χρόνος-που-χάνεις-στη-δουλειά

Θυμάμαι ακόμα την μικρή περίοδο που είχα δουλέψει κάνοντας ουσιαστικά γραμματειακή υποστήριξη. Δεν ντρέπομαι που το λέω: ευτυχώς τις περισσότερες φορές με άφηναν στην ησυχία μου να κάνω τη δουλειά μου. Και με ελάχιστες εξαιρέσεις την έκανα πολύ αποτελεσματικά.

Γιατί το λέω αυτό;

Οι ελάχιστες φορές που σκέφτηκε κάποιος να με βοηθήσει ήταν … πώς να το πω…Ήταν κάπως αντιπαραγωγικές.

Τώρα φυσικό είναι εσύ να πιστέψεις ότι εγώ είμαι κανένας στρυφνός άνθρωπος, δύσκολος στη συνεργασία. Σε διαβεβαιώ ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν η συνεργασία. Είχα ωστόσο συνηθίσει όταν από τότε να επικεντρώνομαι σε αυτό που κάνω. Δυστυχώς αυτό δεν ίσχυε για τους υπόλοιπους στο γραφείο.

Το να σπαταλάει κανείς χρόνο στη δουλειά του δεν ήταν, ούτε είναι καινοτομία της τότε δουλειάς μου. Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2063 ατόμων ηλικίας από 25 έως 64 χρονών, τα 4/5 δήλωσαν ότι σπαταλάνε χρόνο δουλειάς σε δραστηριότητες πέρα από αυτή.

πως-σπαταλάμε-χρόνο΄στην-εργασία

Το πρόβλημα ωστόσο στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις δεν είναι ο χρόνος που διαθέτει κάποιος στο να ξεκουραστεί ή να ξεμπλοκάρει το μυαλό του. Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν κάποιος σπαταλάει χρόνο άσκοπα πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνει.

Παρακάτω μπορείς να δεις τους κυριότερους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο συμβαίνει.

  1. Κινητό τηλέφωνο και μηνύματα

Είναι απίστευτο πόσο μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο. Και για πόσο χρόνο αν μετρήσεις συνολικά όλα τα μικρά τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Επειδή ακριβώς κάθε τηλεφώνημα ή μήνυμα δεν παίρνει πολύ χρόνο δεν το καταλαβαίνεις. Στο σύνολό τους ωστόσο μπορούν πραγματικά να σου τινάξουν όλο το χρονοδιάγραμμα στον αέρα.

  1. Internet και Social Media

Ξεκινάς για λίγο. Θέλεις απλά να ξεκουράσεις το μυαλό σου. Δυστυχώς ελάχιστες φορές μένει κανείς στο λίγο. Η εξερεύνηση στο internet και το χαζολόγημα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε κάνουν πολύ εύκολα να ξεχνιέσαι σπαταλώντας τελικά πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που είχες προγραμματίσει αρχικά.

  1. Κουβέντα με συναδέλφους

Είναι πολύ συνηθισμένο. Αν δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις και να ξεκουράσεις το μυαλό σου. Θέλει ωστόσο προσοχή γιατί εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μία ψιλοκουβέντα η οποία σου τρώει απλά χρόνο χωρίς στην πραγματικότητα να σε ξεκουράζει.

  1. Κάπνισμα

Ως πρώην καπνιστής ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο χρόνο μπορεί να σπαταλήσει κανείς με ένα τσιγάρο στο χέρι. Χωρίς στην πραγματικότητα να κάνει τίποτα. Αν θέλεις να κάνεις διάλειμμα κάνε το έτσι ώστε να μπορέσεις να γυρίσεις στη δουλειά περισσότερο συγκεντρωμένος. Να έχεις ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το κάπνισμα μπορεί να σε οδηγήσει σε περισσότερα διαλείμματα από όσα πραγματικά είναι απαραίτητο.

  1. Ονειροπόληση

Είσαι κουρασμένος. Δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αντικείμενο πάνω στο οποίο δουλεύεις σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή χωρίς στην πραγματικότητα να την βλέπεις.

Πρέπει να διαβάσεις  16 πράγματα που εύχομαι να μου είχαν διδάξει στο σχολείο Μέρος Α

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να κάνεις διάλειμμα. Ακόμα κι αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το κανονικό μπορεί να γίνει περισσότερο παραγωγικό από το να συνεχίσεις να δουλεύεις με το μυαλό σου να βρίσκεται αλλού.

Με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Forbes, είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό – μικρό βέβαια γύρω στο 2%, που σπαταλάει πάνω από 5 ώρες καθημερινά.

Αν λοιπόν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου ξεκίνα από το χρόνο που ξοδεύεις πραγματικά άσκοπα.

Comments

comments