Το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά υπάρχουν.  Oscar Wilde

Φαντάσου έναν άνθρωπο που έχει γεννηθεί σε ένα δωμάτιο χωρίς θέα ή πρόσβαση στον έξω κόσμο.  Μεγάλωσε και έζησε σε αυτό το δωμάτιο χωρίς να έχει ιδέα για οτιδήποτε υπάρχει έξω από αυτό.  Αυτό το κλειστό δωμάτιο είναι ο κόσμος του, η πραγματικότητά του.

Τι θα γινόταν ωστόσο αν στο δωμάτιο υπήρχε μία πόρτα;

Ο ήρωάς μας τότε θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια επιλογή. Να  αγνοήσει την ύπαρξη της πόρτας ή να προσπαθήσει να την ανοίξει και να δει τι είναι αυτό που βρίσκεται από την άλλη πλευρά της.

Τώρα αν αποφασίσει να αγνοήσει την πόρτα γυρνάει στην πρώτη περίπτωση. Η πόρτα είναι στην ουσία μέρος του τοίχου του καλά προστατευμένου κόσμου του. Με μια διαφορά. Τώρα ξέρει πως ίσως και να υπάρχει κάτι άλλο.

Στη δεύτερη επιλογή ωστόσο ο ήρωάς μας βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μία ακόμα επιλογή. Έχει ανοίξει την πόρτα. Γνωρίζει για τον έξω κόσμο. Αυτό που μένει να δει είναι αν θα γυρίσει πίσω ή θα κάνει εκείνο το αποφασιστικό βήμα που θα τον βγάλει έξω από τη γνωστή του πραγματικότητα σε νέο άγνωστο και συνάμα  συναρπαστικό κόσμο.

Η μαγεία του να ζεις έξω από τα όρια

κέρδισε-την-ευτυχία

Όλοι μας κατά κάποιο τρόπο ζούμε μέσα σε ανάλογα κουτιά. Άλλοτε μικρότερα και άλλοτε μεγαλύτερα. Οι περισσότεροι δε, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να ψάξουμε για το τι μπορεί να υπάρχει πέρα από αυτό που θεωρούμε γνώριμο και ασφαλές. Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να αμφισβητήσουμε τα όριά μας.

Πρέπει να διαβάσεις  7 τρόποι για να βελτιώσεις την ικανότητα συγκέντρωσής σου

Άλλες φορές στέκουμε φοβισμένοι στο κατώφλι αδυνατώντας να κάνουμε το πρώτο βήμα έξω από την ασφάλεια αυτών που θεωρούμε δεδομένα.

Κι όμως η πραγματική μαγεία της ζωής κάνει την εμφάνισή της τη στιγμή ακριβώς που θα περάσεις εκείνο το κατώφλι, ανοίγοντας τα φτερά σου στο άγνωστο. Γιατί βγαίνοντας έξω από τα όρια σου μπορείς να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Να γνωρίσεις και να μάθεις καινούργια πράγματα. Να αγαπήσεις με πάθος. Να αισθάνεσαι και να δίνεις σε κάθε στιγμή της ζωή σου αξία. Να δίνεις νόημα  στις πράξεις, στις σκέψεις και στα συναισθήματά σου.

Να δώσεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να είσαι ευτυχισμένος. Πραγματικά ευτυχισμένος.

Είναι επικίνδυνο να βγαίνεις έξω από τα όρια;

Μπορεί. Όμως είναι επικίνδυνο επίσης να βγαίνεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου. Να βγεις στο δρόμο. Να περπατήσεις. Σκοπεύεις όμως να μείνεις κλεισμένος σε όλη σου τη ζωή πίσω από τέσσερις τοίχους;

Υπάρχω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζω.  Όχι τουλάχιστον με την ουσιαστική έννοια της λέξης. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς απλά υπάρχουν. Σαν τις χελώνες προχωράνε αργά ανίκανοι να ξεφύγουν από την ασφάλεια του να κουβαλάν μαζί τους το καβούκι τους.

Η ουσιαστική ερώτηση όμως είναι: Εσύ προτιμάς να παραμείνεις χελώνα;

Comments

comments