καλές-συνήθειες

Αρκετές φορές επιτρέπω στον εαυτό μου την πολυτέλεια ενός καλού καφές απέξω. Όπου καλός συνήθως σημαίνει και ακριβότερος από όσο συνήθως πωλείται στα περισσότερα take away coffee shops.

Η συνειδητοποίηση της σπατάλης των χρημάτων μου ήρθε πριν από μερικούς μήνες. Αυτό δεν είχε σχέση με τον καφέ. Αυτός ήταν όπως πάντα εξαιρετικός. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.

Και εξηγώ.

Η συνήθεια της απόλαυσης ενός πραγματικά καλού καφέ πήγαινε πακέτο με το γράψιμο. Ήταν – είναι ακόμα, κάτι που με χαλαρώνει. Βοηθάει τις λέξεις να βγουν πιο άνετα. Το πρόβλημα ήταν το εξής. Καθώς μετά από μία παράγραφο που με προβλημάτισε αρκετά γυρνάω να πιώ την απολαυστική γουλιά του καφέ μου…συνειδητοποιώ ότι αυτός είχε τελειώσει. Και εγώ δεν θυμόμουν καν πότε τον είχα πιει.

Αυτή ήταν για μένα μία από εκείνες τις στιγμές που «τρως μια φλασιά» και βλέπει πόσο λάθος έχει πάρει κάποια πράγματα. Δεν ήταν ο καφές. Φυσικά και δεν ήταν αυτό το υπέροχο ρόφημα που σχεδόν δεν θυμόμουν τη γεύση του. Ήταν η στάση μου απέναντι στην ίδια τη ζωή μου. Αυτή που ένιωθα ότι άφηνα να περνάει χωρίς πολλές φορές να το  καταλαβαίνω. Χωρίς να τη ζω. Να την απολαμβάνω.

Και εδώ ακριβώς βρισκόταν το κλειδί για να εστιάσω περισσότερο στο τώρα. Απόλαυση. Μία απλή λέξει που πραγματικά μπορεί να σου αλλάξει τα ζωή. Να λοιπόν πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη απόλαυση προκειμένου να γίνεις περισσότερο mindful στην καθημερινότητά σου.

  1. Απόκτησε εναύσματα

Ένας καφές ή μία σαλάτα μπορούν να γίνουν άριστα εναύσματα στη προσπάθεια να γίνεις περισσότερο παρόν. Σταμάτα ένα λεπτό. Σκέψου τη λέξη απόλαυση και μετά απόλαυσε πραγματικά αυτό που έχεις μπροστά σου δίνοντας στην ενέργειά σου όλο σου το είναι.

  1. Βάλε υπενθυμίσεις

Ναι καλά άκουσες. Όλοι ξεχνάμε να απολαμβάνουμε πράγματα. Χρειαζόμαστε να μας το υπενθυμίζουν. Θυμάμαι μια μέρα που περπατούσα στη βροχή όταν χτύπησε η υπενθύμιση από το κινητό μου. Απόλαυση. Ο ήχος της βροχής, η μυρωδιά του νοτισμένου περιβάλλοντος, η αίσθηση της καθαρότητας μετά το τέλος της. Και όλα αυτά με μία μόνο λέξη: Απόλαυση.

  1. Συντονίσου στις αισθήσεις σου.

Σε όλους αρέσουν τα όμορφα και ακριβά πράγματα. Πόσοι όμως τα απολαμβάνουμε πραγματικά όταν τα αγοράζουμε;

Πρέπει να διαβάσεις  Τα 4 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή

Την αίσθηση του καινούργιου τρώματος όταν γυρνά σπίτι ξεθεωμένος από τη δουλειά. Το απαλό ύφασμα ενός καινούργιου ρούχου. Το δέρμα που τυλίγει απαλά το πόδι σου στα καινούργια σου παπούτσια. Το ακριβό σου γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο…τη μουσική….τον άνεμο που περνάει μέσα από τα μαλλιά σου…

Γεύσεις, ακούσματα, αρώματα όλα συνδέονται με την ίδια λέξη. Απόλαυση. Μπορείς να κοιτά αλλά να μην βλέπεις. Να ακούς αλλά να μην ακροάσαι. Να τρως αλλά να μη γεύεσαι. Ή μπορείς να επιλέξεις να ζεις την πραγματική εμπειρία των πραγμάτων…

Όλα αυτά- και ακόμα πολλά, μικρά ή μεγάλα, δεν έχει σημασία σε κάνουν περισσότερο παρόντα. Στο να ζεις το τώρα με όλες σου τις αισθήσεις. Απολαμβάνοντας πραγματικά τη ζωή.

 

Comments

comments