κοπσε-το-τσιγάρο

Πόσες φορές έχεις πει ή έχεις σκεφτεί το τελευταίο διάστημα τη λέξη «συνήθεια»;

Συνηθίζω να κάνω αυτό…συνηθίζω να κάνω το άλλο. Το ξέρω, αλλά είναι θέμα συνήθειας.

Οι συνήθειες είναι μέρος της ζωής μας. Και είναι άλλοτε καλές και άλλοτε κακές. Είτε από τη μια είτε από τη άλλη πλευρά δεν είναι εύκολο να σπάσουν. Αυτό δε συμβαίνει γιατί κάθε συνήθεια συνδέεται συνειδητά ή μη με κάποιο έπαθλο. Ικανοποιώντας τη ρουτίνα μίας συνήθειας – είτε καλής είτε κακής, κάτι κερδίζουμε άλλοτε σε σωματικό και άλλοτε σε συναισθηματικό επίπεδο.

Όλοι μας υιοθετούμε ή έχουμε υιοθετήσει στο παρελθόν κακές συνήθειες. Κάποιες από αυτές, όπως το κάπνισμα είναι ξεκάθαρες. Άλλες πάλι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι και τόσο. Πάρε για παράδειγμα κάποιον που μένει σε μία σχέση στην οποία δεν περνάει καλά. Αν τον ρωτήσεις μπορεί να σου πει χίλιους δύο λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αυτό που στην πραγματικότητα τον κρατάει, είναι η συνήθεια. Και το έπαθλο που αυτή συνεπάγεται.

Ποιες είναι όμως ο αιτίες για τις οποίες όλοι μας υιοθετούμε κακές συνήθειες;

Εκτός από κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το αίτιο που οδηγεί στην κακή συνήθεια είναι βαθύτερο όπως κάποιος φόβος, ένα συγκεκριμένο γεγονός, μια πεποίθηση που μας περιορίζει, οι λόγοι που οδηγούν τους περισσότερους ανθρώπους σε μία ή περισσότερες κακές συνήθειες είναι βασικά δύο:

Το στρες και η βαρεμάρα.

Το σπάσιμο μίας κακής συνήθειας δεν είναι πάντοτε εύκολο. Για αυτό το λόγο είτε οι δύο παραπάνω αιτίες είναι αυτές που πραγματικά σε οδηγούν σε αυτή, είτε πίσω από αυτές κρύβεται κάτι διαφορετικό, το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο από το να εξακριβώσεις τον πραγματικό λόγο που σε οδηγεί σε αυτές τις συμπεριφορές.

Το πλάνο για να σπάσεις μία κακή συνήθεια

Παρακάτω θα σου παρουσιάσω ένα πλάνο το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τις κακές σου συνήθειες. Το πλάνο βασίζεται σε τέσσερις ενότητες που έχουν σχέση με την προετοιμασία, την κατανόηση, την υποστήριξη και το ξεπέρασμα των δυσκολιών που θα συναντήσεις και αναπτύσσεται σε 27 βήματα.

Α. Προετοιμασία – Σχεδιασμός

σχεδιασμός

Δεν είναι εύκολο – ή τουλάχιστον δεν είναι εύκολο πάντα να σπάσεις μία κακή συνήθεια. Στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις μία καλή συνήθεια από το να σπάσεις μία κακή. Όπως άλλωστε ισχύει και για οποιονδήποτε στόχο βάζουμε, ένα μεγάλο κομμάτι που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία είναι η σωστή προετοιμασία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένας μήνα προετοιμασίας πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις την προσπάθεια. Εγώ δεν θα το έβαζα μέσα σε ένα τόσο στενό χρονικό πλαίσιο. Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία τόσο βελτιώνεις τις πιθανότητες για μία μόνιμη αλλαγή.

  1. Ξεκίνα την προσπάθεια με μία μόνο συνήθεια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εστιάσεις το ενδιαφέρον σου στην αλλαγή μίας και μόνο συνήθειας. Και πολλές έρευνες που αποδεικνύουν με τρόπο επιστημονικό ότι οι πιθανότητες να πετύχεις την παραπάνω αλλαγή αυξάνονται κατά πολύ αν βάλλεις στο μυαλό σου ένα μόνο πράγμα.

