Αποτελέσματα-στρες

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα που να δείχνει πως μια κατάσταση που αφορά το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, από το στρες.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί στην πραγματικότητα να επιδράσει σε κάθε πλευρά της ζωής μας, χειροτερεύοντας της ποιότητά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι για μεγάλο διάστημα – ακόμα και τώρα για πολλούς, θεωρούνταν ως κάτι συνυφασμένο με το σύγχρονο τρόπο ζωής, πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ψάχνουν τρόπους να το καταπολεμήσουν.

Παρακάτω μπορείς να δεις 8 από τις κυριότερες επιδράσεις του στρες στο σώμα.

 

  1. Πονοκέφαλοι

Το στρες συνδέεται άμεσα με τον πονοκέφαλο. Θεωρείται σήμερα ως μία από τις βασικές αιτίες του πλέον κοινού πονοκεφάλου – γνωστό και ως πονοκέφαλο τάσης, σε όλες τις διαβαθμίσεις της έντασής του. Παράλληλα μπορεί όχι μόνο να ξεκινήσει αλλά και να εντείνει τα υπόλοιπα είδη πονοκέφαλου συμπεριλαμβανομένων και των ημικρανιών.

  1. Γαστρεντερικά Προβλήματα

Νεότερες έρευνες συνδέουν το πεπτικό σύστημα με τον εγκέφαλο. Όταν λοιπόν το στρες «παίζει» με τα επίπεδα των ορμονών, το παραπάνω σύστημα είναι από τα πρώτα που επηρεάζονται, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα.

Το χρόνιο στρες από την άλλη επιδεινώνει καταστάσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

  1. Συχνά κρυώματα και λοιμώξεις

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η υψηλότερη αρτηριακή πίεση κουράζουν το κυκλοφοριακό σύστημα αποδυναμώνοντας παράλληλα την ικανότητα του οργανισμού για άμυνα απέναντι σε εξωτερικές εισβολές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να γίνεται περισσότερο ευαίσθητος απέναντι σε κρυώματα και λοιμώξεις.

  1. Αύξηση Βάρους

Το στρες οδηγεί πολύ συχνά στην ανάγκη κατανάλωσης «πρόχειρου» ή «γρήγορου» φαγητού. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης. Το σωματικό βάρος παίρνει την ανιούσα και το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Πρέπει να διαβάσεις  Διαγωνισμός με ΔΩΡΟ 5 βιβλία

Σε ελάχιστες περιπτώσεις το στρες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

  1. Προβλήματα με το στομάχι

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι, όπως ναυτίες, δυσπεψία, κράμπες και πόνοι, είναι από τα συνηθέστερα αποτελέσματα του στρες, καθώς χτυπάνε κατά κανόνα τα άτομα που βρίσκονται κάτω από υψηλές συνθήκες πίεσης.

  1. Κούραση

Πολλές φορές σε περιόδους πολύ πιεστικές νοιώθουμε εξαντλημένοι. Αυτό είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα του στρες και της αύξησης της πίεση που αυτό συνεπάγεται. Η εξάντληση μπορεί να εκδηλωθεί πνευματικά ή σωματικά.

  1. Πόνος στο στήθος ή αίσθημα παλμών

Τα άγχος δημιουργεί έναν κύκλο που μας επηρεάζει ψυχικά και σωματικά δημιουργώντας άγχος το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει περισσότερο στρες. Αυτό με τη σειρά του είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος και αύξηση του κινδύνου για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

  1. Έλλειψη επιθυμίας για sex

Το έντονο στρες επιδρά τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλική επιθυμία μειώνοντας την ανάγκη για σεξ. Σε μια χρόνια κατάσταση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο αναπαραγωγικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας και στα δύο φύλα.

Comments

comments