναι κυρίαρχο, μοιάζει απίθανο να χτίσει στην ενήλικη ζωή του μια προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση ή υψηλή αυτοεκτίμηση.

Δυστυχώς αρκετοί γονείς ή δάσκαλοι προκειμένου να αναπτύξουν τις ικανότητες του παιδιού ή προσπαθώντας να το βοηθήσουν υιοθετούν μια συμπεριφορά που το παιδί εισπράττει ως αποδοκιμασία.

  1. Αδιαφορία από τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα σου

Τα αισθήματα ασφάλειας, σιγουριάς και αγάπης είμαι σημαντικά για τα πρώτα χρόνια – και όχι μόνο, της ζωής ενός παιδιού. Η αδιαφορία πολύ συχνά προσλαμβάνεται ως σκέψεις του τύπου «δεν είμαι σημαντικός» ή ¨δεν αξίζω για κανέναν» ή «δεν ανήκω πουθενά». Αυτό όχι σπάνια μεταφράζεται ως μια πεποίθηση κατά την οποία το άτομο νοιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί για την ίδια του την ύπαρξη.

  1. Γονείς ή άλλα πρόσωπα με κύρος/εξουσία που βρίσκονται σε σύγκρουση

τι-δεν-πρέπει-να-κάνεις-σε-μια-σχέση

Η περίπτωση αυτή καλύπτει καταστάσεις κατά τις οποίες υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο γονικές φιγούρες ή ένας από τους δύο γονείς συμπεριφέρεται μπροστά στο παιδί με μη φυσιολογικό τρόπο. Πολλές φορές του δημιουργείται η εντύπωση πως «εγώ φταίω» για αυτό που συμβαίνει. Αυτή η στρεβλή αίσθηση ευθύνης μεταφέρεται σε καταστάσεις της ενήλικης ζωής, επηρεάζοντας σημαντικά την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

  1. Bullying

Ο εκφοβισμός(Bullying) είναι μια τραυματική εμπειρία. Και ως τέτοια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αίσθημα αυτοεκτίμησης που αναπτύσσει κανείς. Φυσικά η σωστή υποστήριξη από τους γονείς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάκαμψης από ένα τέτοιο γεγονός.

Πρέπει να διαβάσεις  5 ενθαρρυντικές προτάσεις που ίσως αλλάξουν τη ζωή σου

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει αυτή η υποστήριξη;

Στις τρεις περιπτώσεις που περιγράφονται παρακάτω ο δρόμος της ανάκαμψης μοιάζει ανηφορικός και γεμάτος εμπόδια. Πιο συγκεκριμένα συναντάμε:

  • Γονείς που δεν παρέχουν υποστήριξη στο παιδί τους
  • Γονείς που είναι υπερπροστατευτικοί απέναντι στο παιδί τους
  • Γονείς που είναι αδιάφοροι ή απόντες

Και οι τρεις παραπάνω δρόμοι οδηγούν με διαφορετικό τρόπο στο ίδιο αποτέλεσμα: έναν ενήλικα που δεν εκτιμά αρκετά τον εαυτό του.

 

  1. Ακαδημαϊκές προκλήσεις χωρίς υποστήριξη

Πόση αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει ένα παιδί όταν δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου;

Δεν υπάρχει πιο γρήγορος δρόμος για να σταματήσει κάποιος να εκτιμάει τον εαυτό του από το να νιώθει χαζός ή να μένει ολοένα και πιο πίσω σε σχέση με τους άλλους.

  1. Τραυματικές Εμπειρίες

Οποιουδήποτε είδους κακοποίηση(σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική) αφήνει πίσω της σημάδια που δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Πολλές φορές οδηγεί το άτομο στο να σκεφτεί ότι φταίει το ίδιο για αυτό που του συνέβη.

Πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτείς τον κόσμο και τον εαυτό σου μετά από μια τέτοια εμπειρία;

Και πως είναι δυνατόν να αγαπήσεις τον εαυτό σου αν δεν τον εμπιστεύεσαι;

Είναι φανερό ότι τραυματικές εμπειρίες δημιουργούν το λιγότερο ένα γερό ρήγμα στο χτίσιμο μιας προσωπικότητας με υψηλή αυτοεκτίμηση.

  1. Πεποιθήσεις

Οι πεποιθήσεις μπορούν να παίξουν σε σχέση με την αυτοεκτίμηση ακριβώς τον ίδιο ρόλο με τα πρότυπα που μας δείχνουν αποδοκιμασία. Συναισθήματα ντροπής ή ενοχής που έρχονται όταν μια συμπεριφορά έρχεται σε αντίθεση με ένα σύστημα πεποιθήσεων οδηγούν σε συναισθήματα απογοήτευσης επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας.

  1. Κοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από την κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οδηγούν σε ρήξη ανάμεσα σε αυτό που είναι κανείς και σε αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι. Καθώς αυτά τα στάνταρ είναι ιδιαίτερα υψηλά οδηγούν το άτομο στην απογοήτευση και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Comments

comments