χωρισμός

Πέρασα πρόσφατα μέσα από ένα χωρισμό. Ναι, ήταν δύσκολο. Ναι, ακόμα υπάρχουν στιγμές που νιώθω θλίψη. Ναι, ακόμα μου λείπει.

Ναι πρόκειται να νιώσεις καλύτερα αν συνεχίζεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Στην πραγματικότητα αυτός υπήρξε ένας διπλός χωρισμός για εμένα. Μετακόμισα αφήνοντας πίσω μου όλα σχεδόν τα πράγματα που μου ήταν γνώριμα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ήξερα από πριν ότι το τέλος της σχέσης μου θα ερχόταν. Η απόσταση βλέπεις δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να αντέξουμε.

Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήρθε μέσα από ένα email με ένα φίλο που βίωνε μια παρόμοια κατάσταση. Συνειδητοποιώντας ότι περιέγραφα τη ζωή μου με πολύ μελανότερα χρώματα από ότι στην πραγματικότητα ήταν, του έγραψα:

«Στην πραγματικότητα αυτή είναι μία απαίσια εικόνα της ζωής μου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Αντίθετα μπορών να πω ότι είμαι αρκετά χαρούμενη το τελευταίο διάστημα»

«Πως τα καταφέρνεις να είσαι χαρούμενη μέσα σε τόση μοναξιά»; Ήρθε η ερώτησή του.

Τη δική μου απάντηση μπορείς να τη δεις παρακάτω.

  1. Yoga

Η yoga μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα. Αυτό το γνωρίζει όποιος έχει ασχοληθεί έστω και 5 λεπτά μαζί της. Μπορεί να σου προσφέρει πολλά και υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που το αποδεικνύουν.

Η yoga με βοήθησε υπενθυμίζοντάς μου ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι αυτό που είμαι. Όχι αυτό που έχω.

Κι αυτό που κέρδιζα μετά από κάθε μάθημα ήταν να νιώθω όμορφη, ικανή, ανεξάρτητη και δυνατή ακόμα κι αν τα ρούχα μου ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα και μύριζα λες και είχα βγει από υπόνομο.

  1. Γράφοντας γράμματα

Η γραφή είναι αναζωογονητική, θεραπευτική. Ο ρόλος της στην ψυχοσύνθεση μας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό αντικείμενο έρευνας.

Πρέπει να διαβάσεις  Εσύ πόσο υγιή κοινωνική ζωή έχεις;

Και καθώς για πρώτη φορά βρισκόμουν σε μια κατάσταση τόσο μεγάλης μοναξιάς έγραφα. Έγραφα. Έγραφα. Έγραφα για τα πάντα. Τους στόχους μου, τα συναισθήματα που βίωνα, το τραύμα που μου προκάλεσε η αποκοπή μου από τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Μα αυτό που με βοήθησε περισσότερο είναι τα γράμματα που έγραφα στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Γράμματα στα οποία τους βοηθούσα σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετώπιζαν.

Και όσο περισσότερο απλόχερα πρόσφερα τη βοήθειά μου τόσο περισσότερο βοηθούσα τον εαυτό μου να ξεπεράσει τη θλίψη που προκάλεσε ο χωρισμός.

  1. Βγαίνοντας για καφέ με τον εαυτό μου

Δεν ήταν μόνο οι στιγμές που απολάμβανα το αγαπημένο μου ρόφημα. Δεν ήταν καν το γεγονός ότι έβγαινα από το σπίτι μου αυτό που στην πραγματικότητα με βοήθησε.

Ήταν το γεγονός ότι ήμουν αρκετά δυνατή για να το κάνω. Να ντυθώ, να βγω έξω και να απολαύσω μία ώρα χαλάρωσης πίνοντας ένα αχνιστό ποτήρι καφέ και διαβάζοντας εφημερίδα σε ένα όμορφο περιβάλλον.

  1. Εξερευνώντας τη φύση

Η επαφή με τη φύση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τη διατήρηση της πνευματικής υγείας.

Περνούσα ώρες παρατηρώντας την ομορφιά γύρω μου. Και τους ανθρώπους. Είναι εκπληκτικό πραγματικά να παρατηρείς τους ανθρώπους. Να προσπαθείς να μαντέψεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από ένα χαρούμενο ή θλιμμένο πρόσωπο που δεν γνωρίζεις τίποτα για αυτό.

Άνθρωποι που μπορεί κάποτε να ήταν δυστυχισμένοι και τώρα δεν είναι. Και μόνο αυτή η σκέψη είναι ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τα πράγματα.

  1. Σημειώσεις ευγνωμοσύνης

Ένα πράγμα κάθε μέρα. Ένα πράγμα για το οποίο ήμουν ευγνώμον. Σε ένα έγγραφο στο οποίο μπορούσα να ανατρέξω ανά πάσα στιγμή από το κινητό μου.

Πρέπει να διαβάσεις  5 πράγματα που πρέπει να πεις στον εαυτό σου μετά από έναν επώδυνο χωρισμό

Η ευγνωμοσύνη έχει τεράστια θεραπευτική δύναμη. Σου θυμίζει ευτυχισμένες στιγμές. Όλα αυτά για τα οποία πάλεψες και όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλέψεις. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές είναι εκεί για να σου χαρίσει το λίγο φως που χρειάζεσαι για να σπάσεις το σκοτάδι.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές σε εμένα. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω ότι θα είναι επιτυχημένες για οποιονδήποτε.

Μπορώ ωστόσο με απόλυτη σιγουριά να σου πω το εξής:

Εσύ, ακόμα και μόνος ή μόνη είσαι τέλειος. Ακριβώς όπως είσαι.

Και υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι να βρεις την ευτυχία και τη χαρά σε κάθε στιγμή που περνάς με τον εαυτό σου!!!

Comments

comments