παρέα-με-φίλους
Group Of Female Friends Meeting In Café Restaurant

Η έλλειψη υποστήριξης στις κοινωνικές σχέσεις είναι το ίδιο επιβλαβής για την υγεία όσο το να καπνίζεις 15 τσιγάρα την ημέρα ή να πίνει 6 αλκοολούχα ποτά. Είναι περισσότερο επιβλαβής από το να μην ασκείσαι και δύο φορές χειρότερη από την παχυσαρκία.

Faulkner(Ανασκόπηση 100μελετών σχετικά με την κοινωνική απομόνωση)

Οι περισσότεροι συσχετίζουμε την κοινωνική ζωή με τη διασκέδασή μας. Γίνεται ωστόσο φανερό ότι έχει ουσιαστική σημασία για τη διατήρηση της πνευματικής μας υγείας. Χωρίς θετικές και ανθεκτικές κοινωνικές σχέσεις, τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας καταρρέουν.

Οι κοινωνικές σχέσεις κάνουν καλό: Τα αποτελέσματα μια έρευνας

χαρούμενες-διακοπές

Ο ερευνητής William Fleeson και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν μια έρευνα στην οποία παρακολούθησαν μια ομάδα ανθρώπων. Ο έλεγχος γινόταν κάθε τρεις ώρες για δύο εβδομάδες και κατά τη διάρκεια κάθε ενός χρονικού διαστήματος προχωρούσαν σε καταγραφή του τρόπου που το δείγμα ενεργούσε και αισθανόταν.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν ενεργήσει «μιλώντας» και «διεκδικώντας» – ακόμα και αν ήταν εσωστρεφείς – είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έχουν θετικά συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός.

Με απλά λόγια οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ακόμα και οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν κοινωνικοποιούνται.

Κοινωνική απομόνωση; Όχι Ευχαριστώ

η-χαρά-σε-κάνει-καλύτερο

Οι αιτίες της κοινωνικής απομόνωσης ποικίλουν. Κάποιοι παράγοντες μπορεί να είναι το αίσθημα αποσύνδεσης από την κοινότητα ή άλλων πτυχών του τρόπου ζωής.

Η κοινωνική απομόνωση συχνά συνδέεται επίσης με την ηλικία και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στη  ζωή του ατόμου.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις αιτίες, έχει δυσμενή αποτελέσματα τόσο για την πνευματική όσο και για την σωματική υγεία.

Πρέπει να διαβάσεις  Τα 10 σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι άντρες στις σχέσεις Μέρος B

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης, άγχους ή κρίσεων πανικού
  • Δυσκολία στον ύπνο ή υπνηλία
  • Ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Κατάχρηση ουσιών (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, φάρμακα)
  • Αίσθημα κούρασης ή έλλειψη κινήτρων

 

Ο άνθρωπος είναι «κοινωνικό ον». Η ιστορία έχει δείξει ότι ως είδος είμαστε καλύτερα προσαρμοσμένοι σε μικρές ομάδες όπου η επιβίωση του ενός εξαρτάται από τον άλλο. Έτσι οι υγιής κοινωνική ζωή δεν είναι μόνο το μέσο για μια καλύτερη και πιο γεμάτη ζωή, καθώς η επιβίωσή μας ως είδος εξαρτάται από την ικανότητά μας για κοινωνική διαβίωση.

Comments

comments