Δημιούργησε-ευκαιρίες

Πως μπορείς να αναγνωρίσεις οτιδήποτε αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό που αναζητάς;

Για αυτό το λόγο φτιάξαμε μία μικρή λίστα με όλα εκείνα τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε μια πρόταση, μια ιδέα αποτελεί μια ευκαιρία για να πετύχεις τους στόχους σου.

Χωρίσαμε την παρακάτω λίστα σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη βρίσκονται τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν να κάνουν με το πώς νοιώθεις εσύ απέναντι σε μια ιδέα ή μια πρόταση. Στη δεύτερη αυτά που πρέπει να εξετάσεις ως προς την ίδια την ιδέα ή την πρόταση.

Τέλος μπορείς να δεις τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξασκήσεις την ικανότητά σου να αναγνωρίζεις πότε μια πρόταση ή μία ιδέα είναι πραγματική ευκαιρία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ευκαιρίας

Α. Χαρακτηριστικά μιας ευκαιρίας που σχετίζονται με εσένα

 1. Μια ευκαιρία φέρνει στο μυαλό σου νέες ιδέες

Μία πραγματικά καλή ιδέα ή πρόταση είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει το μυαλό σου γεμίζοντάς το με καινούργιες ιδέες που αναπτύσσουν την αρχική. Αυτή η έξαρση δημιουργικότητας είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι πρόκειται για κάτι καλό.

 1. Προωθεί την προσωπική σου ανάπτυξη χωρίς να αλλάζει αυτό που είσαι

Μια ευκαιρία δεν σημαίνει ότι είναι καλή για όλους. Θα πρέπει να ταιριάζει στα δικά σου θέλω και στις δικές σου αξίες. Θα πρέπει μέσα από αυτή εσύ να γίνεσαι καλύτερος χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να γίνεις ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που θα ξεκινήσεις να καταλήξει να σε καταπιέζει.

 1. Δε σε κουράζει, αντίθετα σε γεμίζει ενέργεια
Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να θέτεις στόχους που πραγματικά θα ακολουθήσεις

Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις μια ευκαιρία. Αν και μόνο στην ιδέα να ξεκινήσεις νοιώθεις ότι βαριέσαι τότε άστο καλύτερα. Μια πραγματική ευκαιρία σε γεμίζει ενέργεια και διάθεση να δώσεις σε αυτή τον εαυτό σου.

 1. Έρχεται στο σωστό timing

Το timing είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για ευκαιρίες σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας κι αν τις συναντάμε. Ακόμα κι αν βρεις τη γυναίκα των ονείρων σου μικρή σημασία έχει αυτό αν εσύ δεν είσαι σε φάση που θέλεις να δεσμευτείς.

Β. Χαρακτηριστικά μιας ευκαιρίας που σχετίζονται με τη φύση της

 1. Δεν είναι τέλεια

Μην περιμένεις να βρεις την τέλεια ευκαιρία. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Αν μείνεις μόνο στα αρνητικά σημεία είναι πολύ πιθανό ότι βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Μάθε λοιπόν να αναγνωρίζεις μια ευκαιρία ακόμα και με τα ελαττωματικά της σημεία αποδεχόμενος την ατελή φύση της.

 1. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα μέσα που είναι διαθέσιμα σήμερα

Μια ιδέα μπορεί να είναι εξαιρετική. Ωστόσο να μην είναι πραγματοποιήσιμη. Τουλάχιστον όχι με τα μέσα που διαθέτει κάποιος τη δεδομένη στιγμή. Αποτελεί σοφία όχι μόνο να αναγνωρίζεις την αξία μιας ιδέας ή μιας πρότασης, αλλά παράλληλα να είσαι σε θέση να γνωρίζεις πότε αυτή είναι εφαρμόσιμη.

 1. Λαμβάνει υπόψιν της τις αποτυχίες και τα μειονεκτήματα αντίστοιχων μοντέλων ή προτάσεων

Ποια είναι τα σημεία στα οποία σκόνταψαν παρόμοιες ιδέες; Πως μπορείς να ξεπεράσεις αυτούς τους σκοπέλους. Τι είναι αυτό που εσύ μπορείς να δώσεις και οι άλλοι υστερούν;

Αυτά είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση ιδιαίτερα αν πρόκειται να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο.

 1. Έχει τη δική της δυναμική
Πρέπει να διαβάσεις  Αν θελεις πραγματικα να πετυχεις τους στοχους σου σκεψου ότι τους εχεις ηδη πετυχει

Φυσικά και θα χρειαστεί δουλειά. Αν ωστόσο είσαι αναγκασμένος να είσαι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή για μεγαλύτερο διάστημα από όσο αντέχεις ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς πόσο τελικά μεγάλη είναι αυτή η ευκαιρία.

Μια πραγματική ευκαιρία χρειάζεται φυσικά δράση ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να σου αποδίδει χωρίς να έχει ανάγκη να σπαταλάς μονίμως ενέργεια.

 

Πώς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναγνωρίσει μια ευκαιρία

 1. Συναναστρέψου με δημιουργικούς ανθρώπους

Ποιος τρόπος θα ήταν καλύτερος για να μάθεις να αναγνωρίζεις μια ευκαιρία από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους που αυτό είναι το δυνατό τους σημείο; Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι σε αυτόν τον τομέα ιδανικοί δάσκαλοι και η συναναστροφή μαζί τους μπορεί να γίνει για εσένα το καλύτερο μάθημα.

 1. Γράψε οτιδήποτε σου δημιουργεί έκπληξη

Αν θέλεις πραγματικά να είσαι έτοιμος να αναγνωρίσεις την επόμενη ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί θα πρέπει να είσαι ανοικτός στις εκπλήξεις. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό από το να καταγράφεις καθετί που σου δημιουργεί το παραπάνω συναίσθημα.

 1. Να είσαι ανοικτός απέναντι σε ανορθόδοξες προτάσεις

Ξέρεις πολλά από όσα θα σε ξενίσουν στην αρχή μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικές ευκαιρίες. Γενικά ο περισσότερος κόσμος έχει την τάση να κλείνεται απέναντι σε οτιδήποτε θεωρεί παράξενο ρισκάροντας να χάσει κάτι που μπορεί τελικά να είναι πολύ ενδιαφέρων.

Comments

comments