τοξική-σχέση

«Μπορείς να τους αγαπάς, να τους συγχωρείς, να θέλεις να τους συμβεί ότι καλύτερο … αλλά να συνεχίσεις χωρίς αυτούς».– Mandy Hale

Η φιλία είναι πολύτιμη. Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ωστόσο κανείς ότι είναι εύκολη. Κι ενώ κάποιοι φίλοι θα σε στηρίξουν, θα σου δώσουν δύναμη, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το καλύτερο. Κάποιο άλλοι πάλι συνειδητά ή όχι θα βάλλουν φρένο στην προσωπική σου ανάπτυξη.

Αυτοί είναι οι τοξικοί φίλοι. Και δεν είναι πάντα εύκολο να τους καταλάβεις. Πως λειτουργεί ένα τοξικός φίλος; Παρακάτω μπορείς να τα 10 πιο χαρακτηριστικά σημάδια.

  1. Βλέπουν τα πράγματα από την αρνητική τους πλευρά

Τείνουν πάντα να μιλάνε για το πώς όλα είναι άσχημα χωρίς να βλέπουν κανένα από τα καλά. Αυτό αφορά αυτούς, της ζωή τους, τις σχέσεις τους, εσένα. Καταστρέφουν τη διάθεσή σου και οποιαδήποτε τάση για κινητοποίηση.

Μπορείς να τους βοηθήσεις;

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να το κάνεις. Αρκεί αυτό να μην σε επηρεάζει αρνητικά.

  1. Ποτέ δεν ακούν τα δικά σου προβλήματα

Μήπως ο αγαπημένος σου φίλος σε θυμάται μόνο όταν έχει κάποιο πρόβλημα; Ενώ εσύ είσαι πάντα εκεί για εκείνον αυτός μοιάζει εξαφανισμένος κάθε φορά που ένα πρόβλημα χτυπάει τη δική σου πόρτα;

Είναι φυσικό να νιώθεις μοναχικά. Έτσι σε κάνουν να νιώθεις οι τοξικοί φίλοι.

  1. Επισημαίνουν τις ατέλειές σου

Ειλικρίνεια ή αμείλικτη κριτική;

Πολλές φορές η δεύτερη κρύβεται πίσω από τη στέγη της ειλικρίνειας. Πως θα ο καταλάβεις;

Όταν φοβάσαι να μιλήσεις στο φίλο σου γιατί θα σου επισημάνει το λάθος σου αντί να σε υποστηρίξει σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

  1. Θυμώνουν μαζί σου εύκολα

Τριβές και αντιπαραθέσεις είναι φυσικό να υπάρχουν σε κάθε είδους σχέση. Οι τοξική φίλοι ωστόσο θα θυμώσουν μαζί σου ακόμα και για μικροπράγματα, κάνοντάς σε να νιώσεις ενοχές και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα  που θα σε ωθήσουν στην απολογία.

  1. Δεν χαίρονται για την επιτυχία σου

τοξική-φιλία

Είναι φυσιολογικό όταν πετυχαίνεις ένα σημαντικό στόχο όλοι όσοι σε αγαπούν να χαίρονται για εσένα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει είναι σαφές σημάδι ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι απλά τοξικός.

 

  1. Θέλουν πάντα να μιλάνε για τον εαυτό τους

Οι τοξικοί άνθρωποι  αγαπάνε να μιλάνε για τον εαυτό τους. Δεν θα ρωτήσουν για τη ζωή σου, για όσα είναι σημαντικά για εσένα. Στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για αυτά. Η συμπεριφορά τους δείχνει ότι δεν έχετε σημασία για αυτούς.

  1. Δεν ενδιαφέρονται αρκετά ώστε να διατηρήσουν επαφή

Είναι φυσιολογικό ο άλλος να μην είναι πάντοτε διαθέσιμος. Να μην μπορεί να σου μιλήσει ή να σε καλέσει. Όταν όμως δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει την επαφή μαζί σου, σημαίνει ότι η σχέση είναι τοξική. Σε μία υγιή σχέση οι έννοιες «νοιάζομαι» και «φροντίζω», θα πρέπει να είναι αμοιβαίες.

  1. Δεν ενδιαφέρονται ποτέ για τα συναισθήματά σου

τοξικές-σχέσεις

Οι  ενέργειές τους ή οι λέξεις τους σε πληγώνουν καθώς αυτό που σκέφτονται είναι πως θα επωφεληθούν οι ίδιοι ανεξάρτητα πόσο αυτό θα κοστίσει σε εσένα. Πόσο πιο τοξική μπορεί να είναι μια τέτοια συμπεριφορά;

 

  1. Σε πιέζουν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις

Κανένας δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι που δεν θέλει. Χρειάζεσαι γύρω σου ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν. Όχι που σε καταπιέζουν.

  1. Δεν θέλουν να αλλάξουν

τοξικοί-άνθρωποι

Οι άνθρωποι αλλάζουν διαρκώς. Η αλλαγή είναι σημαντική στις σχέσεις. Για να διατηρήσετε τις σχέσεις σας και να μεγαλώσετε ως άνθρωποι θα πρέπει να μπορείτε να αλλάξετε και να προσαρμόσετε ο ένας στον άλλο σε βαθμό που να είναι ευεργετικός και για τους δυο σας. Οι φίλοι που δεν το κάνουν είναι απλά τοξικοί.

 

 

Comments

comments

Πρέπει να διαβάσεις  7 Πραγματικά Σπουδαίες Συμβουλές για Δυνατότερες Σχέσεις. Διάβασέ τες!!!