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες οι πιθανότητές να πετύχεις τους στόχους αυξάνονται 2 με 3 φορές όταν εστιάζεις κάπου συγκεκριμένα.

Αυτό συμβαίνει γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να μείνεις συγκεντρωμένος 100% σε αυτό που θέλεις να πετύχεις μέχρι να περάσει αρκετός χρόνο και η καινούργια ρουτίνα να λειτουργήσει αυτόματα.

Παράλληλα δε ζορίζεις υπερβολικά τη δύναμη της θέλησής σου ξεπερνώντας τα ημερήσια αποθέματά σου σε αυτή.

  1. Βάλε στον εαυτό σου μια πρόκληση 30 ημερών

Πόσο εύκολο σου είναι να σκεφτείς να στερηθείς κάτι στο οποίο έχεις συνηθίσει για πάντα;

Η παραπάνω σκέψη πολλές φορές καθηλώνει, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που στην πραγματικότητα δεν ξεκινάνε ποτέ την προσπάθεια να αλλάξουν μία κακή συνήθεια.

Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις στον εαυτό σου την πρόκληση να απέχει από μία συγκεκριμένη συνήθεια για 30 ημέρες. Η παραπάνω μέθοδος θεωρείται ένας πετυχημένος τρόπος καθώς αναβάλλεις την οριστική απόφαση για τη διακοπή μίας συνήθειας σε μια χρονική στιγμή που ευνοεί τη λήψη αυτής της απόφασης. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο διάστημα είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις –συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εξαιρούνται, για να βγεις από τη ρουτίνα της συνήθειας.

  1. Όρισε ημερομηνία έναρξης

Χωρίς μία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης υπάρχει ο κίνδυνος να μην ξεκινήσεις ποτέ καθώς είναι πολύ εύκολο να αναβάλλεις κάτι για την επόμενη μέρα και μετά για την επόμενη και στη συνέχεια η προσπάθεια να χαθεί στην αναβολή.

  1. Καθόρισε το στόχο σου με όσο μπορείς μεγαλύτερη ακρίβεια

Έρευνες αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω έδειξαν ότι έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσεις την προσπάθεια να πετύχεις ένα στόχο όσο πιο πολύ  συγκεκριμένος γίνεσαι απέναντι σε αυτό.

Πρέπει να διαβάσεις  Ο πλήρης οδηγός για να χάσεις τα περιττά κιλά σου τώρα!

Οι ερευνητές ζήτησαν από ένα μέρος του δείγματός τους να συμπληρώσει τα κενά στην παρακάτω πρόταση.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, θα συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άσκησης την [ημέρα] σε [ΩΡΑ] στο / στη [τόπος].

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν τα κενά στην παραπάνω φόρμα έκαναν πραγματικότητα τον παραπάνω στόχο σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείς να δεις τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας σε σχέση με το ποσοστό των ατόμων που γυμνάστηκαν έστω μία φορά την εβδομάδα και τις τρεις ομάδες στις οποίες τυχαία είχαν χωριστεί.

βάλε-συγκεκριμένο-στόχο

  1. Απέφυγε τις «μία κι έξω» λύσεις

Οι «μία κι έξω» διακοπή μίας συνήθειας κάποιες φορές λειτουργεί. Όχι όμως πάντα. Ούτε τις περισσότερες φορές καθώς απαιτεί πολύ ισχυρή δύναμη θέλησης. Αυτό δεν είναι κάτι που έχουν όλοι. Ακόμα και το ίδιο άτομο μπορεί να μην έχει πάντοτε την ίδια δύναμη να σταματήσει μία κακή συνήθεια.

Η μεγαλύτερη ωστόσο παγίδα σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι μία μικρή στιγμή αδυναμίας είναι ικανή να τινάξει όλο το πρόγραμμα στον αέρα ξαναγυρνώντας σε ουσιαστικά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησες.

  1. Βρες έναν τρόπο να μετράς το αποτέλεσμα

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος έχεις ένα σαφές μέτρο για να βλέπεις πόσο αποτελεσματική είναι η προσπάθειά σου που δεν είναι άλλο από τη ζυγαριά.

