ξεκίνα-τη-μέρα-με-διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι ένα δημοφιλές θέμα το τελευταίο διάστημα. Ακούς παντού για αυτόν. Διαβάζει για αυτόν.

Και όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε καυτό θέμα που συζητιέται πολύ και από πολλούς είναι φυσικό να δημιουργηθούν γύρω από αυτό πολλοί μύθοι και παρεξηγήσεις.

Το άρθρο αυτό αποτελεί το πρώτο από τρία μέρη με θέμα τος μύθους που αναπτύσσονται γύρω από το διαλογισμό. Σε αυτό το μέρος ασχολούμαστε με τις παρανοήσεις σε σχέση με το τι είναι ο διαλογισμός.

 Μύθος # 1: Ο διαλογισμός αφορά μόνο την εστίαση της προσοχής και τη συγκέντρωση

Είναι λάθος να αντιλαμβάνεται κανείς το διαλογισμό ως ένα μόνο πράγμα. Στην εξερεύνησή του μπορείς να συναντήσεις πολλές παραδόσεις και πολλές διαφορετικές τεχνικές που το συνδετικό τους στοιχείο είναι ότι αποσκοπούν στην εξάσκηση του μυαλού.

Η αλλαγή της κατάστασης συνειδητότητας, η ηρεμία, η αυτογνωσία και η καθαρότητα του νου είναι αυτά που επιδιώκεις. Μπορείς ωστόσο να τα κατακτήσεις μέσα από πολύ διαφορετικές τεχνικές και πρακτικές.

Η συγκέντρωση και η εστίαση της προσοχής είναι απλά δύο από αυτές.

Μύθος # 2: Ο διαλογισμός είναι ταυτόσημος με την mindfulness

Ο διαλογισμός και η κατάσταση που είναι γνωστή ως mindfulness συγχέονται συχνά μέχρι του σημείου να θεωρούνται ταυτόσημες.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει εξαιτίας του αόριστου ορισμού και των δύο παραπάνω εννοιών όπως και του εύρους των καταστάσεων που καλύπτονται με τις συγκεκριμένες λέξεις.

Έτσι ο διαλογισμός μπορεί να οριστεί ως μία ευρεία κατηγορία πρακτικών που στοχεύει στην αυτορρύθμιση και τη διαχείριση του μυαλού.

Η mindfulness από την άλλη χαρακτηρίζεται ως η κατάσταση στην οποία είμαστε παρόντες έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει. Και με αυτή την έννοια αποτελεί μία από τις πρακτικές του διαλογισμού που όπως όμως είπαμε και παραπάνω δεν περιορίζεται σε μία και μοναδική πρακτική.

Πρέπει να διαβάσεις  2 Τρικ για να μετατρέψεις κάτι που μισείς σε καθημερινή συνήθεια

Μύθος # 3: Διαλογισμός σημαίνει ότι αδειάζεις το μυαλό σου

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ κοινός μύθος. ¨ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια του διαλογισμού δεν θα πρέπει να σκέφτεσαι τίποτα. Να αδειάζεις εντελώς το μυαλό σου.

Πολλοί είναι αυτοί που χάνουν την ουσία προσπαθώντας να παλέψουν τις σκέψεις τους. Κι αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο.

Ο διαλογισμός αναφέρεται στο να καταφέρεις να κάνεις τις σκέψεις σου λιγότερο ενοχλητικές. Αυτός είναι ο στόχος. Όχι η πρακτική. Προσπαθώντας να μπλοκάρεις τις σκέψεις σου αυτό που καταφέρνεις είναι να τις κάνεις πιο έντονες, πιο αντιδραστικές στην προσπάθειά σου.

Μύθος # 4: Ο διαλογισμός μπορεί να σου διδάξει δεξιότητες όπως η ανύψωση

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτοί που πραγματικά έχουν εντρυφήσει στα μυστήρια του διαλογισμού είναι ικανοί για υπεράνθρωπα πράγματα όπως η ανύψωση.

Οι περισσότερες ωστόσο παραδόσεις διαλογισμού δεν εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις πρακτικές. Ακόμη κι αν το κάνουν, διδάσκουν ότι αυτές οι δεξιότητες είναι το αποτέλεσμα του διαλογισμού – όχι ο στόχος.

Μύθος # 5: Ο διαλογισμός είναι πνευματικός

Ο καθένας έχει την επιλογή να δει το διαλογισμό ως το μέσο που θα τον φέρει πιο κοντά σε μία Ανώτερη Δύναμη ή θα συντελέσει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του.

Ο ίδιος ο διαλογισμός δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Μύθος # 6: Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική ευεξίας

Σίγουρα τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία και την ευεξία γίνονται ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρα. Όμως ο διαλογισμός δεν είναι εξορισμού μια πρακτική για να μειώσεις το άγχος. Απλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες τεχνικές του για να το κάνεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Το μυστικό του καλού ύπνου σύμφωνα με την επιστήμη

Μύθος # 7: Ο διαλογισμός είναι … (συμπληρώστε μια συγκεκριμένη τεχνική)

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι πολλά πράγματα.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές από διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά μέρη του κόσμου, διαφορετικά σημεία της ιστορίας. Όλα καλύπτονται κάτω από την ομπρέλα του διαλογισμού με την έννοια ότι αναπτύσσουν το μυαλό ή προκαλούν διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης.

Αυτό ωστόσο το πετυχαίνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Διάβασε το δεύτερο μέρος με τους μύθους σε σχέση με το πως γίνεται ο διαλογισμός πατώντας ΕΔΩ.

Διάβασε το τρίτο μέρος με τους μύθους σε σχέση με τα οφέλη του διαλογισμού πατώντας ΕΔΩ.

Comments

comments