εγκέφαλος-αλλαγές

Για χρόνια οι λιγότερες ώρες ύπνου θεωρούνταν το κόστος που έπρεπε να πληρώσει κάποιος αν ήθελε να είναι επιτυχημένος. Η έλλειψη ύπνου ήταν συνώνυμη με τη μεγαλύτερη παραγωγή δουλειάς.

Οι σύγχρονες έρευνες που έρχονται στο φως ανατρέπουν πλήρως την παραπάνω άποψη.  Μιλάνε όχι μόνο για έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό χαμένων ωρών εργασίας εξαιτίας της έλλειψής ύπνου, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για την υγεία η υιοθέτηση μια τέτοιας πρακτικής.

Στον ήδη μεγάλο αριθμό των ερευνών για την επίδραση που έχει στον οργανισμό μας ο περιορισμός των ωρών που κοιμόμαστε, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Marche Polytechnic University και φαίνεται να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Η νέα αυτή μελέτη και τα αποτελέσματά της

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neuroscience και πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα είχε χωρίσει τα ποντίκια σε 4 ομάδες. Από αυτές η πρώτη κοιμόταν κανονικά. Η δεύτερη ξύπναγε κατά διαστήματα. Η τρίτη στερούνταν τον ύπνο για 8 ώρες. Η τελευταία στερήθηκε τον ύπνο για 5 συνεχόμενες ημέρες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση της δραστηριότητας των αστροκυττάρων και των μικρογλοιακών κυττάρων στα ποντίκια τα οποία δεν είχαν επαρκείς ώρες ύπνου.

Από τους δύο αυτούς τύπους κυττάρων τα πρώτα – αστροκύτταρα είναι υπεύθυνα κόψιμο των κατεστραμμένων συνάψεων αναδιαμορφώνοντας το δίκτυο του εγκεφάλου. Τα μικρογλοιακά κύτταρα από την άλλη απορροφούν τα απόβλητα αναζητώντας τα φθαρμένα και νεκρά κύτταρα και κυτταρικά συντρίμμια.

Ενώ λοιπόν στην πρώτη περίπτωση – την κατανάλωση ολόκληρων συνάψεων από τα αστροκύτταρα, η ερευνητική ομάδα δεν είναι σε θέση να καταλήξει ακόμα αν είναι χρήσιμη ή επιβλαβής, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την δεύτερη.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να διαχειριστείς το φόβο της ηλικίας

Τα αποτελέσματα σε αυτή την περίπτωση αφορούν τη χρόνια έλλειψη ύπνου. Σχετίζονται δε με τον εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας και ασθένειες του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ.

Αν λοιπόν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι είχατε αρκετούς λόγους να μην χάνετε τον ύπνο σας η επιστήμη μόλις σας έδωσε έναν ακόμα. Αν πάλι είσαστε ακόμα σε αυτούς που δεν θεωρούν την έλλειψη ύπνου ιδιαίτερα σημαντική ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα.

Comments

comments