ονειροπαγίδα

Όλα όσα γράφοντας και λέγονταν σε σχέση με τα όνειρα μου δημιουργούσαν πάντα έντονο ενδιαφέρον.

Σε όλη μου τη ζωή ονειρεύομαι αρκετά συχνά – η καλύτερα θυμάμαι πολλά από όσα συμβαίνουν στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές τα όνειρά μου είναι ζωντανά – ολόκληρες ταινίες που φαίνεται ότι διαρκούν ώρες αν και στην πραγματικότητα δεν διαρκούν παρά ελάχιστα.

Και η ερμηνεία των ονείρων υπήρξε πάντα για εμένα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σύμβολα που μπορεί να μεταβάλλονται μέσα στο χρόνο και ανάλογα με την κουλτούρα. Βρίσκονται ωστόσο πάντα μπροστά μας για να εκφράσουν τις επιθυμίες και του φόβους που πολλές φορές αρνούμαστε να δούμε συνειδητά.

Η πανίσχυρη κατάσταση ανάμεσα στον ύπνο και την πλήρη εγρήγορση

Γνωστή με τον όρο υπναγωγική κατάσταση έχει χαρακτηριστεί από πολλούς καλλιτέχνες ως η κατάσταση που αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκειά της το μυαλό μας ανακυκλώνει σκέψεις, ιδέες, αναμνήσεις και συναισθήματα – όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου όπου λαμβάνουν χώρα τα όνειρα. Παράλληλα ωστόσο διατηρεί κατά ένα μέρος τη συνείδηση για όσα συμβαίνουν.

Η διπλή αυτή ιδιότητα κάνει πολλούς να θωρούν το στάδιο αυτό ως το καλύτερο ανάμεσα στους δύο κόσμους. Αυτούς του ύπνου και της πλήρους συνείδησης,

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να ανακαλέσουμε λεπτομέρειες από το όνειρό μας και να δώσουμε μία διαφορετική εξέλιξη σε επαναλαμβανόμενα όνειρα.

Χρησιμοποιώντας το μεταβατικό στάδιο για να νικήσουμε κάποιο φόβο μας

Τα επαναλαμβανόμενα ή παραπλήσια όνειρα δηλώνουν συχνά κάτι που χρειάζεται να λύσουμε ή κάτι που περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά φοβόμαστε.

Πρέπει να διαβάσεις  Δεν έχεις χρόνο για διαλογισμό; Μέρος 1

Οι φόβοι σε ένα όνειρο συχνά εκφράζονται με την ανικανότητά μας να δράσουμε απέναντι σε μία κατάσταση που είναι τρομαχτική ή δυσάρεστη.

Διάβασα πρόσφατα για το παράδειγμα ενός ανθρώπου που έβλεπε συχνά ότι ήταν ανήμπορος να φτάσει τον άρρωστο γιο του. Κάθε μεταφορικό μέσο που δοκίμαζε να πάρει αποδεικνυόταν αναποτελεσματικό. Το αυτοκίνητο χάλαγε. Το τρένο δεν είχε χώρο για αυτόν.

Ένα όνειρο όπως το παραπάνω υποδηλώνει φανερά το φόβο να μην είναι κανείς κοντά στα παιδιά του σε περίπτωση ανάγκης.

Το πλεονέκτημα της υπναγωγικής κατάστασης είναι ότι έχεις αρκετή συνειδητότητα για να αλλάξεις το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ονείρου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απαιτώντας το να βρεθείς άμεσα στο μέρος που θέλεις είτε χρησιμοποιώντας κάποιο φανταστικό τρόπο για να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που βρίσκεις στο δρόμο σου.

Το πιο θαυμαστό ωστόσο είναι ότι μια τέτοια τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις τον υποσυνείδητο φόβο που έχεις.

Comments

comments