φανταστικός-κόσμος

Ήξερα κάποτε μια κοπέλα που έμοιαζε να είναι η προσωποποίηση της χαράς και της θετικής σκέψης. Η Άννα, ήταν ένας από αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους για τους οποίους τα πάντα έμοιαζαν να είναι όμορφα πλασμένα. Ξέρεις από εκείνους που έχουν πάντα ένα καλό λόγο να πουν και ένα χαμόγελο που σου προσφέρουν αβίαστα, επειδή έτσι νιώθουν.

Θα είμαι ειλικρινής. Ζήλευα κάπως την Άννα. Ναι, θα ήθελα κάποια πράγματα να μπορώ να τα παίρνω το ίδιο ανάλαφρα με αυτή. Να έχω την ικανότητα ακόμα και μέσα στη μαυρίλα να μπορώ να διακρίνω αυτό το δυσδιάκριτο φωτεινό σημείο που θα διώξει το σκοτάδι μακριά.

Η απομυθοποίηση ήρθε μερικά χρόνια αργότερα. Όταν είδα μια Άννα σχεδόν ρουφηγμένη, με μάτια κόκκινα από το κλάμα να καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά από το άλλο με τη μηχανική κίνηση του ανθρώπου που θέλει να διώξει μακριά τον πόνο και τη θλίψη.

Και αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα μια θλιβερής κατάστασης που πολύ έχουν βιώσει όμως η Άννα ελάχιστα ήταν σε θέση να διαχειριστεί: μια ερωτική απόρριψη.

Ένας μαγικός κόσμος γεμάτος από συναισθήματα

συναισθηματικός-κόσμος

Ονομάζεται διαχείριση συναισθημάτων. Και προφανώς η Άννα είχε μείνει μετεξεταστέα σε αυτό το μάθημα.

Αυτό που φαινόταν στην επιφάνεια ήταν αυτό που θέλουμε όλοι, ένας άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια και θέληση να προσφέρει. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο άνθρωπος πρέπει να διαχειριστεί δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός ή η λύπη;

τα συναισθήματα μας ωθούν στο να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο που η εντολή «κάνει κρύο» μας ωθεί να γυρίσουμε σπίτι και να πάρουμε το παλτό μας.

Στην πραγματικότητα τα συναισθήματα έχουν ένα ουσιαστικό ρόλο να παίξουν στη ζωή μας. Έρχονται ως αποτέλεσμα σύγκρισης του εξωτερικού περιβάλλοντος με τις προσδοκίες μας.

Πρέπει να διαβάσεις  Αποφθέγματα του γνωστού και ως Dr. Love, Λέο Μπουσκάλια

Σε αντιστοιχία με το πώς νιώθουμε το ζεστό και το κρύο τα συναισθήματα λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για τα πιο σύνθετα ψυχολογικά φαινόμενα. Με απλά λόγια τα συναισθήματα μας ωθούν στο να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο που η εντολή «κάνει κρύο», μας ωθεί να γυρίσουμε σπίτι και να πάρουμε το παλτό μας.

Συναισθήματα όπως ο θυμός και ο πόνος αποτελούν πολύ ισχυρά ερεθίσματα που μας ωθούν να αναλάβουμε δράση, να στρέψουμε την προσοχή μας στην καριέρα μας ή την προσωπική μας ζωή. Μας δίνουν αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά εκείνη ακριβώς την ώθηση που χρειαζόμαστε για να ανέβουμε επίπεδο.

Ποιο συναίσθημα είπατε;

Στην παραπάνω φράση βρίσκεται το κλειδί που συνδέει τα συναισθήματα με την προσωπική σου ανάπτυξη.

Τι ακριβώς σημαίνει να χρησιμοποιήσεις σωστά τα συναισθήματά σου;

Προκειμένου ένα συναίσθημα να είναι πραγματικά χρήσιμο θα πρέπει να ταιριάζει και με την κατάσταση στην οποία συνδέεται. Για παράδειγμα ποια η χρησιμότητα του να βαριέσαι σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να νιώσεις φόβο;

Με τον ίδιο τρόπο το να είσαι υπερβολικά χαρούμενος με μια κατάσταση για την οποία θα πρέπει να είσαι τσαντισμένος, είναι άραγε ο σωστός τρόπος να διαχειριστείς τα προβλήματά σου;

Ο στόχος σου δεν είναι να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Αυτό είναι αδύνατο. Ακόμα κι αν το καταφέρεις για κάποιο διάστημα κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα ξεφύγουν από τον έλεγχό σου. Και τότε αντί για μια απλή φουσκοθαλασσιά θα έχεις να αντιμετωπίσεις μια ολόκληρη πλημμύρα. Χωρίς όμως να είσαι προετοιμασμένος για αυτή.

Ο δρόμος έρχεται μέσα από την  συνειδητοποίηση της αξίας των συναισθημάτων και την προσωπική αφύπνισης με τη βοήθεια της οποίας μπορείς να παρατηρήσεις και να αποδεχθείς αυτό που νιώθεις τη στιγμή που το νιώθεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Στρες: Συνέπειες στον Οργανισμό και Λύση

Η ευτυχία δεν είναι αρκετή. Άλλωστε μια πολύχρωμη παλέτα είναι προτιμότερη από το πιο λαμπερό χρυσό. Ακόμα κι αν αυτή η παλέτα περιλαμβάνει και αρκετές αποχρώσεις του γκρίζου.

 

 

Comments

comments