Η-λύση-στη-διασπαση-προσοχής-διαλογισμός

Ζούμε σε μια εποχή που το να είναι κάποιος πολυάσχολος θεωρείται προτέρημα.  Η  ζωή των περισσότερων μοιάζει να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Με μια διακοπή λίγων ωρών για ύπνο. Χωρίς αυτή να αναπληρώνει πάντα τις ώρες που πραγματικά χρειαζόμαστε για να ξεκουραστεί ο οργανισμός σωστά.

Υπήρξαν στιγμές που ήμουν πολύ πιεσμένη από άποψη χρόνου. Οι ώρες της ημέρας έμοιαζαν να μην φτάνουν για να προλάβω όλα όσα είχαν να κάνω. Και μέσα σε αυτά δεν βάζω μόνο τη δουλειά.

Eίμαι άνθρωπος που  αγαπάω αρκετά τους γρήγορους ρυθμούς. Yπήρξαν ωστόσο στιγμές που ένοιωθα ότι έχανα τον εαυτό μου. Κι σε αυτό ακριβώς το σημείο  θα μπορούσα να κάνω λάθη. Πολλές φορέ καταστροφικά.

Διάβασα πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ζευγαριού. Κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητο όταν μεγάλο μέρος τις περιουσίας και των αναμνήσεών του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας φωτιάς. Και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο περισσότεροι θα σκέφτονταν «γιατί εμένα;». οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν το κάνανε. Και ο λόγος ήταν ότι είχαν ήδη εξασκήσει το μυαλό τους σε αξίες που τους διευκόλυναν να έχουν αυτού του είδους την αντιμετώπιση.

Δεν ήταν προσκολλημένοι σε αυτό που έχασαν. Κι έτσι απέφυγαν τον πόνο που αυτή η απώλεια δημιουργεί.

Κατάφεραν μέσα σε μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση να βρουν τα θετικά. Και το μεγάλο θετικό ήταν ότι κανένας τους δεν είχε πάθει κάτι.

Πως πέντε λεπτά ηρεμίας μπορούν απλά να σου αλλάξουν τη ζωή

Ο διαλογισμός μοιάζει σήμερα ο καλύτερος τρόπος να εξασκήσει κανείς το μυαλό του στο να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις. Να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Να είσαι σε θέση να διακρίνεις κάθε τι θετικό όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

Πρέπει να διαβάσεις  Πως το να κρίνεις τους άλλους καταστρέφει την υγεία σου

Γιατί όταν έχεις μάθει να παρατηρείς και να καταγράφεις τις σκέψη και τα συναισθήματά σου χωρίς να προσκολλάσαι σε αυτά, είναι πλέον πιο εύκολο να το κάνεις σε μία κατάσταση πραγματική. Σε μια κατάσταση που αλλιώς θα σε μπλόκαρε καθιστώντας σε αδρανή.

Είναι προτιμότερο να μην κάνεις τίποτα από το να μην κάνεις τίποτα όντας πολυάσχολος, είπε ο Lao Tzu και είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να δει κάποιος στις μέρες μας όπου όσο αυξάνονται οι ώρες δουλειάς μειώνεται τελικά η παραγωγικότητα.

Ο διαλογισμός είναι σε θέση να σου προσφέρει την καθαρότητα της σκέψης που χρειάζεσαι αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα σου προσφέρει μια όαση ηρεμίας σε έναν κόσμο που μοιάζει πλέον να μη σταματά να κινείται.

Δεν χρειάζεται κόπος. Δεν χρειάζεται χρόνος. Μόνο πέντε λεπτά. Που μπορείς να τα κάνεις να αξίζουν πραγματικά.

Δες το infographic με τα οφέλη του διαλογισμού σύμφωνα με την επιστήμη πατώντας ΕΔΩ

Comments

comments