Μετέωρα - Μοναστήρια

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, που έχει κερδίσει έδαφος στην χώρα μας και έχει γίνει ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Δεν πρόκειται για μια καινούργια μόδα, αλλά για την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν την μεγαλοπρέπεια της πίστης τους, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και να νιώσουν πιο κοντά στην θρησκεία τους.

Αυτή η εσωτερική ανάγκη και η αναζήτηση, έχει αποτελέσει τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς, εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα; Ποιοι είναι τα θρησκευτικά μνημεία, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους πιστούς;

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στο φαινόμενο του θρησκευτικού τουρισμού και θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα μνημεία, που κάθε πιστός οφείλει να επισκεφτεί.

Η σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με την Ελλάδα

 

Η ελληνική κοινωνία έχει μια πολύ στενή σύνδεση με την θρησκευτικότητα, την πίστη και αφοσίωση στον Θεό, διατηρώντας αναλλοίωτες τις αρχές της Ορθοδοξίας. Σε όλη την ελληνική επικράτεια μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες βυζαντινές εκκλησίες, πληθώρα από εκκλησάκια, μοναστήρια, μονές και τόπους για ιερό προσκύνημα, τα οποία προκαλούν δέος και έντονο συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης.

Η σύνδεση της θρησκείας με την κουλτούρα και την τέχνη της εποχής, είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που παρακινεί τους πιστούς να επισκεφθούν τα ιερά αυτά μέρη. Τα μεγαλοπρεπή έργα τέχνης της Βυζαντινής περιόδου, τα περίτεχνα ψηφιδωτά, οι τοιχογραφίες και οι εικόνες, αποτελούν κύριο πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο. Ο λόγος αυτού του ενδιαφέροντος είναι η ανάγκη για βαθύτερη γνώση των παραδόσεων, του πολιτισμού και της σύνδεσης που έχει η θρησκεία με την τέχνη.

Πρέπει να διαβάσεις  15 Αποφθέγματα σχετικά με το χρόνο

Ποιοι είναι οι επισκέπτες

 

Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού προέρχεται κυρίως από το εσωτερικό της Ελλάδας. Παρόλα αυτά όμως, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας

 

 1. Τα Μοναστήρια στα Μετέωρα

Μετέωρα - Μοναστήρια

 

Ένα ειδυλλιακό τοπίο, το οποίο απαρτίζεται από τεράστιους βράχους, που υψώνουν το ανάστημά τους από τα βάθη της ιστορίας μας, είναι το πρώτο πράγμα που θα μαγέψει έναν επισκέπτη στα Μετέωρα. Αυτή η άγρια και δύσβατη τοποθεσία προσέλκυσε τους χριστιανούς ασκητές.

Σήμερα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ασκητική κοινότητα, μετά από αυτή του Αγίου Όρους. Η τοποθεσία, η γαλήνη, οι εντυπωσιακοί βράχοι και οι σπηλιές, αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για τους πιστούς που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον Θεό, αλλά και για εκείνους που αναζητούν την γαλήνη και την ψυχική ηρεμία.

Οι σπηλιές των Μετεώρων κατοικήθηκαν για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα από ερημίτες, ενώ τον 14ο αιώνα ιδρύθηκε η Μονή, από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και από τον οποίο πήραν την ονομασία τους τα Μετέωρα.

Οι μονές είναι χτισμένες σε ύψος 400 μέτρων και στο παρελθόν οι μοναχοί, προκειμένου να καταφέρουν να δημιουργήσουν πέρασμα από το ένα μοναστήρι στο άλλο, έχτιζαν ανεμόσκαλες και χρησιμοποιούσαν σκοινιά και τροχαλίες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους, καθιστώντας έτσι προσβάσιμες τις μονές. Αυτά τα σύγχρονα έργα έγιναν η αιτία για να εγκαταλειφθούν οι μέχρι τότε μέθοδοι επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των μονών.

Μονές των Μετεώρων

 • Βαρλαάμ
 • Αγίου Στεφάνου
 • Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
 • Ρουσάνου
 • Αγίας Τριάδας
 • Μεγάλου Μετεώρου
Πρέπει να διαβάσεις  Η επιστημονική ανάλυση του ύπνου

 

 1. Η αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους

 

Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος, ή αλλιώς το λεγόμενο «Περιβόλι της Παναγίας», βρίσκεται στο ανατολικό πόδι της Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους και αποτελεί τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα, που είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος, στην προσευχή και στην λατρεία του Θεού.

Οι ασκητές που οδηγήθηκαν εκεί πριν από αιώνες, αναζητούσαν έναν τόπο για μια ήρεμη ασκητική ζωή, μακριά από τα εγκόσμια. Το μόνο που υπήρχε ήταν η άγρια παρθένα φύση και το βουνό του Άθου.

Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος δίνει την ευκαιρία στους πιστούς, να βιώσουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Τα επιβλητικά μοναστήρια, τα κελιά που είναι χτισμένα μέσα σε σπηλιές, ή βρίσκονται στις κορυφές απόκρημνων βράχων, τα φρούρια, οι θόλοι και τα καμπαναριά, υπάρχουν εκεί για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Μπροστά σε ένα τόσο επιβλητικό και κατανυκτικό τοπίο, ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος και ευλάβεια, αφού εγκαταλείπει για λίγο την ζωή που γνωρίζει και μπαίνει σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής, διατροφής και σκέψης.

 

 1. Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου

 

Μια από τις σημαντικότερες διαδρομές, με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον, είναι οι περιοχές όπου ταξίδεψε ο Άγιος Παύλος, γνωστές και ως «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ο Απόστολος Παύλος αποτελεί μια σημαντική μορφή της Χριστιανικής θρησκείας, καθώς διέδωσε με πάθος και ευλάβεια τον Χριστιανισμό. Εκεί χρωστάει και την ονομασία του ως «Απόστολος των Εθνών».

Στην μεγάλη του προσπάθεια για την διάδοση του Χριστιανισμού, ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε και την Ελλάδα, με σκοπό να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να διδάξει το έργο του Ιησού. Το ταξίδι του μέσα στην Ελλάδα, αποτελεί μια διαδρομή που συγκινεί, όχι μόνο τους πιστούς, αλλά και όλους όσους αγαπούν την ιστορία.

Πρέπει να διαβάσεις  Κανείς δεν μπορεί να μπει στο κεφάλι σου. Μόνο αν εσύ τον αφήσεις.

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ακολουθούν όλα τα μέρη που πραγματοποιήθηκε η διδασκαλία του και είναι ένα μοναδικός συνδυασμός προσκυνήματος και περιήγησης, σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Σταθμοί της πορείας του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα

 • Σαμοθράκη
 • Καβάλα
 • Φίλιπποι
 • Αμφίπολη-Απολλωνία
 • Θεσσαλονίκη
 • Βέροια
 • Αθήνα
 • Κόρινθος

 

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η Ελλάδα και η φύση της, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Κάθε ένα ταξίδι σε αυτά τα μέρη, γίνεται ορόσημο κατάνυξης, πνευματικής ανάτασης και βαθιάς πίστης. Μια ουσιαστική σύνδεση την θρησκείας με τον πολιτισμό μας, που έχει τις ρίζες της στα βάθη της αρχαιότητας. Σε αυτό το ταξίδι, ο πραγματικός προορισμός είναι η πίστη σου. Ακολούθησέ την.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα, προσκυνηματικές εκδρομές και να βρείτε το επόμενο ταξίδι σας κάντε κλικ εδώ.

 

Comments

comments