ημερήσια κατανάλωση νερού

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Σίγουρα όμως δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι  η καθημερινή ποσότητα νερού που καταναλώνουμε.

Το νερό βοηθάει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!  Βελτιώνει την υγεία, την φυσική κατάσταση, το βάρος την διάθεση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν κάποτε έβρισκαν την πηγή της νιότης, θα ήταν μια πηγή που θα περιείχε νερό!

Πως λοιπόν μπορείς να μετατρέψεις την κατανάλωση αρκετού νερού σε μια καθημερινή συνήθεια; Διάβασε το παρακάτω άρθρο και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις

10 πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αρκετής ποσότητας νερού

Βοηθάει όλες τις λειτουργίες του σώματος:

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό.  Έτσι το να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο,  είναι απολύτως απαραίτητο για έναν τεράστιο αριθμό διεργασιών του οργανισμού. Το νερό σχετίζεται με τις θρεπτικές ουσίες, την θερμοκρασία μας, την πέψη  και την απορρόφηση καθώς και την σωστή κυκλοφορία.

Απώλεια και έλεγχος βάρους:

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε σωστό πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει και κατανάλωση μεγάλης ημερήσιας ποσότητας νερού. Γιατί; επειδή η υψηλή κατανάλωση βοηθάει στο χάσιμο βάρους.

Λαμβάνει μέρος σε πολλές διεργασίες, δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο, ενώ μας παρέχει και την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για την άσκηση η οποία και αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών.

Ενέργεια στους μύες:

Όταν τα κύτταρα των μυών δεν έχουν αρκετά υγρά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της γυμναστικής ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε.

Αποτρέπει την δυσκοιλιότητα:

2 πράγματα χρειάζονται για να μην αντιμετωπίζει κάποιος πρόβλημα με την δυσκοιλιότητα.  Το ένα είναι φυτικές ίνες και το δεύτερο είναι πολύ νερό!!

Δρα ενάντια της γήρανσης:

Δεκάδες πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει την σύνδεση της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας νερού με την διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας. Τι το σκέφτεστε λοιπόν;;

Απομακρύνει τις τοξίνες:

Η κατανάλωση  καθαρού νερού είναι ζωτικής σημασίας  στην σωστή απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μας μέσω του ιδρώτα, των περιττωμάτων και  των ούρων.

Πρέπει να διαβάσεις  Συμπληρώματα Διατροφής Κρεατίνης: Τι είναι & πως θα σε βοηθήσουν.

Ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας:

Σύμφωνα με έρευνες πριν καν αρχίσουμε να αισθανόμαστε διψασμένοι οι συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ενέργειας, την διάθεση και την καθαρή σκέψη. Όσο περισσότερο ενυδατωμένο είναι το σώμα μας  τόση περισσότερη ενέργεια συγκρατεί.

Μειώνει τους πονοκεφάλους:

Σίγουρα δεν προκαλούνται όλοι  οι πονοκέφαλοι από την αφυδάτωση αλλά είναι γνωστό ότι η ήπια η ισχυρή αφυδάτωση μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Προλαμβάνει τις κράμπες:

Στην άθληση οι κράμπες μπορούν να προκληθούν από 3 πράγματα:

εξάντληση του καλίου, λάθος διατάσεις ( ή καθόλου διατάσεις ) και έλλειψη νερού! Η αύξηση κατανάλωσης νερού σίγουρα θα εξαλείψει έναν από τους 3 κύριους παράγοντες.

Λειτουργία του εγκεφάλου/σκέψης:

Σε μια έρευνα οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μαθητές που έπιναν μεγάλη ποσότητα νερού κατά την διάρκεια των εξετάσεων τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου:

Η κατανάλωση νερού προφανώς δεν είναι θεραπεία για τον καρκίνο  αλλά μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην προστασία από την  εμφάνισης του.

 

Πόση ποσότητα νερού χρειαζόμαστε καθημερινά;

Πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει η διαβάσει ότι σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητο να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αν και είναι κάπως ανακριβές αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια βάση.

Οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλους και προσαρμόζονται ανάλογα και τις συνθήκες. Για παράδειγμα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες όταν έχει πολύ ζέστη και/ή υγρασία.  Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για όσους γυμνάζονται. Σωστά;

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων αναφέρουν ότι οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 13 ποτήρια νερό / ημέρα ( περίπου 3 λίτρα ) ενώ οι γυναίκες περίπου 9 ( 2.2 λίτρα) Δες περισσότερα εδώ

Από πού να πάρω το νερό που χρειάζομαι:

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών μας, καλύπτεται από νερό και χυμούς. Ο καφές, η σόδα και κάποια άλλα ροφήματα , μπορούν να μας προσφέρουν μια ποσότητα νερού αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζουν με θερμίδες χωρίς να είναι ιδιαίτερα υγιεινά για τον οργανισμό.

Περίπου το 20% των αναγκών μας καλύπτεται από τα τρόφιμα, ποσοστό που μπορεί να ανέβει αν αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που έχουν σαν χαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα νερού ( πχ: πορτοκάλι, σούπες, κλπ )

Πρέπει να διαβάσεις  10 Superfoods που μπορείς να τρως κάθε μέρα

Τι συμβαίνει με τα ενεργειακά ποτά:

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προσφέρουν μια ποσότητα νερού. Να θυμάσαι όμως ότι η «ενέργεια» που προσφέρουν συχνά είναι ζάχαρη και καφεΐνη, κάτι όχι και τόσο υγιεινό για τον οργανισμό.

