Πως να πετύχεις τους στόχους σου

Όλοι έχουμε όνειρα. Τι είναι ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει αυτούς που πετυχαίνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους από τους υπόλοιπους;

 Γιατί κάποιοι απλά ονειρεύονται και κάποιοι άλλοι ζουν;

Σύμφωνα με τον Tony Robbins το να θέτει κανείς στόχους είναι το πρώτο βήμα για να κάνει το αόρατο, ορατό. Οι στόχοι είναι το τιμόνι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του πλοίου της ζωής μας. Χωρίς αυτό, το πλοίο πλέει ακυβέρνητο και το να φτάσει σε ασφαλές λιμάνι είναι θέμα τύχης. Θέμα ευνοϊκών συγκυριών.

Το να βάζει λοιπόν κανείς στόχους είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Το δεύτερο είναι να μάθει πως πρέπει να το κάνει.

πρώτο βήμα για να πετύχεις το στόχο σου

Κι αυτό είναι κάτι που μπορείς κι εσύ να δεις παρακάτω.

 

  1. Οι στόχοι που βάζεις πρέπει να είναι εφικτοί και η πραγματοποίησή τους να εξαρτάται από εσένα

Αν ο στόχος που βάζεις είναι να κερδίσεις το Λόττο, τότε λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι σου να το πετύχεις. Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι καν σίγουρος αν στην πραγματικότητα πρόκειται για στόχο.

Οι υψηλές προσδοκίες δεν είναι κακό. Αντίθετα. Αν ωστόσο δεν συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης το ρίσκο της αποτυχίας είναι μεγάλο. Και εδώ είναι που πρέπει να προσέξεις καθώς αν βάλλεις τον πήχη πολύ ψηλότερα από αυτό που πραγματικά μπορεί να γίνει είναι πιθανόν η αποτυχία να σε ρίξει κάτω δυσκολεύοντας το να ξανασηκωθείς.

Υπάρχει ωστόσο διαφορά ανάμεσα στις υψηλές προσδοκίες και σε κάτι που είναι ανεφάρμοστο ή σε κάτι που το να το πετύχεις δεν εξαρτάται από εσένα.

  1. Οι στόχοι που βάζεις πρέπει να είναι συγκεκριμένοι

Οι πολύ γενικοί στόχοι μπορούν να σου δώσουν μία γενική εικόνα αυτού που αναζητάς στη ζωή σου. Δεν θα σε βοηθήσουν ωστόσο να τους πετύχεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Το μυστικό για να φτάσεις στην κορυφή

Ένας τέτοιου είδους στόχος είναι ένα καλό ξεκίνημα ωστόσο μόνος του δύσκολα θα επιδράσει ως ένα ισχυρό κίνητρο με μεγάλη διάρκεια. Όπως και στην παραπάνω περίπτωση μπορούμε περισσότερο να μιλήσουμε για ένα όνειρο παρά για ένα στόχο, ο οποίος με βάση την ίδια τη σημασία της λέξης αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο.

  1. Κάθε μεγαλύτερος στόχος θα πρέπει να χωρίζεται σε μικρότερα βήματα

Ακόμα κι αν ένας στόχος είναι εφικτός και συγκεκριμένος και πάλι μπορεί να χωριστεί σε λιγότερα ή περισσότερα επιμέρους βήματα. Αυτή η τακτική μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους.

Και όχι άδικα καθώς παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Έτσι από τη μία πλευρά σου επιτρέπει να ελέγχεις την πορεία σου ενώ παράλληλα κάθε μικρότερος στόχος που πετυχαίνεις είναι μία επιβράβευση που σου δίνει μεγαλύτερη δύναμη να προχωρήσεις.

  1. Για κάθε στόχο θα πρέπει να μπαίνει ένα χρονικό πλαίσιο

Το να βάζει κανείς χρονικά πλαίσια έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στο να γίνει κανείς περισσότερο παραγωγικός. Το χρονικό όριο λειτουργεί ως κίνητρο. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο αόριστο είναι κάτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Αντίθετα ένα στενότερο όριο μας βοηθάει να επικεντρωθούμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Χωρίς χρονικό ορίζοντα υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιους να μην ξεκινήσουν ποτέ την πορεία τους.

  1. Εξασκήσου στο να πετυχαίνεις τους στόχους σου ξεκινώντας από κάτι απλό, καθημερινό και εύκολο

Η σωστή συμπεριφορά απέναντι στους στόχους κτίζεται. Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι θέμα εξάσκησης. Καθένας λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει από μικρά, καθημερινά πράγματα.  Θα πρέπει ωστόσο να θυμάσαι ότι όσο μικρό κι αν είναι αυτό που έχεις βάλλει ως στόχο είναι σημαντικό να μείνεις πιστός σε αυτό. Ακόμα και κάθε μέρα. Ακόμα κι αν κάποιες μέρες δεν είναι τόσο εύκολο.

Πρέπει να διαβάσεις  Θέλεις να δημιουργήσεις δική σου επιχείρηση: Αυτά είναι τα 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Ήξερα παλιά κάποιον που όντας φανατικός καπνιστής αποφάσιζε κάποιες μέρες το χρόνο να μην καπνίσει. Δεν το έκοβε. Απλά δεν κάπνιζε όποτε αποφάσιζε αυτός. Κάποια στιγμή τον ρώτησα

Γιατί το κάνεις αυτό;

Δυναμώνω τη θέλησή μου, μου απάντησε.

Κάθε μικρός στόχος σε δυναμώνει κάνοντάς σε ικανό να πετύχεις καινούργια δυσκολότερα πράγματα.

  1. Δεσμεύσου απέναντι στους στόχους που θέτεις

Η δέσμευση είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για κάποιον που πραγματικά θέλει να πετύχει τους στόχους του. Αν έχεις αποφασίσει ότι θα κάνεις κάτι θα πρέπει να το κάνεις μένοντας πιστός σε αυτό ακόμα κι αν είναι δύσκολο. Για κάποιον που κάνει δίαιτα δέσμευση είναι να μένει πιστός στο διαιτολόγιο που του έχουν δώσει. Ακόμα κι αν γύρω είναι όλοι με ένα γλυκό στο χέρι. Για έναν πρώην καπνιστή να μην ξαναβάλει τσιγάρο στο στόμα του. Δέσμευση επίσης σημαίνει πως ακόμα κι αν αποτύχεις θα σηκωθείς και θα συνεχίσεις την πορεία σου.

  1. Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για κάθε στόχο που πετυχαίνεις

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνάνε να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για τις επιτυχίες τους. Αυτό είναι λάθος. Όσο μικρός κι αν είναι ο στόχος που έχεις πιάσει, τον έβαλες και τον πέτυχες. Αξίζεις επιβράβευση για αυτό. Θα σε κάνει να αισθανθείς καλά. Θα σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις.

Θα σου έλεγα μάλιστα πως το καλύτερο που έχεις να  κάνεις είναι μαζί με το στόχο να γράφεις και την επιβράβευση. Ξέρω πολλούς πετυχημένους ανθρώπους που το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο χτίζεις τη σωστή νοοτροπία της επιτυχημένης συμπεριφοράς κάτι που θα σου δώσει ώθηση να ανέβεις ακόμα ψηλότερα.

Comments

comments