Αντίστοιχα οποιαδήποτε προσπάθεια κάνεις να σπάσεις μία κακή συνήθεια θα πρέπει να βρεις ένα αντίστοιχο τρόπο μέτρησης του αποτελέσματος. Αυτό μπορεί να είναι οι θερμίδες που κατανάλωσες, τα ποτά που ήπιες, τα τσιγάρα που κάπνισες ή ο χρόνος που σπατάλησες βλέποντας τηλεόραση.

Ανάλογα με το στόχο που βάζεις, την συνήθεια που πρέπει να αλλάξεις είναι και το μέτρο με το οποίο θα κρίνεις το αποτέλεσμα.

  1. Χώρισε τον τελικό στόχο σου σε επιμέρους στόχους με αυξανόμενη δυσκολία.

Κατά τη διάρκεια του πλάνου των 30 ημερών θα πρέπει να πλησιάσεις σταδιακά τον τελικό σου στόχο. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να κόψεις τη ζάχαρη από τον καφέ, θα πρέπει να προγραμματίσεις σε διάρκεια 4 εβδομάδων να κόβεις σταδιακά το ¼ της ποσότητας κάθε εβδομάδα.

Β. Κατανόηση

σπάσε-μία-κακή-συνήθεια-2

Το να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συνήθεια και πως αυτή επαναλαμβάνεται στην καθημερινότητά σου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να τη διαγράψεις από τη ζωή σου. Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο μια συγκεκριμένη συνήθεια λειτουργεί σε εσένα μπορείς να απαντήσεις στοχευμένα σε αυτή έτσι ώστε να κερδίσεις τη μόνιμη αλλαγή.

Γνωρίζοντας τους μηχανισμούς που σε κινητοποιούν απέναντι σε μία συνήθεια γίνεται εφικτό να επέμβεις στις ρίζες της συνήθειας δίνοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστική λύση και μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής.

  1. Κατανοώντας τη ρουτίνα της συνήθειας

κύκλος-της-συνήθειας

Όλες οι συνήθειες ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο. Και είναι αυτό ακριβώς το πρότυπο που κάνει τόσο δύσκολη την εξάλειψή τους.

Σύμφωνα με το παραπάνω μοτίβο κάθε συνήθεια έχει ένα κίνητρο που βασίζεται στην επιβράβευση που φέρνει η εκπλήρωση της συνήθειας. Και με αυτόν τον τρόπο ο κύκλος συνεχίζεται καθώς κάθε νέα επιβράβευση δίνει το κίνητρο για την συγκεκριμένη πράξη που φέρνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Οποιαδήποτε συνήθεια, όσο ασήμαντη και αν τη θεωρούμε ακολουθεί το παραπάνω σχήμα. Κάθε λοιπόν κακή συνήθεια εξυπηρετεί στην πραγματικότητα κάποια ανάγκη. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι δύσκολο να τη διαγράψουμε από τη ζωή μας.

2. Κατανοώντας τα κίνητρα που σε ωθούν στη συνήθεια

Προκειμένου να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο παραπάνω μηχανισμός είναι σημαντικό να δεις κάθε ένα από τα ξεχωριστά κομμάτια του. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις από τα κίνητρα που σε ωθούν σε μία κακή συνήθεια.

Τα κίνητρα μπορούν να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα. Συγκεκριμένες τοποθεσίες, άνθρωποι, πράξεις με τις οποίες έχεις συσχετίσει τη συνήθεια, η ψυχική διάθεση που συνδέεται με αυτή, ακόμα και συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μέσα στη μέρα.

Ξεκινώντας λοιπόν να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες:

  • Ποιες πράξεις έχω συνδυάσει με την συγκεκριμένη συνήθεια;
  • Ποιους ανθρώπους έχω στο μυαλό μου μαζί με αυτή;
  • Σε πια μέρη είμαι επιρρεπής σε αυτή;

 

  1. Αντικαθιστώντας την παλιά συνήθεια με μία νέα

Αναφέρθηκα παραπάνω στην επιβράβευση που έρχεται με την ικανοποίηση μιας συνήθεις καθώς και στο ότι είναι αυτή που μας δυσκολεύει στο να απαλλαγούμε οριστικά από αυτή.

