Η επιτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται κόπο, συγκέντρωση, προσπάθεια και φυσικά καθημερινή αφοσίωση! Ο εγκέφαλος εξασκείται και βελτιώνεται όπως όλοι οι μύες του σώματος, δηλαδή με καθημερινή προπόνηση και σωστή διατροφή και αν το εκμεταλλευτείς σωστά αυτό θα βγεις πραγματικά κερδισμένος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι παγκοσμίως μοιράζονται κάτι κοινό: έχουν ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα που τους βοηθάει να βελτιωθούν ψυχικά και πνευματικά.

Αν λοιπόν θέλεις κι εσύ να ξεχωρίσεις και να δεις τα επαγγελματικά σου όνειρα να γίνονται πραγματικότητα, χρειάζεσαι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς γνώσεις. Διάβασε την καθημερινή ρουτίνα που βοήθησε 5 μεγάλες προσωπικότητες να φτάσουν στην κορυφή και στη συνέχεια δες τις συμβουλές μας για να δημιουργήσεις το δικό σου καθημερινό πρόγραμμα.

Jack DorseyΔιευθύνων Σύμβουλος της Square και Ιδρυτής του Twitter

Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Dorsey είχε δηλώσει ότι δούλευε 8 ώρες την ημέρα σε κάθε δουλειά του, δηλαδή περίπου16 ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και πραγματικά είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορούν να χωρέσουν σε αυτές τις ώρες. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα όμως ήταν να είναι πολύ πειθαρχημένος και πολύ πρακτικός

Το κόλπο του Dorsey για να διατηρήσει την παραγωγικότητα του σε υψηλά επίπεδα παρά τις πολλές ώρες δουλειάς, είναι να βάζει διαφορετικούς στόχους κάθε μέρα. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, κάθε εργάσιμη ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο τομέα της επιχείρησης και στις δύο εταιρείες.

Ακολουθεί το πρόγραμμα με τους στόχους της εβδομάδας του όπως το παρουσίασε ο ίδιος:

Δευτέρα: Διαχείριση και λειτουργία της εταιρείας

Τρίτη: Προϊοντική ανάπτυξη

Τετάρτη: Μάρκετινγκ και επικοινωνία

Πέμπτη: Προγραμματιστές και συνεργάτες

Παρασκευή: Εταιρική κουλτούρα και στρατολόγηση

Ο Dorsey λέει ότι αυτή η μέθοδος των θεματικών ημερών τον βοηθά να μείνει συγκεντρωμένος ακόμα και όταν τον διακόπτουν: «Είναι Τρίτη. Ότι έκτακτο κι αν συμβεί μέσα στη μέρα και με διακόψει ξέρω ότι θα πρέπει να εστιάσω στον τομέα των προϊόντων σήμερα»

Πρέπει να διαβάσεις  Πως το να κρίνεις τους άλλους καταστρέφει την υγεία σου

16 ώρες την ημέρα μπορεί να ακούγεται υπερβολή, αλλά ο Dorsey βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του τα Σαββατοκύριακα:

«Το Σάββατο φεύγω και πηγαίνω πεζοπορία, ενώ η Κυριακή είναι μέρα σκέψης, έμπνευσης, στρατηγικής οργάνωσης και προετοιμασίας για την εβδομάδα. Είναι πολύ χαλαρωτικό να γνωρίζεις ότι μετά την δύσκολη εβδομάδα σε περιμένει ένα ήρεμο σαββατοκύριακο.»

Tim FerrisΣυγγραφέας

Το να είσαι επιτυχημένος συγγραφέας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα και δεν το καταλαβαίνουν πολλοί. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι σπάνιο να ρωτάνε συχνά τον Tim Ferriss τι κάνει όλη την ημέρα εφόσον δεν είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε κάποιο γραφείο. Όπως απαντάει ο ίδιος «Αυτό που αγαπώ στο καθημερινό μου πρόγραμμα είναι ότι δεν είναι ποτέ το ίδιο – κάθε μέρα είναι διαφορετική, ανάλογα με το τι έχω να κάνω».

Μπορεί να είναι διαφορετική η κάθε ημέρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, έχει ορισμένους γενικούς κανόνες για την οργάνωση του χρονοδιαγράμματος του: οι Δευτέρες και οι Παρασκευές είναι σχεδόν κατά κανόνα αφιερωμένες σε τηλεφωνήματα με τους συνεργάτες του, όμως σε κάθε περίπτωση, πριν ή μετά προηγείται ή έπεται ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο. Τις Δευτέρες επίσης, κάνει γενική προετοιμασία και ιεράρχηση για την εβδομάδα, καθώς και γενικές εργασίες διαχείρισης.

