Ήξερα κάποτε ένα τύπο που ήταν παχύσαρκος σε όλη του τη ζωή. Ώσπου, έπειτα, μετά από χρόνια έχασε απίστευτα πολλά κιλά. Κι όχι μόνο ήταν πλέον αδύνατος, αλλά να, έγινε ο τύπος που σε καμία περίπτωση δεν περνούσε απαρατήρητος στις γυναίκες.

Φαίνεται ίσως δύσκολο να το πιστέψει κανείς όμως ακόμα και με όλη αυτή τη μεγάλη αλλαγή, στο μυαλό του παρέμενε ο ίδιος παχύσαρκος άνθρωπος του παρελθόντος. Οι δε ενέργειές του καθορίζονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραπάνω πεποίθηση.

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Συμβαίνει συνέχεια.

Έτσι από τη μία πλευρά οι άνθρωποι που έχουν υπάρξει θύμα εκφοβισμού, κουβαλάνε μέσα τους τη νοοτροπία του θύματος. Ακόμα λοιπόν κι αν οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι, δεν παύουν ποτέ να είναι επιφυλακτικοί με τους γύρω τους. Να φοβούνται να εμπιστευτούν, να περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πληγωθούν.

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι είναι χαζοί, ακόμα και μετά την απόκτηση του διδακτορικού τους διπλώματος νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν ξανά και ξανά την αξία τους. Έτσι κάθε αντίδραση που μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική και άσχετη με αυτούς, γίνεται ένα σημάδι αμφιβολίας ή αμφισβήτησης.

Οι συνήθειες είναι η ταυτότητά σου

Πως-να-αλλάξεις-μια-κακή-συνήθεια

Ονομάζεται αδράνεια. Και εκτός από τη φυσική και τη μηχανική επεκτείνεται και στην ψυχολογία.

Με απλά λόγια ψυχολογική αδράνεια ονομάζεται η αντίσταση που προβάλλει ένα άτομο στην οποιαδήποτε αλλαγή μιας παγιωμένης ψυχολογική κατάστασης. Έτσι με όλη την εξελικτική πορεία και την έλλογη σκέψη μας σε αυτό το σημείο δεν διαφέρουμε σε τίποτα από ένα ατμόπλοιο που τρέχει προς μια καθορισμένη πορεία και στρίβει απελπιστικά αργά προκειμένου να αποφύγει το εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά του.

Πρέπει να διαβάσεις  15 τρόποι για να ηρεμήσεις το μυαλό σου χωρίς να κάνεις διαλογισμό

Αυτό δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο παρά το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός του ότι το μυαλό μας αποτελείται από μια συσσώρευση συνηθειών. Μικρότερες ή μεγαλύτερες οι συνήθειες ταξινομούν και αναδιατάσσουν τον κόσμο για εμάς χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουμε συνειδητή προσπάθεια.

Σε φυσικό, ψυχολογικό ή συναισθηματικό επίπεδο οι συνήθειες καθορίζουν στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουμε ταυτότητα. Ακόμα και οι αντιδράσεις μας σε συγκεκριμένα ερεθίσματα ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα που καθορίζονται με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Έτσι η προκαθορισμένη αντίδραση στα προβλήματα ή την πίεση μπορεί να είναι ο θυμός ή η παραίτηση.

Έτσι αν αποφασίσεις ότι θέλεις να αλλάξεις τις συνήθειες σου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η αλλαγή αυτή αφορά αυτό που είσαι και το πώς βλέπεις τον κόσμο. Και κυρίως ότι αυτή η αλλαγή δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη. Προκειμένου να αλλάξεις θα πρέπει να έχεις υπομονή.

Γιατί η υπομονή είναι το κλειδί για να αλλάξεις

Τα τελευταία χρόνια έχω περάσει στη ζωή μου πολλές μεταβάσεις. Έχω ταξιδέψει…και έχω μείνει στη ζωή μου σε πολλά και διαφορετικά μέρη. Ξεκίνησα από το μηδέν την καινούργια μου δουλειά. Πέρασα από το status του ελεύθερου σε αυτό πρώτα του αρραβωνιασμένου και μετά του παντρεμένου.

Και όλες αυτές οι μεταβάσεις ήταν δύσκολες. Καλές, αλλά δύσκολες. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα χαμένος. Όταν η σύγκρουση του παλιού μου εαυτού με αυτόν που περίμενα να βρω μπροστά μου ήταν μεγαλύτερη. Θρηνούσα για αυτόν που έφευγε χωρίς να είμαι σε θέση να δω αυτόν που θα κέρδιζα στη θέση του.

Είναι εύκολο για κάποιον να αναζητάει απαντήσεις ΤΩΡΑ.

Να θέλει να ξέρει τι πρέπει να  κάνει ΤΩΡΑ.

Να θέλει να ξέρει πια είναι η ζωή του ΤΩΡΑ.

Όμως αυτό καθόλου δεν βοηθάει. Ίσως να κάνει και τα πράγματα χειρότερα.

Πρέπει να διαβάσεις  Κάνε το άγχος τον καλύτερό σου φίλο

Μια καλή ζωή δεν είναι μια ζωή χωρίς προβλήματα. Μια καλή ζωή είναι μια ζωή με καλά προβλήματα. Κι έτσι μέσα στην ταραχή και τις εσωτερικές σου συγκρούσεις, θα πρέπει απλά κάποιες φορές να χαμογελάς και να είσαι ευγνώμων για όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτές.

 

 

Comments

comments