τρόποι-για-καλύτερη-συγκεντρωση

Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους να βελτιώσει κάποιος την παραγωγικότητά του είναι να καταφέρει να μειώσει τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Αυτό αν και ακούγεται απλό, δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ένα τέταρτο περίπου των εργαζομένων δηλώνει ότι η προσοχή του κατά τις εργάσιμες ώρες περισπάται εξαιτίας του θορύβου για να καταλάβει πόσο εύκολο είναι τελικά να χαθεί πολύτιμος χρόνος χωρίς καν να είναι κάποιος υπεύθυνος.

διάσπαση-προσοχής-στατιστικά

Ακόμα όμως και σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχουν οι εξωτερικοί λόγοι για να μας αποσπάσουν, αυτό κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι να συμβεί. Μπορείς να δεις τους κυριότερους λόγους για αυτό παρακάτω:

 • Ελλιπής Ύπνος
 • Πνευματική κόπωση
 • Άγχος
 • Έλλειψη χρόνου
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο
 • Θέματα που μας απασχολούν εκτός εργασίας

Ο ρόλος της συγκέντρωσης στην βελτίωση της παραγωγικότητας

Το να πιέζει κανείς τον εαυτό του να συγκεντρωθεί όταν είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να το κάνει, μπορεί όχι μόνο να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα να μας τραβήξει προς τα πίσω. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να προσπαθήσει κανείς να παραμείνει συγκεντρωμένος αλλά να αυξήσει την ικανότητά του να πετυχαίνει κάτι τέτοιο με μεγαλύτερη ευκολία και για μεγαλύτερη διάρκεια.

συγκέντρωση-μετά-από-διάσπαση-προσοχής

 

Η βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα παραγωγικότητας που χαρακτηρίζουν κάποιον εργαζόμενο καθώς του δίνει τεράστιο συγκριτικά πλεονέκτημα. Έτσι η παραπάνω ικανότητα βοηθάει μέσα σε άλλα

 • Στην απομόνωση των θορύβων που αποσπούν την προσοχή
 • Στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διευθέτηση της εργασίας
 • Στην αποφυγή λαθών και χρονοβόρων επαναλήψεων
Πρέπει να διαβάσεις  Μπορείς να φτιάξεις τη ζωή που θέλεις. Μάθε πως.

Πως μπορώ να βελτιώσω την ικανότητα συγκέντρωσής μου;

 1. Διάβασμα

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διάβασμα είναι η ενίσχυση κάποιων εγκεφαλικών λειτουργιών και μέσα σε αυτές η βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Η δυνατότητα που δίνει ένα βιβλίο στον αναγνώστη να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι συγκεκριμένο, μπορεί να βελτιώσει την παραπάνω ικανότητα ακόμα και σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση της προσοχής.

 1. Μουσική

Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής όχι μόνο σε σχέση με την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά ακόμα και με την ίδια την παραγωγικότητα. Η σχέση αυτή θεωρείτε πλέον αρκετά σημαντική ώστε να προτείνεται η χρήση της μουσικής για την ενίσχυση της συγκέντρωσης από μικρή ηλικία όπως και η χρήση της σε χαμηλές εντάσεις ως υπόβαθρο στους χώρους εργασίας για την άμεση βελτίωση της παραγωγικότητας.

 1. Βελτίωση της φυσικής κατάστασης

Η σωματική υγεία σχετίζεται άμεσα με την ικανότητα σου να συγκεντρωθείς. Να κοιμάσαι καλά. Να προσέχεις τη διατροφή σου. Να αθλείσαι όταν σου δίνεται η ευκαιρία. Αν το σώμα είναι σε καλή κατάσταση, είναι πιο εύκολο για το μυαλό να ακολουθήσει.

 1. Διαλογισμός

Η άσκηση στο διαλογισμό απαιτεί μίας μορφής συγκέντρωση. Ασκήσου καθημερινά για μερικά λεπτά και είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν.

Διαβασε περισσότερες πληροφορίες για το διαλογισμό και τα οφέλη του στο άρθρο Διαλογισμός ένας μικρός οδηγός για αρχάριους.

 1. Γιόγκα – Πιλάτες

Πρόκειται για δύο είδη άσκησης στα οποία η φυσική ενδυνάμωση συνδέεται άμεσα με την πνευματική. Έχουν δε άριστα ηρεμιστικά αποτελέσματα κάτι που από μόνο του θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι ευκολότερα.

 1. Βελτίωσε το χώρο μέσα στον οποίοι δουλεύεις
Πρέπει να διαβάσεις  Μετατρεποντας το αρνητικό σε θετικο

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αυξήσει κανείς άμεσα τη συγκέντρωσή του σχετίζεται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεσαι. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα είναι βέβαιο ότι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το χώρο προς το καλύτερο δημιουργώντας ένα πιο φιλικό περιβάλλον για να συγκεντρωθείς.

 1. Κάνε μικρά διαλείμματα όταν νοιώθεις ότι αυτό είναι απαραίτητο

 

Comments

comments