Όταν συγχωρείς δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να αλλάξεις το παρελθόν. Σίγουρα όμως μπορείς να αλλάξεις το μέλλον. – Bernard Meltzer

Αν είσαι ικανοποιημένος με το πώς είναι η ζωή σου σήμερα, μπορείς να διαβάσεις τις παρακάτω γραμμές απλά με την περιέργεια του ανθρώπου που αγαπά ένα ενδιαφέρον άρθρο. Αν πάλι θέλεις να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη είσαι ακριβώς στο σημείο που πρέπει για να μάθεις πως θα το καταφέρεις.

Μια πραγματική ιστορία

ελευθερία

Η παρακάτω ιστορία είναι μια πραγματική ιστορία. Μια από τις τόσε που πιστεύουμε ότι συμβαίνουν μόνο σε ταινίες. Μέχρι ακριβώς να χτυπήσουν τη διπλανή πόρτα. Ή τη δική σου πόρτα.

Η Μαργαρίτα είχε να μιλήσει 10 χρόνια με την κόρη της. Δεν συγχώρησε ποτέ την Ηλέκτρα για το ότι άφησε το πανεπιστήμιο για να παντρευτεί. Εκείνη η μέρα γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στη μνήμη και των δυο του. Και όλα αυτά τα χρόνια η Μαργαρίτα τη θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια.  Όταν η Ηλέκτρα γύρισε σπίτι νωρίτερα από το κανονικό για να της δείξει με ένα πλατύ χαμόγελο το δαχτυλίδι που κρατούσε στο χέρι της. Ένα χαμόγελο που μετατράπηκε σε μάσκα θλίψης όταν η Μαργαρίτα της είπε «αν πάρεις αυτή την απόφαση εμένα να με ξεχάσεις». Και όντως την ξέχασε. Και η απόφαση αυτή έχασκε σαν μια ανοιχτή πληγή που μεγάλωνε και κακοφόρμιζε. Όχι πια για την απόφαση της κόρης της. Αλλά γιατί η ίδια την οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Σήμερα η Μαργαρίτα κάθεται στην αγαπημένη της πολυθρόνα βλέποντας το τρίτο της εγγόνι να κουτρουβαλάει στη μοκέτα. Αυτής που η βάφτιση έγινε η αφορμή για την επανασύνδεση. Είδε μέσα στα μάτια της κόρης της ότι την είχε συγχωρήσει. Ταυτόχρονα συγχώρησε τον εαυτό της όταν συνειδητοποίησε πόσα ευτυχισμένα χρόνια πήγαν χαμένα εξαιτίας του φόβου που της δημιούργησαν οι τύψεις.

Η μαγεία του να μάθεις να συγχωρείς

Το παρελθόν μπορεί να επηρεάσει το μέλλον μας με πολλούς τρόπους. Ένα γεγονός, μια απόφαση ή κάτι αρνητικό που μας έκανε κάποιος άλλος είναι δυνατόν να δημιουργήσει μια στάση ζωής. Να μας οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Το τραύμα του ΄παρελθόντος οδηγεί στον φόβο ή τον πόνο. Όταν όμως οι αποφάσεις που παίρνει κάποιος βασίζονται στον φόβο είναι συνήθως λάθος. Και κάπως έτσι σκαλί το σκαλί φτάνουμε σε ένα σημείο που λέμε πως στο καλό έγινε έτσι η ζωή μου;

Πρέπει να διαβάσεις  6 πράγματα που οι άνθρωποι με υγιές έντερο κάνουν διαφορετικά

Δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγεις από τα δεσμά του παρελθόντος αν δεν μάθεις να συγχωρείς. Η συγχώρεση είναι το πρώτο βήμα για να αφήσεις οριστικά πίσω σου τα βάρη που κουβαλάς. Μπορεί να πρέπει να συγχωρήσεις κάποιον άλλο. Μπορεί πάλι να είναι ο εαυτός σου αυτός που χρειάζεται συγχώρεση(ξέρεις, κάποιες φορές αυτό είναι το πιο δύσκολο).

Βρες το κομμάτι της ζωή σου που θέλεις να αλλάξεις και γύρνα πίσω στο παρελθόν. Αναζήτησε τους λόγους που σε φρενάρουν από το να γίνεις καλύτερος. Γράψε τους σε ένα χαρτί και μέσα σε αυτούς θα βρεις τι είναι αυτό που πρέπει να συγχωρέσεις. Πες το δυνατά Σε συγχωρώ γιατί… ή Με συγχωρώ γιατί…

Και καθώς η πράξη της συγχώρεσης γίνεται βίωμα θα νιώσεις μια ζεστασιά να απλώνεται σε όλο σου το είναι. Και τότε θα είσαι έτοιμος να αφήσεις αυτό που σε βαραίνει να φύγει. Να φύγεις. Και να ζήσεις μια από εκείνες τις ανεκτίμητες στιγμές που νιώθεις πραγματικά ελεύθερος.

Comments

comments