Δημιούργησε την καλή Συνήθεια

Μερικοί θα πουν ότι είναι κάπως βαρετό να πρέπει να πιει κανείς 8,9,10 ποτήρια νερό κατά την διάρκεια μιας ημέρας. Άλλοι (ίσως οι περισσότεροι από εμάς) θα υποστηρίξουν ότι μέσα στην ροή της ημέρας «ξεχνιούνται» με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ λιγότερο νερό από αυτό που συνίσταται.  Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να το αποφύγουμε όλο αυτό. Για να δούμε:

Καταγραφή της κατανάλωσης νερού:

Είμαι οπαδός της καταγραφής. Αν δεν καταγράφω μια συνήθεια είναι πολύ εύκολο να την αμελήσω ή να την ξεχάσω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταγράφεις την καθημερινή κατανάλωση νερού.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια mobile εφαρμογή καταγραφής καθημερινών εργασιών, ένα excel ή μια κλασική τεχνική όπως η κάρτα νερού.

Πως θα φτιάξεις μια κάρτα νερού:

Άνοιξε ένα word Document και φτιάξε ένα πίνακα στον οποίον θα  γράψεις στην πρώτη στήλη όλες της ημέρες της εβδομάδας και στην πρώτη γραμμή τους αριθμούς από το 1 έως το 10. Κάθε φορά που θα πίνεις ένα ποτήρι νερό, θα τοποθετείς ένα Χ σε ένα κουτάκι. Σε περίπτωση που θέλεις να το έχεις πάντα μαζί σου, θα πρέπει κάθε εβδομάδα να το εκτυπώνεις.

 

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Δευτέρα x x x x x          
Τρίτη                    
Τετάρτη                    
Πέμπτη                    
Παρασκευή                    
Σάββατο                    
Κυριακή                    

 

Δημιούργησε ιδανικές συνθήκες

Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις αν μετατρέψεις την κατανάλωση νερού σε μια απλή διαδικασία. Παρακάτω μερικοί τρόποι:

Πρέπει να διαβάσεις  15 Γρήγορες & Υγιεινές Σαλάτες και Σούπες

Να κουβαλάς μαζί σου πάντα ένα μπουκάλι: Το να έχεις πάντα ένα μπουκάλι νερό, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις αυτή την καλή συνήθεια

Βάλε υπενθύμιση: Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά πιάνει. Αν δημιουργείς καθημερινή To- Do List, συμπεριέλαβε μέσα και την κατανάλωση νερού. Αν όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια mobile εφαρμογή ή απλά να βάλεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου: ΠΙΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ!

Βελτίωσε την γεύση του: Μην ξεχνάς ότι πάντα μπορείς να έχεις κάποια ποικιλία. Για παράδειγμα εγώ προσθέτω πολλές φορές λεμόνι ή lime.

Συνδύασε το: Σου αρέσει να πίνεις τσάι ή καφέ ή ακόμα και μπύρα. Μέσα σε κάποια όρια δεν είναι κακό. Αυτό που κάνω εγώ , είναι να εφαρμόζω έναν συνδυασμό. Αν καταναλώσω καφέ το πρωί, πάντα πίνω και ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση που θελήσω μια παγωμένη μπύρα κατά την διάρκεια της ημέρας ή σε μια έξοδο με φίλους, πάντα πίνω και ένα ποτήρι  νερό μαζί. Αρκετά δίκαιο;

Δημιούργησε κανόνες: Είναι εύκολο να ακολουθήσεις αυτή την συμβουλή. Αν πάρουμε για παράδειγμα εμένα, χρειάζομαι οιοσδήποτε το πρωί  ένα φλιτζάνι καφέ. Πριν απολαύσω το καφέ μου, έχω θεσπίσει τον κανόνα των 2 ποτηριών νερού. Έτσι, ξεκινάω την ημέρα μου περίπου με το 25% των ημερήσιων αναγκών μου σε νερό και επιπρόσθετα νιώθω γεμάτος ενέργεια αφού η πρωινή κατανάλωση νερού είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Κατανάλωση νερού στην δουλειά: Εδώ είναι που την πατάνε οι περισσότεροι. Ξεχνιούνται και δεν πίνουν νερό. Για να το λύσω δημιούργησα ακόμα έναν κανόνα. Κάθε 45-60 λεπτά κάνω 5 λεπτά διάλειμμα για να ξεπιαστώ λίγο και να ξεκουράσω τα μάτια μου από τον υπολογιστή. Η πρώτη μου βόλτα είναι προς το φίλτρο νερού όπου γεμίζω το μπουκάλι μου ( χωράει περίπου μισό λίτρο ) πίνοντας μια ικανοποιητική ποσότητα. Στην συνέχεια, ξεκουράζομαι για περίπου 5 λεπτά και επιστρέφω στην εργασία μου. Γιατί δεν το δοκιμάζεις και εσύ;

Βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο; Χάρισε μας μια κοινοποίηση. Αν έχεις κάποια ιδέα, θα θέλαμε πολύ το σχόλιο σου pπαρακάτω!

Comments

comments