ποιοτικός-ύπνος

Το σαββατοκύριακο ήταν υπέροχο. Χαλάρωσες. Ξεκουράστηκες. Βγήκες. Είχες την ευκαιρία να δεις φίλους, κάτι που σπάνια προλαβαίνεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ένα ακόμα σαββατοκύριακο ήρθε και…πέρασε. Και εσύ είσαι και πάλι αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της Κυριακής. Αργά όπως και κάθε μέρα άλλωστε το φως του ήλιου σβήνει δίνοντας τη θέση του στο σκοτάδι.

Κοιτάς το ρολόι σου. Η ώρα του ύπνου πλησιάζει.

Άραγε θα καταφέρεις σήμερα να κοιμηθείς εύκολα;

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυπνίας το βράδυ της Κυριακής. Και υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Κάτι που μπορείς ν δεις παρακάτω.

  1. Το άγχος για αυτά που έχεις να αντιμετωπίσεις μέσα στην εβδομάδα

Είναι γνωστό ότι το άγχος συνδέεται με προβλήματα στον ύπνο. ‘Έτσι αν η δουλεία σου είναι αρκετά πιεστική ή δυσάρεστη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις προβλήματα αυπνίας το βράδυ της Κυριακής.

Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δυσκολεύεσαι να σε πάρει ο ύπνος, είτε ότι ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε τελική ανάλυση το βράδυ της Κυριακής σηματοδοτεί στην ουσία τη μετάβαση στην αρχή της εβδομάδας με όλα τα πιθανά προβλήματα που αυτή φέρνει μαζί της.

 Συμβουλή: Τεχνικές χαλάρωσης για το στρες όπως η αναπνοή μπορεί να σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

  1. Αλλαγές στη βραδινή σου ρουτίνα μέσα στο σαββατοκύριακο

Είναι πολύ συχνό να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τη στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το σαββατοκύριακο. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου εξαιτίας δύο διαδικασιών που συνδέονται με αυτόν.

Έτσι από τη μία πλευρά ο ύπνος κατά τη διάρκεια του πρωινού είναι δυνατόν να μεταβάλλει το φυσικό Κιρκαδικό ρυθμό, τη φυσική δηλαδή τάση που συγχρονίζεται με τα πρότυπα ημέρας – νύχτας.

Πρέπει να διαβάσεις  10 οφέλη του διαβάσματος: Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις να διαβάζεις.

Επιπλέον όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι τόσο πιο εύκολος και βαθύς είναι ο ύπνος μας. Αντίθετα περισσότερος ύπνος μειώνει την ανάγκη για ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιθυμία για ύπνο να καθυστερεί.

Συμβουλή: Προσπάθησε να διατηρήσεις σταθερό το πρότυπο του ύπνου σου χωρίς μεγάλες μεταβολές στη διάρκεια και τις ώρες που κοιμάσαι και ξυπνάς. Χρησιμοποίησε ξυπνητήρι το σαββατοκύριακο αν αυτό είναι απαραίτητο και φρόντισε να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες τις καθημερινές.

  1. Η Μείωση της φυσικής σου δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που οι εργασία τους σχετίζεται με κάποιας μορφής σωματική καταπόνηση. Κάποιο άλλοι ασχολούνται έντονα σε καθημερινή βάση με κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Η ανάγκη χαλάρωσης το σαββατοκύριακο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Αυτό με τη σειρά του είναι πολύ πιθανό να σε κάνει να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς.

Συμβουλή: προσπάθησε να διατηρήσεις κάποια μορφής σωματική άσκηση και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

  1. Μεγαλύτερη κατανάλωση Αλκοόλ και καφεΐνης

Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα αδενοσίνης προκαλώντας υπνηλία.  Ωστόσο μεταβολίζεται γρήγορα από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιθυμία για ύπνο να σβήνει.

Για την καφεΐνη, είναι πολλά τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος τους. Αυτή η ευαισθησία ποικίλει. Έτσι σε κάποιους αρκεί η μείωση της πρόσληψης μετά τα μέσα του απογεύματος, ενώ σε άλλους προκαλούνται προβλήματα από την κατανάλωση της μετά το μεσημέρι.

Συμβουλή: Αν υποφέρεις από αυπνία απέφυγε το αλκοόλ το βράδυ. Ως προς την καφεΐνη(όχι μόνο τον καφέ αλλά και τα άλλα ροφήματα που την περιέχουν), απέφυγε την καθυστερημένη δόση προκειμένου να εξακριβώσεις αν σε ενοχλεί.

Comments

comments