Στην ουσία ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σπάσουμε μία συνήθεια δεν είναι να την εξαλείψουμε. Είναι να την αντικαταστήσουμε από μία που μας δίνει το ίδιο έπαθλο.

  1. Κρατώντας τις συνήθειες που δουλεύουν
Πρέπει να διαβάσεις  Θέλεις να δημιουργήσεις δική σου επιχείρηση: Αυτά είναι τα 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να βρεις μία καινούργια ρουτίνα που θα αντικαθιστά την παλιά το ίδιο αποτελεσματικά. Το βήμα αυτό απαντά στο να πειραματιστείς με θετικές συνήθειες που μπορούν να σου δώσουν την επιβράβευση που χρειάζεσαι, κρατώντας αυτές που βελτιώνουν την κατάσταση μέχρι να βρεις αυτή που είναι πραγματικά κατάλληλη.

  1. Σχεδιάζοντας τον τρόπο για να αποφύγεις τα κίνητρα

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού για να αλλάξεις μία κακή συνήθεια καθώς είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά αυτά που θα στην υπενθυμίζουν. Έχοντας σε προηγούμενο βήμα βρεις όλα αυτά που λειτουργούν ως κίνητρα για τη συνήθεια θα πρέπει τώρα να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Να βρεις τρόπο να αντικαταστήσεις αυτά τα κίνητρα με καινούργια που δεν πυροδοτούν την ανάγκη σου για την παλιά συνήθεια.

Αν για παράδειγμα είσαι καπνιστής και έχεις συνδυάσει το τσιγάρο με τον καφέ δοκίμασε την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν για καφέ να προτείνεις να πάτε για περπάτημα. Αν έχεις συνηθίσει να βλέπεις τηλεόραση μαζί με το φαγητό, δοκίμασε να φας έξω ή σε κάποιο δωμάτιο μακριά από την τηλεόραση.

  1. Η διαχείριση του πειρασμού

Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλεις να γυρίσεις στην παλιά σου συνήθεια. Κάποιες από αυτές μπορεί η ανάγκη να είναι έντονη.  Ιδιαίτερα σε στιγμές πίεσης και στρες. Είναι οι στιγμές που κινδυνεύεις να κυλίσεις. Ακόμα κι αν το κάνεις αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις γιατί σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία το ένα παράπτωμα αλλά η πετυχημένη ολοκλήρωση της προσπάθειας.

«Το να τα θαλασσώσεις,  αν χάσεις μία προπόνηση, αν φας κάτι ανθυγιεινό, αν σε πάρει ο ύπνος, δε σε κάνει κακό άνθρωπο, απλά άνθρωπο». Steve Kamb

  1. Τρόποι Υπενθύμισης του στόχου

 

Παλιά ήταν πολύ συνηθισμένο για μία γυναίκα που έκανε δίαιτα να κολλούσε στο ψυγείο τη φωτογραφία ενός καλλίγραμμου μοντέλου ή ηθοποιού.  Μπορεί αυτό να φαίνεται σε κάποιους αστείο, είναι ωστόσο ο καλύτερος ίσως τρόπος να περιγράψει κανείς τι είναι ο τρόπος υπενθύμισης μιας νέας συνήθειας.

Οι υπενθυμίσεις μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους, σημειώσεις, μηνύματα στο κινητό, συνήθειες που ήδη έχουμε και μπορούμε να τις συνδυάσουμε με τις νέες και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εστιάσουμε το μυαλό μας στον καινούργιο τρόπο συμπεριφοράς.

Γ. Σύστημα Υποστήριξης

σπάσε-μία-κακή-συνήθεια-3

Όσο σημαντική είναι μία καλή προετοιμασία και ο σχεδιασμός άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποκτήσεις ένα σύστημα υποστήριξης που να σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα βρεις μπροστά σου.

Παρακάτω μπορείς να δεις ένα μηχανισμό που αποτελείται από 6 μέρη κάθε ένα από τα οποία αποδεδειγμένα λειτουργεί σε σχέση με τη διακοπή μίας κακής συνήθειας από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες.

