κίνδυνος-απροσεξία

H εμπειρία είναι απλά το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας Oscar Wilde

Θεωρώ τον εαυτό μου καλό στη δουλειά του. Και μοιάζει να συμφωνούν και άλλοι με αυτό.

Πριν προχωρήσω να συστηθώ. Είμαι μουσικός και εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια εξελίσσω και τις δύο αυτές ιδιότητες.

Μέσα από αυτήν τη μικρή προσωπική ιστορία πιστεύω ότι κάθε ένας μπορεί να βρει ένα μάθημα ζωής. Κι έτσι αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σου.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν η δουλειά μου φαίνεται να έχει απήχηση τόσο στους συναδέλφους μου και τους μαθητές μου, όσο και στον έξω κόσμο. Αυτό φυσικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από μόνο του. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ρίξω λίγο φως στο πως συνέβη αυτό.

Επέτρεψε μου λοιπόν να γυρίσω πίσω στο παρελθόν.

Όσο ήμουν παιδί και μάθαινα μπορώ να πω ότι κάποια πράγματα μου ήταν αρκετά εύκολα. Έτσι δεν χρειάστηκε να αναρωτηθώ πολύ σε σχέση με αυτά. Τα έπαιρνα ως δεδομένα, τα μάθαινα και συνέχιζα στο επόμενο επίπεδο.

Από τα πρώτα κιόλας βήματα που έκανα όντας πλέον από την πλευρά του δασκάλου, συνειδητοποίησα ότι αυτό που για εμένα ήταν πολλές φορές αυτονόητο, για τα παιδιά δεν ήταν καθόλου. Κι εδώ είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο άρχισα να σκάβω θα λέγαμε κάτω από την επιφάνεια.

Το δεύτερο χαστούκι θα έλεγα ήρθε όταν όλα αυτά για τα οποία δεν ρώτησα ποτέ κανέναν, άρχισαν να έρχονται μπροστά στα μάτια μου ξεκινώντας το καθαρά μουσικό κομμάτι της δουλειάς μου.

Κάθε λάθος μια ακόμα ευκαιρία

ανοικτή-πόρτα

Όλοι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα αντίστοιχο σημείο. Εκεί που θα βρισκόμαστε στην άκρη της ακτής αυτών που ξέρουμε, αυτών που έχουμε συνηθίσει. Και μετά ο μεγάλος ωκεανός του αγνώστου.

Πρέπει να διαβάσεις  Θες ένα καλύτερο μέλλον; - Μάθε να συγχωρείς

Κι εδώ είναι η στιγμή που πρέπει κάθε ένας να κάνει την επιλογή του. Αν θα μείνει ριζωμένος στην ακτή ή αν θα βουτήξει σε άγνωστα νερά.

Εγώ βούτηξα. Και επέπλεα. Έφαγα τα χαστούκια μου. Χάθηκα. Χρειάστηκε να διορθώσω την πορεία μου. Πάλι και πάλι. Και για κάθε κύμα που με χτύπαγε με ορμή κέρδιζα και ένα ακόμα κομματάκι πολύτιμης εμπειρίας.

Συνεχίζω να κάνω λάθη. Και είμαι ευγνώμων για αυτά. Κάθε ένα από αυτά τα μικρά πράσινα τερατάκια μου ανοίγει και μία πόρτα που μπορεί να μην είχαν καν δει ότι υπήρχε.

Να φοβάσαι το σωστό. Γιατί όταν όλα είναι σωστά, μπορεί απλά να μην έχεις καν καταλάβει το λάθος σου.

Θα πρέπει να εύχεσαι να κάνεις λάθος. Γιατί κάθε λάθος είναι μία ακόμα ευκαιρία για να προχωρήσεις παραπέρα.

Για όσο κάνεις τα πάντα σωστά, είσαι καταδικασμένος να μείνεις εκεί που βρίσκεσαι. Αντίθετα είναι τα λάθη εκείνα που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Να παλέψεις. Να γίνεις καλύτερος.

Να χτίσεις βήμα το βήμα, λάθος το λάθος τη σκάλα που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία. Να κάνεις την αποτυχία το μέσο που θα σε κάνει να κερδίσεις το όνειρό σου.

Μην φοβάσαι λοιπόν το λάθος ή την αποτυχία. Και τα δύο μπορούν να γίνουν οι πιο πολύτιμοί σου σύμμαχοι.

Να φοβάσαι το σωστό. Γιατί όταν όλα είναι σωστά, μπορεί απλά να μην έχεις καν καταλάβει το λάθος σου.

 

Comments

comments