Η καθημερινότητα του είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και επιλέγει ο ίδιος τι θέλει να κάνει την κάθε μέρα, προγραμματίζοντας ανάλογα τη διάθεση του τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Leo BabautaΑρθρογράφος – Ιδρυτής του ZenHabits

Μια πρωινή ρουτίνα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για να αρχίσεις την ημέρα σου με τον καλύτερο τρόπο. Ο Leo Babauta, ιδρυτής του Zen Habits αποκάλυψε την ιδανική πρωινή ρουτίνα γι ‘αυτόν:

  • Ξυπνάω στις 4.30 το πρωί και πίνω νερό.
  • Θέτω τις 3 σημαντικότερες προτεραιότητες της ημέρας.
  • Φτιάχνω πρωινό για τα παιδιά κι εμένα.
  • Τρώω πρωινό και διαβάζω
  • Γυμνάζομαι (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, ενδυνάμωση, ή ακόμα και σκάψιμο στον κήπο) και κάνω διαλογισμό
  • Κάνω ντους
  • Ξυπνάω τη γυναίκα και τα παιδιά μου στις 6.30

Η ρουτίνα του Leo είναι να ξεκινήσει την ημέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

Πρέπει να διαβάσεις  Καινούργια Χρονιά: Πραγματοποίησε τα Όνειρά σου

«Ο λόγος που μου αρέσει να έχω μία συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα είναι ότι δίνει έναν σκοπό στην κάθε μέρα μου και ταυτόχρονα με βοηθάει να φέρνω εις πέρας κάποια πράγματα κάθε πρωί, πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ στους στόχους μου.»

Ένα από τα κεντρικότερα στοιχεία της πρωινής ρουτίνας του Leo είναι η άσκηση. Μέρα παρά μέρα φροντίζει να κάνει ένα διαφορετικό είδος άσκησης και κάθε πρωί απαραιτήτως διαλογισμό.

David Karp – ιδρυτής του Tumblr

Μία πραγματικά εκπληκτική περίπτωση entrepreneur, ο David Karp δημιούργησε το Tumblr όντας μόλις 21 ετών! Αναφορικά με την καθημερινή του ρουτίνα, αποκάλυψε ότι δεν ανοίγει τα e-mail του μέχρι να φτάσει στην δουλειά του στις 9:30 ή στις 10:00 και αφού κάνει 15 λεπτά χαλαρό περπάτημα από το σπίτι προς το γραφείο κάθε πρωί.

«Αν κάτι είναι εξαιρετικά επείγον, κάποιος θα μου τηλεφωνήσει να μου το πει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μόλις φτάσει στο γραφείο, η διεκπεραίωση των email είναι η πρώτη του δουλειά. Θα ελέγξει τα εισερχόμενά του, κρατώντας δίπλα του ένα σημειωματάριο όπου γράφει μια λίστα με το τι πρέπει να γίνει, ώστε να θέσει τις προτεραιότητες της ημέρας και της εβδομάδας αντίστοιχα.

Barack Obama – Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ

Το να είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και χωρίς την κατάλληλη οργάνωση και ρουτίνα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα είχε αντέξει την καθημερινή πίεση και το άγχος αυτής της θέσης.

Kαταρχάς ο Μπαράκ Ομπάμα όντας Πρόεδρος φροντίζε να έχει πάντα χρόνο για την οικογένειά του. Έτρωγε πρωινό με τη γυναίκα και τις κόρες του κάθε πρωί, προτού τις ετοιμάσει για το σχολείο, στη συνέχεια διάβαζε εφημερίδα και έκανε γυμναστική (βάρη και cardio) όλα αυτά νωρίς το πρωί πριν πάει στο Οβάλ Γραφείο.

Πρέπει να διαβάσεις  Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση στη ζωή σου

Επιπλέον, φρόντιζε πάντα να τρώει δείπνο με την οικογένεια του, όση δουλειά κι αν είχε και στη συνέχεια, αν χρειαζόταν, επέστρεφε στο γραφείο του.

Αφού η οικογένειά του πήγαινε για ύπνο, ο Ομπάμα αναλάμβανε να κλείσει τις υποχρεώσεις της ημέρας. Η κυριότερη δουλειά του ήταν να ξεφυλλίζει τα έγγραφα που του άφηνε το προσωπικό του.

Εφόσον το έκανε αυτό το βράδυ είχε χρόνο να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα ώστε να μην κόβει στιγμές από την οικογένεια του.

Ήταν επίσης πολύ προσεκτικός και φρόντιζε να ελαχιστοποιεί τους περισπασμούς του: «Δεν θέλω να παίρνω εγώ αποφάσεις για το τι τρώω ή τι θα φορέσω, έχω ήδη πολλές αποφάσεις να πάρω μέσα στην ημέρα» είχε πει σε συνέντευξη του.

Διατηρώντας λοιπόν στο ελάχιστο τους περισπασμούς και έχοντας μια σταθερή ρουτίνα κάθε μέρα κατάφερε να βγάλει εις πέρας την πιο απαιτητική ίσως επαγγελματική σταδιοδρομία.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ!

Δες τη λίστα μας με τους 6 τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία επιτυχημένη και παραγωγική καθημερινή ρουτίνα και κάνε τα επαγγελματικά σου όνειρα πραγματικότητα!

Comments

comments