ποιοτικός-ύπνος

Η σημασία του ύπνου γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη καθώς η επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως τα οφέλη του καθώς και τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψή του.

Η στάση που σύμφωνα με την οποία λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη δουλειά και κατά συνέπεια ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία αρχίζει να αλλάζει με την επιστημονική πλέον απόδειξη ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί τελικά σε εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας που συνεπάγεται.

Με το στρες και τους έντονους ρυθμούς του σύγχρονου κόσμου να χτυπάνε κόκκινο τα προβλήματα με τον ύπνο είναι κάτι που αφορά πλέον μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι το 30% των ενηλίκων στις Η.Π.Α.  ταλαιπωρείται από προβλήματα αϋπνίας και για το 10% το πρόβλημα καταλήγει να είναι χρόνιο.

Έτσι η επιστημονική έρευνα ρίχνει το ενδιαφέρον της στην εύρεση λύσεων που διευκολύνουν τον ύπνο και τον κάνουν ποιοτικότερο.

Τι πρέπει να αποφύγεις για να έχεις καλύτερο ύπνο

  1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ ίσως να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι δεν θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Καθώς το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ η διάρκεια του REM ύπνου μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάει κανείς κουρασμένος.

  1. Νικοτίνη

Ακούγεται φυσιολογική η σκέψη: «ένα τσιγάρο για να χαλαρώσω πριν πάω για ύπνο». Λοιπόν οι επιστήμονες έχουν τελικά αντίθετη άποψη καθώς η πρόσληψη νικοτίνης έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο λιγότερο αναζωογονητικό ύπνο, επιδείνωση του προβλήματος της αϋπνίας και πρωινό ξύπνημα πριν από το φυσιολογικό.

  1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη μένει στον οργανισμό ακόμα και 12 ώρες μετά την πρόσληψή της. Ο καφές και το τσάι περιέχουν πραγματικά τεράστιες ποσότητες. Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μία – φυσικά πολύ μικρότερη, ποσότητα, που είναι ωστόσο ικανή να σου αναστατώσει τον ύπνο.

Πρέπει να διαβάσεις  Πως η έλλειψή ύπνου μπορεί σύμφωνα με την επιστήμη να οδηγήσει τον εγκέφαλο «να φάει» τον εαυτό του

Πες όχι λοιπόν στον πειρασμό του καφέ ή του τσαγιού και επέλεξε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη όπως το χαμομήλι για τις απογευματινές κα βραδινές ώρες.

  1. Οθόνη υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού ακόμα και τηλεόραση

Πολλές και διαφορετικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από συσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο ή η τηλεόραση μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν τον ύπνο σου.

Εξαιτίας του μπλε φωτός που προέρχεται από αυτές τις συσκευές, μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης με συνέπεια  να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

Προτείνεται από τους επιστήμονες η διακοπή της χρήσης αυτού του είδους συσκευών για μία ώρα τουλάχιστον πριν τον ύπνο.

  1. Στρεσογόνες καταστάσεις

Άφησε πίσω σου οτιδήποτε σε απασχολεί για τουλάχιστον μισή ώρα πριν πέσεις για ύπνο και επικεντρώσου σε πράγματα που σε χαλαρώνουν όπως ένα ζεστό μπάνιο, χαλαρωτική γυμναστική, μουσική ή ένα ελαφρύ σνακ.

  1. Τον ύπνο αργά το απόγευμα

Ένας μεσημεριανός ύπνος είναι αναζωογονητικός. Ένας απογευματινός έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει τον ύπνο το βράδυ.  Όσο κι αν τον χρειάζεσαι θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Σε τελική ανάλυση η ώρα για να κοιμηθείς πλησιάζει.

Διάβασε το άρθρο άρθρο Η επιστημονική ανάλυση του Ύπνου.

Άφησέ μας το Σχόλιό σου.

Comments

comments