  1. Κράτα σημειώσεις

Το να κρατάς κάποιου τύπου ημερολόγιο με την πορεία εξέλιξης της προσπάθειάς σου είναι κάτι που θα σου φανεί πολύ χρήσιμο. Στο ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να γράφεις καθημερινά το αποτέλεσμα αυτή της προσπάθειας καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτή.

Τέτοιες σημειώσεις μπορεί να είναι, το καθημερινό σου βάρος, πόση ώρα είδες τηλεόραση, πόσα τσιγάρα κάπνισες. Αυτό το ημερολόγια κάνει ξεκάθαρη την πρόοδο της προσπάθειας βοώντας σε να συνεχίσεις με μεγαλύτερη δύναμη.

  1. Κάνε μία δημόσια δήλωση

Μπορείς να βρεις πολλά άτομα που θα σε υποστηρίξουν αν πεις δημόσια για την προσπάθεια που κάνεις. Σε επίπεδο κοντινών προσώπων μια τέτοια δήλωση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις πιο εύκολα μέρη ή δραστηριότητες που πυροδοτούν την ανάγκη σου για τη συνήθεια. Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσεις βάρος είναι πιο εύκολο να κάνεις μία επιλογή εστιατορίου στο οποίο μπορείς να βρεις πράγματα που επιτρέπονται στο διαιτολόγιό σου.

Μια δημόσια δήλωση μπορεί να γίνει επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην υποτιμάς το πόσο καλά μπορούν να σε κάνει να νοιώσεις η υποστήριξη πολλών ατόμων στην προσπάθειά σου.

  1. Βρες κάποιον να μοιραστείς την προσπάθεια

Η προσπάθεια για την αλλαγή μίας κακής συνήθειας γίνεται πολύ πιο εύκολη αν δεν την κάνεις μόνος καθώς μπορείς να μοιραστείς μαζί του δραστηριότητες και εμπειρίες. Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσεις βάρος δεν είναι πιο εύκολο να παρακινηθείς να βγεις για περπάτημα μαζί με το άτομο με το οποίο έχετε κοινούς στόχους;

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιο πρόσωπο να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια του είναι να μιλάς μαζί του τις στιγμές που ο πειρασμός για την κακή συνήθεια είναι μεγαλύτερος.

  1. Αγνόησε όσους σου λένε «δεν μπορείς»

Σε κάθε προσπάθεια να σπάσει κανείς μια κακή συνήθεια θα υπάρξουν άνθρωποι που συνειδητά ή μη θα του βάλλουν εμπόδια. Μερικές φορές μοιάζει λες και όταν προσπαθούμε να διακόψουμε κάτι όλοι μας προτείνουν δραστηριότητες που έχουμε συνδυάσει με αυτό. Πες όχι σε αυτές τις δραστηριότητες και αν χρειαστεί περιόρισε την παρέα με τα συγκεκριμένα άτομα.

  1. Απέφυγε τα μέρη που λειτουργούν ως κίνητρο
Πρέπει να διαβάσεις  Προετοιμάσου για…ύπνο

Αν θέλεις να χάσεις βάρος είναι λογικό να μην περάσεις μπροστά από το κατάστημα που φτιάχνει τα αγαπημένα σου γλυκά.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Αν έχεις συνδυάσει το τσιγάρο με το ποτό απέφυγε για κάποιο διάστημα να πας σε μπαρ.

  1. Ζήτα επαγγελματική βοήθεια

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες τις οποίες δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε και να σπάσουμε μόνοι μας. Κάποιες φορές επίσης τα αίτια που μας ωθούν σε αυτές τις συνήθειες είναι βαθύτερα. Το στρες και η βαρεμάρα λειτουργούν απλά ως προκάλυμμα σε αυτές. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη.

Ανάλογα με τη συνήθεια που θέλεις να διακόψεις αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι το να επισκεφτείς ένα διαιτολόγο, να γίνεις μέλος κάποιας ομάδας, να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Δ. Προκλήσεις και πώς να τις ξεπεράσεις

σπάσε-μία-κακή-συνήθεια-4

Στην πορεία της προσπάθειάς σου θα συναντήσεις αρκετές προκλήσεις. Παρακάτω μπορείς να βρεις 7 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να τις ξεπεράσει οδηγώντας σε βήμα προς βήμα στο στόχο σου.

