ποιοτικός-ύπνος

Σκέψου  μόνο το παρακάτω. Αν ένα αμάξι κινείται με σταθερή ταχύτητα πότε είναι πιο εύκολο να φτάσει στην απόλυτη ηρεμία;

Όταν φρενάρει απότομα ή όταν ξεκινήσει σταδιακά να χαμηλώνει την ταχύτητά του;

Οι βραδινές ρουτίνες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Κατεβάζουν σταδιακά τους ρυθμούς ενός σώματος που βρίσκεται σε εγρήγορση κάνοντας τη μετάβαση στην κατάσταση του ύπνου ομαλότερη. Και αυτό όπως είπα και παραπάνω, όχι μόνο σε βοηθάει να κοιμηθείς ευκολότερα αλλά και καλύτερα βοηθώντας ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος.

Οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου γίνονται όσο περνάει ο καιρός ολοένα και πιο ξεκάθαρες. Αυτό το γεγονός μαζί με την αύξηση του πληθυσμού που ταλαιπωρείται με προβλήματα σχετικά με τον ύπνο εξαιτίας του καθημερινού στρες και πίεσης κάνει την αναζήτηση τρόπων χαλάρωσης πριν τη βραδινή κατάκλιση επιβεβλημένη.

Αν γυρίσεις πίσω στην παιδική σου ηλικία είναι πολύ πιθανό ότι από τότε ακολουθούσες μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν από τον ύπνο. Πολλοί από αυτούς τους τρόπους συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ρουτίνας 30 με 60 λεπτών.

  1. Διάβασμα

γνωμικά από βιβλία

Η αναμονή του βραδινού παραμυθιού είναι μία από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις. Μεγαλώνοντας πολλοί ενήλικες αντικαθιστούν την παραπάνω συνήθεια με το διάβασμα. Ιδανικά, καλό είναι να διαβάζεις πριν πέσεις στο κρεββάτι. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει  κίνδυνος της αυπνίας.

Απέφυγε ότι έχει να κάνει με τη δουλειά σου και προτίμησε κάποιο περιοδικό ή ευχάριστο ανάγνωσμα που μπορείς εύκολα να κλείσεις στα πρώτα σημάδια του ύπνου.

  1. Προσευχή ή Διαλογισμός

Η προσευχή και ο διαλογισμός έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν το μυαλό προετοιμάζοντάς το για την κατάσταση του ύπνου.

Πρέπει να διαβάσεις  Ανέπτυξε την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματά σου

Επέλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις. Ως προς το διαλογισμό μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο πολλές εφαρμογές ώστε να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σου.

  1. Ακρόαση Μουσικής

μουκική-καλύτερος-ύπνος

Το να ακούς μουσική είναι ένα θαυμάσιος τρόπος να χαλαρώσεις πριν πέσεις για ύπνο. Η κλασσική μουσική διακρίνεται για την ιδιότητά της να χαλαρώνει τον οργανισμό. Μπορείς ωστόσο στο internet να βρεις πολλές επιλογές χαλαρωτική μουσικής και ήχων από τη φύση. Όπως και αρκετές ολοκληρωμένες εφαρμογές.

  1. Τηλεόραση ή ταινία

Λίγη τηλεόραση στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι αρκετά χαλαρωτική. Επέλεξε κάτι γνωστό και αγαπημένο. Σίγουρα απέφυγε κάτι συναρπαστικό προκειμένου να μειώσεις αισθητά την πιθανότητα να μείνεις ξάγρυπνος τη νύχτα.

Αν θέλεις να χαλαρώσεις βλέποντας τηλεόραση απέφυγε να το κάνεις στο υπνοδωμάτιο ενώ θα πρέπει να προσέξεις το φως της οθόνης να είναι μακριά από τα μάτια σου.

  1. Μπάνιο ή Ντους

τα-στάδια-του-ύπνου

Άλλη μια συνήθεια που συχνά συμπεριλαμβάνεται σε μία παιδική βραδινή ρουτίνα. Αποδεδειγμένα ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρηγορότερα και καλύτερα.

  1. Στρέτσινγκ

Ασκήσεις στρέτσινγκ ή γιόγκα μπορούν να συμβάλλουν πολύ σε ένα ποιοτικότερο ύπνο. Χαλαρώνουν το σώμα και σε προετοιμάζουν ιδανικά για το τέλος της ημέρας.

Φυσικά θα πρέπει να αποφύγεις μια άσκηση που είναι υπερβολικά αερόβια.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δυνατότητες που έχεις για να χαλαρώσεις πριν πέσεις στο κρεββάτι σου. Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες. Υπάρχουν πολλές άλλες που μπορείς να συμπεριλάβεις στη βραδινή σου ρουτίνα.

Ψάξε. Δοκίμασε και επέλεξε αυτές που ταιριάζουν και δουλεύουν καλύτερα σε εσένα.

Comments

comments