περιοριστικά-πιστεύω

«Δεν υπάρχει αλήθεια, υπάρχει μόνο αντίληψη»  – Gustave Flaubert

Κοντεύουν να κλείσουν σχεδόν 20 χρόνια από την προβολής της πρώτης ταινίας του matrix.  Και αν η συγκεκριμένη σειρά ταινιών εξελίσσεται σε ένα φανταστικό μέλλον, κρύβει μέσα της μια αλήθεια που ο άνθρωπος έχει διαπραγματευτεί με διάφορους τρόπους ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια.

Κατά πόσο η «πραγματικότητα» εξαρτάται από τα προσωπικά μας πιστεύω;

Πως τα «πιστεύω» σου προσδιορίζουν την πραγματικότητά σου

ποια-είναι-η-πραγματικότητα

Η ρίζες των περιοριστικών μας πιστεύω βρίσκονται στην παιδική μας ηλικία και καθώς μεγαλώνουμε προσπαθούμε να ταιριάξουμε τις εμπειρίες μας σε αυτά. Με λίγα λόγια ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο σχετίζεται με τα φίλτρα που έχουμε δημιουργήσει με βάση καταστάσεις που έχουμε βιώσει στο παρελθόν.

Τι είναι όμως τα πιστεύω ή αλλιώς πεποιθήσεις;

Μπορεί κανείς να ορίσει τα πιστεύω ως τα πρότυπα σκέψης που έχουν μαζευτεί για χρόνια σχηματίζοντας μια διανοητική εικόνα αυτού που νομίζεις ότι είναι «η αλήθεια». Τα πρότυπα αυτά στην ουσία καθορίζουν ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τελικά όλα όσα πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί.

Το πρόβλημα έρχεται όταν αυτά που πιστεύεις δεν είναι η αλήθεια, αλλά αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι ως αλήθεια, καθώς οι λανθασμένες πεποιθήσεις μπορούν να αποδειχθούν  εξαιρετικά επικίνδυνες.

Πως τα περιοριστικά μας πιστεύω καταστρέφουν τη ζωή μας

περιοριστικά-πιστεύω

Τα περιοριστικά μας πιστεύω  είναι όλα εκείνα στα οποία επιλέγουμε να πιστέψουμε και:

  • Καταστρέφουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας
  • Περιορίζουν τις δυνατότητές μας
  • Μας οδηγούν σε ένα κόσμο στον οποίο είμαστε το θύμα.

Με λίγα λόγια τα περιοριστικά μας πιστεύω απλά καταστρέφουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα αν αποτύχεις στην πρώτη σου προσπάθεια να προσελκύσεις το  αντίθετο φύλο, είναι πολύ πιθανό να πιστέψεις ότι δεν είσαι ελκυστικός. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια πεποίθηση που επηρεάζει τη μετέπειτα συμπεριφορά σου.

Πρέπει να διαβάσεις  Το μυαλό σου δεν θέλει να αλλάξει: 5 τρόποι για να το καταφέρεις

Το θετικό ωστόσο στην όλη κατάσταση είναι ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτοί που επιλέγουμε τι θα πιστέψουμε.

Τα  βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

 Βήμα 1 Κατέγραψε τα περιοριστικά σου πιστεύω

Πάρε μια κόλα χαρτί και ξεκίνα να αναζητάς πια είναι εκείνα τα πιστεύω που σε κρατούν πίσω. Είναι σημαντικό να τα καταγράψεις προκειμένου να μπορέσεις να τα κοιτάξεις…καταπρόσωπο.

Βήμα 2 Αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια πεποίθηση και όχι για την αλήθεια

Εδώ βρίσκεσαι στο πιο δύσκολο βήμα. Ταυτόχρονα και στο πιο σημαντικό. Εδώ είναι το σημείο στο οποίο  θα πρέπει να κάνεις την επιλογή για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.

Βήμα 3 Δοκίμασε ένα διαφορετικό πιστεύω

Ας δούμε μια τέτοια εφαρμογή στο παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτό η περιοριστική πεποίθηση ¨δεν είμαι ελκυστικός στο άλλο φίλο», μπορεί να αντικατασταθεί με το « η αποτυχία μου μπορεί να με βοηθήσει στο να βρω τι έκανα λάθος και την επόμενη φορά να είμαι καλύτερος».

Βήμα 4 Βάλε το νέο πιστεύω σε δράση

Εδώ είναι το σημείο που εφαρμόζεις το καινούργιο πιστεύω. Στο παράδειγμά μας κάτι τέτοιο μπορεί να είναι τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενεργήσεις τις επόμενη φορά.

Σε  αυτό το βήμα παίρνεις ως δεδομένο ότι μια καινούργια(θετική) πεποίθηση είναι αληθινή. (στην περίπτωσή μας είσαι ελκυστικός στο άλλο φύλο).

Πως θα ενεργούσες σε μια τέτοια περίπτωση;

Οι απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση αποτελούν τον καινούργιο χάρτη πλοήγησή σου.

Comments

comments