  1. Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Τα αποθέματα θέλησής σου μειώνονται κάθε φορά που είσαι κουρασμένος, στρεσαρισμένος, πεινασμένος.

Το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το σώμα και το μυαλό σου σε καλή κατάσταση αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα παραπάνω αποθέματα και βοηθώντας σε να νικήσεις τον πειρασμό.

  1. Σκέψου θετικά

Θετική σκέψη μπορεί να σε βοηθάει να ξεπεράσεις τους πειρασμούς. Το να σκέφτεσαι θετικά σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει πρώτον να μπορείς απέναντι σε κάθε αρνητική σκέψη να αντιπαραβάλλεις μια θετική. Σημαίνει επίσης ξυπνώντας το πρωί να μπορείς να σκέφτεσαι τα όμορφα πράγματα που έχεις στη ζωή σου – πάντα υπάρχουν ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να τα σκεφτούμε. Σημαίνει τέλος ότι μπορείς να οραματιστείς τον εαυτό σου έχοντας σπάσει τη συνήθεια που θέλεις.

Ένας εύκολος τρόπος που θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι θετικά είναι να χρησιμοποιήσεις τη λέξη «αλλά» προκειμένου να προσπεράσεις την αρνητική συζήτηση που κάνεις με τον εαυτό σου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παρακάτω πρόταση.

Είμαι χοντρός και πλαδαρός αλλά σε μερικούς μήνες θα έχω ξαναβρεί τη φόρμα μου.

 

  1. Συνέχισε να προσπαθείς ακόμα κι αν αποτύχεις κάποιες φορές

Η αποτυχία κάποιες φορές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο ρίσκο ωστόσο είναι η αποτυχία να σε κάνει να τα παρατήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που όπως είπα και παραπάνω η «μια κι έξω» διακοπή μίας συνήθειας αποτυγχάνει τόσες πολλές φορές.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν θα αποτύχεις. Όλοι αποτυγχάνουμε κάποιες φορές. Είναι το αν θα σηκωθείς και θα συνεχίσεις την προσπάθεια.

  1. Συγχώρεσε τον εαυτό για την αποτυχία

Ο λόγος που πολλές φορές τα παρατάμε μετά από ένα παράπτωμα είναι ότι νιώθουμε τύψεις για αυτό. Θυμώνουμε με τον εαυτό μας γιατί δεν σταθήκαμε αρκετά δυνατοί. Η αποτυχία όμως δεν είναι αδυναμία. Είναι ανθρώπινη. Και για αυτό χρειάζεται να συγχωρούμε τον εαυτό μας για αυτή και να συνεχίζουμε.

  1. Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου

Όρισε από πριν πιο θα είναι το έπαθλο για την επίτευξη ενός επιμέρους στόχου. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι αυτό να μη σχετίζεται άμεσα με τη συνήθεια που πρέπει να σπάσεις. Αν για παράδειγμα προσπαθείς να χάσεις κιλά δεν μπορεί το έπαθλο να είναι να τρέξεις στο ζαχαροπλαστείο μόλις πετύχεις τον πρώτο στόχο σου.

Μία καλή επιβράβευση είναι να αγοράσεις κάτι που θέλεις με τα χρήματα που σου περισσεύουν από τη διακοπή του καπνίσματος.

  1. Ανανέωσε το σχεδιασμό σου

Η διακοπή μίας συνήθειας δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο στόχο βάζουμε. Ανάλογα με την εξέλιξη της προσπάθειάς σου είναι δυνατόν να χρειάζεται να αναθεωρήσεις κάποιους επιμέρους στόχους.

  1. Σκέψου την κάθε μέρα ξεχωριστά

Κάθε μία μέρα είναι ξεχωριστή και σε αυτήν πρέπει να εστιάσεις το ενδιαφέρων σου. Κοίταξε το σήμερα και άσε το αύριο να έρθει πρώτα. Προγραμμάτισε τη μέρα σου. Κράτα στο τέλος της σημειώσεις για την πορεία της προσπάθειάς σου. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο να μείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου.

Μπορείς να δεις το παραπάνω πλάνο συνοπτικά μαζί μεκάποιες επιπλέον πληροφορίες μέσα από το infographic Πως να σπάσεις μία κακή συνήθεια.

Comments

comments