Φιλία. Έχουν γραφτεί άπειρες λέξεις  για αυτή. Συγγραφείς και ποιητές την έχουν υμνήσει σχεδόν όσο τον έρωτα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η φιλία μπήκε στο μικροσκόπιο την επιστήμης η οποία και τη βρίσκει ιδιαίτερα…ωφέλιμη.

Να λοιπόν κάποια σημαντικά οφέλη της φιλίας για την υγεία. Σύμφωνα με την επιστήμη.

  1. Οι φίλοι είναι πηγή κινητοποίησης

Κι όμως αυτό που θα σου δημιουργούσε αυτόματα την ανάγκη να αντιδράσεις αν προερχόταν από τη μητέρα σου έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να σε κινητοποιήσει όταν προέρχεται από κάποιο φίλο. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που παρουσιάστηκε το 2012.

Πως μπορεί αυτό να βοηθήσει την υγεία σου; Οι φίλοι σου μπορούν να είναι στυλοβάτες στην προσπάθειά σου να κόψεις μια κακή συνήθεια ή να τηρήσεις τη δίαιτα και την προπόνησή σου.

  1. Οι φίλοι σε βοηθούν να χαλαρώσεις

Λοιπόν το «ένας ώμος για να κλάψεις» αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία ΄στην κυριολεξία, ειδικά για τις γυναίκες. Οι φίλοι μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να περάσεις τα δύσκολα σε περιόδους άγχους.

Αυτό είναι κάτι που ενισχύεται από τα αποτελέσματα έρευνας του 2011 ανάμεσα σε φοιτητές. Η ίδια έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό το πλεονέκτημα εξαιτίας της έκλυσης της ορμόνης οξυτοκίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν περισσότερο να μιλήσουν «στην φίλη» τους όταν βρίσκονται σε περίοδο στρες.

  1. Οι φίλοι σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο

Μελέτες κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσει κάποιος παραπάνω.

Αυστραλιανή έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με περισσότερους φίλους ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς μελέτης από τους συνομηλίκους τους με λιγότερους φίλους. Και σε μια πρόσφατη ανάλυση 148 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ισχυρότερες σχέσεις είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

  1. Η φιλίες βελτιώνουν τους δείκτες επιβίωσης από τον καρκίνο

Μια μικρή μελέτη το 2005 παρακολούθησε 61 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6, ένας δείκτης πρωτεΐνης για μια πιο επιθετική μορφή της νόσου, βρέθηκαν στις γυναίκες με τους ασθενέστερους κοινωνικούς δεσμούς. Μια παλαιότερη μελέτη παρακολούθησε 86 γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού για ένα χρόνο και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε εβδομαδιαία ομάδα υποστήριξης ζούσαν δύο φορές περισσότερο.

  1. Η φιλία μειώνει το ρίσκο καρδιακών παθήσεων

Ίσως να συμβαίνει εξαιτίας της χαλάρωσης που προσφέρει η φιλία. Είναι ωστόσο δεδομένο η φιλία μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσει μια υγιή καρδιά.

Πρέπει να διαβάσεις  Σχέσεις: 6 συνήθειες για τις οποίες δεν πρέπει να ντρέπεσαι Α

Μια ανάλυση του 2005 των θεωριών κοινωνικής στήριξης διαπίστωσε ότι οι αδύναμοι κοινωνικοί δεσμοί θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αντίθετα ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί γενικά φαίνεται να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κάτι που βοηθά την καρδιά.

Comments

comments