νιώσε-όμορφα-με-το-σώμα-σου

Πριν από χρόνια είχα κάνει την πρώτη μου προσπάθεια στο χώρο τον πωλήσεων. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια. Και μου πήρε χρόνια για να καταλάβω το γιατί.

Βλέπεις έχοντας περάσει ένα μεγάλο διάστημα σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, υπήρξα ιδιαίτερα ευαίσθητος στο «δεν έχω χρήματα». Έτσι έκρινα όχι με βάση τις όποιες αντικειμενικές συνθήκες έβλεπα μπροστά μου, αλλά με βάση τις δικές μου εμπειρίες και βιώματα.

Και μετά μεγάλωσα. Γνώρισα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Και είδα ότι κάθε ένας από αυτούς έκρινε του υπόλοιπους με ένα διαφορετικό κριτήριο. Με όλα ωστόσο τα διαφορετικά αυτά κριτήρια αυτό που πάντα έμενε κοινό ήταν ότι το συγκεκριμένο κριτήριο είχε τη βάση του στον ίδιο του τον εαυτό.

Έτσι για τον επιτυχημένο επιχειρηματία το βασικό κριτήριο ήταν η ίδια του η επιτυχία. Αν κάποιος ήταν αγενής μαζί του ήταν επειδή τον ζήλευε ή γιατί φοβόταν τη δύναμη της επιτυχίας του. Αντίθετα όποιος του φερόταν με ευγένεια τον θαύμαζε ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Την ίδια στιγμή κάποιος αποτυχημένος θα δει την αγένεια ως δείγμα ανωτερότητας των άλλων προς αυτός και την ευγένεια ως λύπηση.

Εσύ πόσο συνειδητά … κρίνεις;

Το να ασκεί κανείς κριτική έχει πολλάκις κατηγορηθεί ως μία στάση που σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την προσωπική μας ανάπτυξη ή λειτουργεί ως μέσο στη διαδρομή προς την ευτυχία.

Ας είμαστε ειλικρινής. Το να ασκείς κριτική δεν είναι πάντα λάθος. Μπορείς να το πεις για κάποιον που ασκεί κριτική στη βία και την κακία;

Θα πρέπει ωστόσο να έχει πάντα μέσα στο μυαλό σου τα παρακάτω έτσι ώστε η κριτική να μην μπαίνει στον αυτόματο πιλότο, αλλά να είναι μία καθόλα συνειδητή επιλογή.

Πρέπει να διαβάσεις  Ο έρωτας είναι σαν το αλκοόλ

Έτσι από τη μία πλευρά θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η κριτική που ασκούμε εμείς οι ίδιοι βασίζεται σε μέτρα και σταθμά τα οποία έχουν παγιωθεί μέσα από τις πρότερες εμπειρίες μας. Αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τον εαυτό μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε συνειδητά πλέον τη μονάδα μέτρησης μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τη δική του μονάδα μέτρησης. Και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Αν κάποιοι έχουν διαφορετικές αξίες…ας είναι, μπορούν να τις έχουν.

Αποδεχόμενοι τα παραπάνω είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε συνειδητά την επιλογή των ανθρώπων που θέλουμε να είναι μέρος στη ζωή μας.

Comments

comments