Δυνατή - Σχέση

Μου αρέσει να ακούω. Έχω μάθει πολλά από την προσεκτική ακρόαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε ποτέ. Ernest Hemingway

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε ποτέ. Ακόμα και όταν δείχνουν ότι το κάνουν. Είναι γεγονός. Η σημερινή εποχή πάσχει πραγματικά από ακροατές.

Σύμφωνα με την Margaret J. Wheatley η ακρόαση δεν απαιτεί τίποτα άλλο από απλά να είμαστε παρόντες. Πόσο εύκολο είναι να το κάνει αυτό κανείς σε μια εποχή που έχουμε μάθει να κινούμαστε ολοένα και γρηγορότερα;

Θέλω ωστόσο για μία στιγμή να σκεφτείς κάτι:

Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην επιτυχία;

Αυτός που μιλάει ακατάπαυστα ή αυτός που έχει μάθει να ακούει προσεχτικά;

Η ικανότητα να ακούς είναι ένα από τα βήματα που θα σε οδηγήσουν όχι μόνο στην επιτυχία αλλά και την στην ευτυχία. Και είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει.

  1. Σου επιτρέπει να κτίσεις βαθύτερες σχέσεις

Όταν αφήνεις κάποιον να εκφράσει τις σκέψεις του, σου δίνεται η δυνατότητα να τον καταλάβεις καλύτερα. Και όσο περισσότερο κατανοείς αυτό που βρίσκεται πέρα από την επιφάνεια χτίζεις τα θεμέλια μιας σχέσης που ξεπερνά το επίπεδο της απλής κοινωνικής συναναστροφής και προχωράει σε κάτι που είναι περισσότερο αληθινό, περισσότερο ουσιαστικό και περισσότερο βαθύ.

  1. Μπορείς να μάθεις πραγματικά σπουδαία πράγματα

μυαλό-και-επιτυχία

Οι καλοί ακροατές γίνονται καλοί μαθητές. και αυτό ισχύει και για την ενήλικη ζωή. Κυρίως για την ενήλικη ζωή.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που στα λόγια κάποιου μπορούμε ακόμα και να βρούμε τη λύση για κάτι που μας απασχολεί. Είναι πολύ συχνό επίσης να μην το ακούσουμε ποτέ. Είτε γιατί δεν του δώσαμε ποτέ την ευκαιρία να ειπωθεί. Είτε γιατί απλά δεν του δώσαμε σημασία.

Πρέπει να διαβάσεις  Τύχη: Σύμπτωση ή Αποτέλεσμα;

Και στις δύο περιπτώσεις δεν ακούγαμε.

  1. Μπορείς να αποφύγεις λάθη που αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα έκανες

Έχοντας διδάξει σε τάξη παρατήρησα πολλές φορές του μαθητές μου να κάνουν ακριβώς το λάθος που τους λέω να μην κάνουν. Και αυτό συχνά συμβαίνει μερικά λεπτά αφού το έχω επισημάνει. Σκέψου το σαν να λες σε κάποιον μη σηκώσεις την κόκκινη καρτέλα και την επόμενη στιγμή σηκώνει την καρτέλα που δεν πρέπει.

Αυτό συμβαίνει και στη ζωή εκτός τάξης. Το αστείο είναι ότι αφού κάνουμε τελικά το λάθος μπορεί και να θυμηθούμε αχνά ότι κάπου έχουμε ακούσει για αυτό.

  1. Δίνεις την εντύπωση ευφυούς ανθρώπου που έχει αντίληψη

επιτυχία-και-ευτυχία

Η ικανότητα να ακούς τους άλλους είναι δείγμα περιέργειας. Και αυτό εκλαμβάνεται ως στοιχείο αντίληψης και ευφυΐας. Η παραπάνω εικόνα ενισχύεται από το γεγονός ότι η προσεκτική ακρόαση σου δίνει την ικανότητα να κάνεις έξυπνα σχόλια και καίριες παρεμβάσεις.

  1. Κατανοείς καλύτερα τους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψης τους

Σε πολλές επαγγελματικές σταδιοδρομίες ο κατανοείς τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας. Για να τους κατανοήσεις όμως πρέπει να τους ακούσεις. Και τόσο καλύτερος γνώστης γίνεσαι της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όσο καλύτερος ακροατής είσαι.

Με απλά λόγια η προσεκτική ακρόαση σου δίνει μια δεξιότητα που χρειάζεσαι για να πετύχεις στον επαγγελματικό στίβο.

  1. Γίνεσαι καλύτερος φίλος

χαρούμενες-διακοπές

Ακούγοντας με προσοχή τα σκέψεις και τις εμπειρίες κάποιου σημαίνει ότι του δίνεις σημασία. Και αυτός που έχεις απέναντί σου καταλαβαίνει ότι νοιάζεσαι. Νοιάζεσαι για αυτό. Νοιάζεσαι για την ευτυχία του. Και αυτή είναι η αρχή μιας φιλίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Μια σοφή γριά κουκουβάγια ζούσε σε μια βελανιδιά,

Όσο περισσότερο έβλεπε τόσο λιγότερο μιλούσε

Όσο λιγότερο μιλούσε, τόσο περισσότερο άκουγε.

Γιατί δεν μπορούμε όλοι να είμαστε σαν αυτό το σοφό γέρικο πουλί;

– άγνωστος συγγραφέας

Comments

comments