καλές-συνήθειες

Ποιος είπε ότι οι σχέσεις είναι εύκολες;

Κοινωνικές ή προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές, μπορούν να γίνουν πραγματικά μεγάλος μπελάς. Καθώς δεν είναι σπάνιο διαφορετικοί άνθρωποι να κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος, έρχεται κάποιες φορές η στιγμή που μένεις με στόμα ανοικτό να αναρωτιέσαι «μα τι είπα;» ή «μα τι έκανα;».

Φυσικά όλοι έχουμε δει κατά καιρούς αυτό τον «κύριο χαρισματικό». Ναι αυτόν εννοώ. Τον τύπο με το χαμόγελο στα χείλη που μοιάζει να κερδίζει εύκολα τη συμπάθεια όλων. Αυτό που φαίνεται ότι ξέρει πάντα αυτό ακριβώς που είναι κατάλληλο να πει ή να κάνει.

Και φυσικά έρχεται αναπόφευκτα το ερώτημα: είναι τελικά η επιτυχία στις κοινωνικές σχέσεις ένα χάρισμα για λίγους ή μήπως υπάρχει τρόπος εγώ, εσύ, όλοι μας να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε αυτό το δύσκολο στίβο;

Πως μπορείς να γίνεις ο κος Ακαταμάχητος

Αποδέξου-αυτά-που-δεν-μπορείς-να-αλλάξεις

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η ικανότητα στην επικοινωνία και τις  διαπροσωπικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέσεις τον εαυτό σου προκειμένου να αρέσεις στους άλλους. Η όλη οπτική του θέματος έχει να κάνει με το πώς μπορείς να οικοδομήσεις εκείνες ακριβώς τις σχέσεις που βασίζονται στην εκτίμηση, το σεβασμό και την καλοσύνη. Κάτι τέτοιο οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ισχυρότερους δεσμούς και μεγαλύτερη υποστήριξη.

Δεν είναι πάντα εύκολο. Ίσως να χρειαστεί να βελτιώσεις κάποιους τομείς της ζωής σου. Μπορείς όμως να είσαι βέβαιος ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνεις.

Να λοιπόν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Βήμα 1ο Προχώρα με Άνεση και Αισιοδοξία

Τα συναισθήματα που βιώνεις έχουν ένα τρόπο να διαχέονται στους γύρω μας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν είσαι νευρικός περνάς αυτό το συναίσθημα στο κοινωνικό σου περιβάλλον. Σκέψου λοιπόν ότι συναντάς κάποιον για πρώτη φορά. Τι εντύπωση θέλεις να του δώσεις;

Πρέπει να διαβάσεις  Πραγματική φιλία είναι να σέβεσαι τις επιλογές του άλλου

Αυτή ενός αισιόδοξου και γεμάτου ενθουσιασμού ανθρώπου ή κάποιου νευρικού που και φοβισμένου;

Να θυμάσαι πάντα ότι τα θετικά συναισθήματα είναι κατά βάση αυτά που αποτελούν το θεμέλιο λίθο σε μία δυνατή και διαρκή σχέση.

Βήμα 2 Μάθε πώς να γίνεις καλός ακροατής

Στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις: «ακούω» και «ακροώμαι». Η δεύτερη χρησιμοποιείται για να δηλώσει αυτή την κατάσταση που υπερβαίνει το απλό ενδιαφέρον για τις λέξεις που ακούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ακούνε. Όμως η ουσιαστική επικοινωνία δεν περιορίζεται στις λέξεις. Γίνεται μάλιστα βαθύτερη όσο  ανακαλύπτεις αυτά που δεν λέγονται με λόγια. Η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου είναι στοιχεία της επικοινωνίας που πολύ συχνά σου λένε περισσότερα από τις λέξεις. Γίνε ο ντεντέκτιβ που θα ανακαλύψει αυτό που πραγματικά θέλει να ακούσεις και να νιώσεις αυτός που έχεις απέναντί σου.

Βήμα 3 Ενσυναίσθηση

Ονομάζεται ενσυναίσθηση και είναι ο θεμέλιος λίθος σε μια αμφίδρομη επικοινωνία. Συχνά αναφέρεται με τη λέξη εμπάθεια που αν και μας παραπέμπει στο μίσος, δηλώνει στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο. Η ενσυναίσθηση αναφέρεται σε αυτή τη βαθιά σύνδεση που προκύπτει όταν είσαι σε θέση να κατανοήσεις τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου και να συμπάσχεις μαζί του. Όπως είναι φυσικό μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσεις σε απίστευτα ισχυρούς δεσμούς.

Βήμα 4 Δώσε προσεκτικές απαντήσεις

Όχι δεν εννοώ πως πρέπει να μασάς τα λόγια σου. Σκέψου ωστόσο με σύνεση τις λέξεις και τα συναισθήματα που θα χρησιμοποιήσεις. Η εμπιστοσύνη όσο δύσκολο κι αν είναι να χτιστεί δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά ένα απλό φύσημα του ανέμου για να διαλυθεί σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα.

Πρέπει να διαβάσεις  Θέλεις να γίνεις πιο γενναιόδωρος φίλος; Μάθε τώρα πως!!

Χρησιμοποίησε όσα κατάφερες να μάθεις μέσα από την προσεκτική ακρόαση. Επαίνεσε το συνομιλητή σου. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις εκτίμηση και ενθάρρυνση.

Βήμα 5 Η Σημασία του Συγχρονισμού στη Συνεργασία

ευτυχία-στη-δουλειά

Οποιαδήποτε σχέση- είτε αυτή είναι προσωπική, είτε επαγγελματική, προκειμένου να προχωρήσεις χρειάζεται μιας κάποια μορφής συγχρονισμό. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι χάνεις την ανεξαρτησία σου. Διατηρώντας αντίθετα τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δυο άνθρωποι χαράσσουν ένα κοινό μονοπάτι που οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα 6 Να είσαι αυθεντικός

Ρώτησα κάποτε μια συνάδελφό μου πως κατάφερνε να συνεργάζεται με ένα άτομο που στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτήριζε κανείς δύσκολο. Είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρη απέναντί της. Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσε.

Ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα πράγματα ξεκάθαρα είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι απέναντι στους άλλους να είναι αυθεντικός. Βάλε τα όριά σου, μάθε τι είναι αυτό που θέλουν οι άλλοι και τι είναι αυτό που σε τελική ανάλυση θέλεις εσύ.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να χτίζεις σχέσεις που βασίζονται πραγματικά στην εμπιστοσύνη.

Βήμα 7 Αναγνώρισε γενναιόδωρα

Η ευγνωμοσύνη και η ενθάρρυνση από τις λέξεις και τις ενέργειες θα ενισχύσουν τους δεσμούς οποιασδήποτε σχέσης. Δες στους άλλους τα θετικά στοιχεία. Άφησέ τους να γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη ζωή σου.

Κάνε το ίδιο και με τον εαυτό σου. Βρες ποιες είναι οι ιδιότητες που σε κάνουν ξεχωριστό. Αυτές είναι που θα χρησιμοποιήσεις για να προσελκύσει8ς άλλους.

 

Comments

comments