Πόσο ευτυχισμένος μπορείς πραγματικά να νιώσεις μόνος σου, χωρίς να έχεις ανθρώπους να μοιραστείς τις επιτυχίες και τις αποτυχίες στη ζωή;

Όταν ξαπλώνεις το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθείς, νιώθεις αγάπη και χαρά; Ή μήπως νιώθεις μοναξιά, γιατί δεν υπάρχει στη ζωή σου κανένας που να σε γεμίζει και να σου δίνει την ώθηση να συνεχίσεις;

Φαντάσου τη ζωή σου, χωρίς ανθρώπινες σχέσεις, μόνο με τα χρήματα και την δόξα, που νομίζεις πως έχουν τόση αξία. Φαντάσου τον εαυτό σου πολύ μεγαλύτερο σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, πετυχημένο αλλά μόνο του. Είναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κοιτάς το ακριβό ρολόι που έκανες δώρο στον εαυτό σου και οι δείκτες δείχνουν 12.01. Κοιτάζεις γύρω σου και ψιθυρίζεις “Καλή Χρονιά”

Η ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο από στιγμές.

Στιγμές που ζεις και μοιράζεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, με την οικογένεια και τους φίλους σου. Τα άτομα που έχεις στη ζωή σου, είναι τα μόνα, που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις πως πραγματικά αξίζει να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος.

Πρόσφατα έγινε μια έρευνα στους νέους. Ρωτήθηκαν ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι στόχοι τους. Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε πως ο στόχος τους στη ζωή είναι να αποκτήσουν χρήματα και να γίνουν πλούσιοι. Άλλοι απάντησαν, πως ο στόχος τους είναι να γίνουν διάσημοι.

Είναι όμως τελικά αυτά, αρκετά σημαντικά, ώστε να μας κάνουν να νιώσουμε ευτυχία;

Το Πανεπιστήμιο του Harvard, διεξάγει μέχρι και σήμερα, την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Διαρκεί 75 χρόνια και έχουν συμμετάσχει 724 άνδρες. Το 1938 άρχισε η καταγραφή δύο ομάδων ανδρών. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν στο δεύτερο έτος της φοίτησής τους στο Harvard και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, έφυγαν για να πολεμήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δεύτερη ομάδα ήταν παιδιά από φτωχογειτονιές της Βοστώνης. Ρωτήθηκαν για την ζωή τους, την δουλειά τους και τις οικογένειές τους. Σήμερα, οι σχεδόν 60 από αυτούς τους αρχικούς άνδρες της έρευνας, είναι ακόμα ζωντανοί και συμμετέχουν. Είναι πλέον 90 χρονών οι περισσότεροι.

Τι έδειξαν όμως τα αποτελέσματα αυτής της τεράστιας έρευνας;  

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτό που πραγματικά μας κρατάει υγιείς και ευτυχισμένους, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την αγάπη και την στήριξη.

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και για την ψυχολογία μας. Άλλωστε είμαστε από την φύση μας κοινωνικά όντα. Οι άνθρωποι που χτίζουν και έχουν πραγματικούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, είναι ευτυχισμένοι και ζουν καλύτερα.

Πρέπει να διαβάσεις  Να γιατί δεν είναι τα πάντα λάθος των γονιών σου

Η μοναξιά σκοτώνει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη στις μέρες μας. Είναι αυτή η κοινωνική απομόνωση και η αίσθηση πως δεν έχουμε δίπλα μας στήριγμα, που μας κάνει να μην είμαστε ευτυχισμένοι.

Η καθημερινότητα στις μέρες μας είναι έντονη και η ανάγκη για να βγάζουμε χρήματα και να είμαστε πετυχημένοι, μας έχει απομακρύνει από αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Ανθρώπους, αγάπη και συναισθήματα.

Αυτά είναι που κάνουν πραγματικά πλούσιο έναν άνθρωπο και όχι τα υλικά αγαθά.

Η ανθρώπινη ευτυχία είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζεις.

Αρκεί να καταλάβεις πως η χαρά υπάρχει για να μοιράζεται.

Σημασία δεν έχει να γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους και να κάνεις πολλές παρέες, για να φαίνεσαι δημοφιλής. Αυτό που έχει σημασία στη ζωή, είναι η ποιότητα των σχέσεων που έχεις με τους ανθρώπους.

Οι υγιείς σχέσεις προστατεύουν το σώμα μας, αλλά και το μυαλό μας.

Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως όσοι νιώθουν πως μπορούν πραγματικά να βασιστούν σε δικούς τους ανθρώπους, θυμούνται καλύτερα και για περισσότερο καιρό. Είναι σαν να τους δημιουργούν οι αγαπημένοι τους την ανάγκη να είναι υγιείς, για να μπορούν να συνεχίζουν να είναι μαζί.

Οι άνθρωποι που θα ζήσουν πραγματικά ευτυχισμένοι, δεν είναι αυτοί που κυνηγάνε τα λεφτά και την δόξα. Αυτά τα πράγματα στη ζωή έρχονται και φεύγουν. Αυτοί που θα ευτυχήσουν πραγματικά, είναι όσοι αφοσιωθούν στις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τους συντρόφους τους.

Γιατί στο τέλος της μέρας, δεν θες τίποτα άλλο. Θέλεις ανθρώπους που σε κάνουν να γίνεσαι καλύτερος και να νιώθεις τα πραγματικά σημαντικά συναισθήματα. Η καλή ζωή χτίζεται με καλές σχέσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι.

Η μόνη φιλοδοξία που αξίζει στην ζωή, όσο μεγαλώνεις, είναι το να ζεις ευτυχισμένος.

Τώρα που μπήκαμε στην καινούργια χρονιά, δώσε μια υπόσχεση στον εαυτό σου και κράτησέ την. Υποσχέσου πως θα χτίσεις βαθιές και πραγματικές σχέσεις με τα άτομα που είναι σημαντικά για εσένα.

Δείξτους πως τους αγαπάς.
Πες τους “Σ’ αγαπώ” όσο πιο συχνά μπορείς.
Πέρνα μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο μπορείς.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ευτυχία που νιώθεις όταν αγαπάς και αγαπιέσαι πραγματικά. Και καμία σχέση δεν ανθίζει, αν εσύ πρώτα από όλα, δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου.

Πρέπει να διαβάσεις  Εσύ ζεις ή περιμένεις να πεθάνεις;

Η πιο έντονη, σημαντική και ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή σου θα είναι, όταν συνειδητοποιήσεις πως η ευτυχία είναι οι άνθρωποί μας. Αυτοί μας δίνουν δύναμη και κίνητρο να ζούμε και να προσπαθούμε κάθε μέρα. Σκέψου την ζωή σου χωρίς πολλά λεφτά και σκέψου μετά και την ζωή σου χωρίς σχέσεις.

Ποιο είναι αυτό που πραγματικά μετράει για σένα τελικά;

Δώσε μια υπόσχεση στον εαυτό σου:

“Αυτή την χρονιά, και κάθε χρονιά, θα δίνω αξία σε αυτό που πραγματικά μετράει στο τέλος της μέρας. Στους δικούς μου ανθρώπους.”

Comments

comments