η-χαρά-σε-κάνει-καλύτερο

Όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι. Πόσοι ωστόσο προσπαθούμε πραγματικά να πετύχουμε;

«Σκοπός της ζωής μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι», είπε κάποτε ο Δαλάι Λάμα. Αν και αυτό είναι μία πρόταση με την οποία κανένας δεν πρόκειται να διαφωνήσει πόσο συνειδητά προσπαθούμε όλοι να κερδίσουμε την ευτυχία;

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το συναίσθημα της χαράς μας προσφέρει πολλά συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Οι χαρούμενοι άνθρωποι υπερτερούν σε πολλούς τομείς της ζωής γεγονός που κάνει φανερό ότι το ίδιο αυτό το συναίσθημα δεν είναι μόνο στόχος αλλά ταυτόχρονα και μέσο για να γίνουμε καλύτεροι.

  1. Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πολύ περισσότερο παραγωγικοί

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ερευνών: τα να είσαι χαρούμενος σε κάνει κατά 10% πιο παραγωγικό. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι με το να παραπονιέσαι συνέχεια για αυτά που έχεις ή δεν έχεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να σπαταλάς άσκοπα την ενέργειά σου. Μια ενέργεια που θα σε βοηθούσε να πετύχεις πράγματα αν εστίαζες σε αυτά.

  1. Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι περισσότερο υγιείς

Θέλεις να παραμείνεις υγιής; Κάνε τη χαρά αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν την τάση να φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο υιοθετώντας συνήθειες που τους βοηθάνε να προστατέψουν την υγεία τους. Αρκεί να σκεφτείς πόσες πραγματικά βλαπτικές συνήθειες έχουν συνδεθεί περισσότερο ή λιγότερο άμεσα με τη θλίψη. Μπορείς να το δεις στον εαυτό σου. Μπορείς να το δεις στους γύρω σου. Και η επιστημονική έρευνα το αποδεικνύει.

  1. Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι περισσότερο ικανοί να βλέπουν τη ζωή με θετικό τρόπο
Πρέπει να διαβάσεις  Η ευγενής τέχνη του να λες «δε γαμιέται»

Ξέρεις πολλά είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό ανάλογα με την οπτική με την οποία αποφασίζεις να τα δεις. Μπορεί δε κανείς να διηγηθεί πολλές ιστορίες για το πώς μια τέτοια στιγμή άλλαξε τη ζωή κάποιων δραματικά. Άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο.

Η θετική οπτική μπορεί να σε βοηθήσει δίνοντάς σου τη δύναμη να προχωρήσεις μπροστά. Και τόσο πιο ικανός είναι κανείς να σκέφτεται θετικά όσο περισσότερο χαρούμενός είναι.

  1. Οι χαρούμενοι άνθρωποι δημιουργούν καλύτερες σχέσεις

Αν είσαι εθισμένος στο να σκέφτεσαι αρνητικά είναι σχεδόν απίθανο να μην βρεις ψεγάδια σχεδόν σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις. Αν πάλι είσαι δυστυχισμένος αυτό που αναζητάς είναι κυρίως να πάρεις τη χαρά που σου λείπει. Όταν σε οποιαδήποτε σχέση – ερωτική ή κοινωνική, είναι και οι δύο χαρούμενοι, η σχέση αποκτάει πιο γερά θεμέλια. Γίνεται πιο στέρεα και πιο ουσιαστική.

  1. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν τα πράγματα που επιθυμούν

Ξέρεις σε αυτό τον κόσμο το θετικό έλκετε από το θετικό. Αν ωστόσο εσύ όταν η μια νέα ευκαιρία ή μια καινούργια προοπτική ανοίγεται μπροστά σου είσαι απασχολημένος με το να γκρινιάζεις για αυτά που δεν έχεις, τη έχασες. Και ίσως να πρέπει να περάσουν μπροστά από τα μάτια σου πολλές χαμένες ευκαιρίες μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι τα καλά πράγματα συμβαίνουν στους χαρούμενους ανθρώπους όχι για τι είναι απλά πιο τυχεροί, αλλά γιατί τι ίδιο το γεγονός ότι είναι χαρούμενοι τους δίνει την ικανότητα να βλέπουν και να αρπάζουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες.

Comments

comments